Przemas82 Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2012 U mnie 185/65 R15 i nic nie obciera niezależnie od obciążenia auta. A dzięki takiemu profilowi auto ładnie - wysoko stoi nad ziemią :) A na zimę mam 185/60 więc tak jak w katalogu. Dodam że po kupnie moja megi miała 195/65 R15 i też nic nie obcierało, choć wizualnie nie prezentowało się to zbyt fajnie i przestrzeń między kołem a nadkolem nie była zbyt duża. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartekropczyce Opublikowano 15 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2013 (edytowane) Witam, tak jak w temacie, kupiłem Megane Coupe z obniżonym zawieszeniem -40. Jeździł ktoś takim cudem na felgach 16" 7J z ET32 ?? Boje sie zeby nie było ze jak założe opony 195/50/16 to będzie obcierało o błotnik. Wypowiedzcie się. Dodano: 15 lut 2013 - 14:40 Zagląda tu ktoś wogóle ?? Edytowane 13 Lutego 2013 przez bartekropczyce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziambel Opublikowano 16 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2013 Nie powinno Ci nic obcierać. Ja mam -40 tylko, że felge 15 i opony z przodu 185/55 a ET 35 i jest ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartekropczyce Opublikowano 17 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2013 Teraz mam opony 185/60/15 na feldze ET43, więc tez nie obciera i jest dobrze,ale boje się co bedzie gdy bedzie szersza i większa opona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawskip Opublikowano 18 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2013 185/60/R15 na feldze 7'x15' z et 33 nie obciera i się mieści Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartekropczyce Opublikowano 19 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2013 założylem i wszystko gra i buczy :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kafarinio Opublikowano 26 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2013 Jakie najlepsze będą opony letnie do Megane Coupe 99-02 (koniecznie 15") Myslałem o szerokości 195 albo 205 ale nie wiem czy te 205 nie będą obcierały przy skręcaniu. I jaki profil, 55 czy mniejsze/większe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 26 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2013 (edytowane) ale nie wiem czy te 205 nie będą obcierały przy skręcaniu. A czytałeś przynajmniej ten temat?? Pobieżnie tylko przeglądałem tekst szukając wzrokiem liczby 205 i trafiłam na cos takiego i też w odniesieniu do qpetki: http://megane.com.pl/topic/37084-i-megane-i-phii-opony-letnie/page__view__findpost__p__8546 Chcesz więcej to w szukajke na górze tej strony wpisz sobie tą szerokość 205 i zapuść szukanie ale zaznacz, że w tym temacie. Otrzymasz 2 strony wyrwanych z kontekstu postów gdzie ten wymiar zapisano. By wejść w miejsce posta w chronologii i przeczytać sąsiadujące z nim, klikasz w jego numer poprzedzony # po prawej stronie. Do wyszukanej listy wracasz przez backspace.... Edytowane 26 Lutego 2013 przez gojgien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kafarinio Opublikowano 26 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2013 Dziękuje, jestem tu nowy i nie ogarniam takich wyszukiwań :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qzyn Opublikowano 28 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2013 (edytowane) Witajcie, Po przekopaniu forum musze zadać pytanie: Czy różnica w rozmiarach opon na przodzie i tyle spowoduje problemy np. z ABSem? Kupiłem zalecane do Megane I phII kombi 185/60/15 Niestety okazało się, że komplet lekko używany zakupiony z autem to 185/65/15 Felgi ET43, chyba 6 cali szerokości, tego nie mogę z felg doczytać. Zimowe mam 185/60/15 i spisywały się ok. Nie ocierały itp. Nic dziwnego, zalecany rozmiar fabryczny. Prosze o pomoc doświadczonych z taką sytuacją. Pozdrawiam qzyn Regulamin pkt. 5.9 -Prezes Poszę bardzo. Edytowane 1 Marca 2013 przez qzyn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 28 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2013 Różnica w wysokości pomiędzy tymi oponami, a co za tym idzie w obwodzie i szybkości toczenia, przy ich nominalnym stanie to 3%, a to już może mieć wpływ na działanie ABS/ ESP. System to odczytuje jakby jedna os jechała szybciej od drugiej, o prawie 3km/h (dokładnie o 2,9km/h) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qzyn Opublikowano 28 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2013 (edytowane) Tego się obawiam, fatk, te większe byłu już używane 1 sezon, więc nieco się przytarły :lol: Nie wiem jednak jaka jest tolerancja ABSu w Megi. Znam taki przypadek z passta, jedne były 60 a drugie 70 przy tej samej średnicy i szerokości i nie zauważono wpływu na pracę ABSu. Z drugiej strony Megi nie ma kontroli trakcji i ABS chyba analizuje ruch obrotowy koła a nie jego prędkość, działa na zasadzie kręci się-nie kręci się. Może ktoś z praktycznym doświadczeniem trafi na wątek. qzyn Regulamin pkt. 5.9 -Prezes Już poprawione :) Problem rozwiązany. Wymieniam u sprzedawcy 185/60/15 na 185/65/15 i tak będzie najpewniej. Przynajmniej auto będzie równo stało i normalnie wyglądało. qzyn Edytowane 1 Marca 2013 przez qzyn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
derk Opublikowano 16 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2013 Muszę kupićoponki do mojej meganki. Obecnie mam stalowe zimówki 185/60/15. Znalazłem taki zestaw na alumach, ale Rozmiar 195/45/R15. Podobno są zdemontowane z Megane 1 z 1997r. Czy one będą pasować do mojej? pewnie będą przekłamania w prędkości, ale co jeszcze ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spike96 Opublikowano 17 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2013 Podstawowe pytanie to czy one są proste? Profil jest stosunkowo niski do takiej szerokości, tak więc i felgi bardzo możliwe, że będą krzywe. Skoro jeździły w megane to czemu mają nie pasować do megane? Nie wolałbyś kupić nowych opon zamiast tego szrotu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GBoss Opublikowano 27 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2013 Używamy :!: i dopisujemy się do istniejącego wątku. Przenoszę do istniejącego wątku. P_r_z_e_m_o Witam forumowiczów! Przyszedł czas na kupno nowych opon letnich. Przy okazji pomyślałem o zakupie alufelg. Tu prośba: czy będą pasować te felgi: http://allegro.pl/208-mg-felgi-15-4x100-renault-laguna-megane-clio-i3120110008.html chodzi mi o szerokość, rozstaw śrub i otwór centrujący. Na te aluski chciałbym założyć takie oponki: http://www.motostrada.pl/goodyear_excellence/opony_195_50r15_47587.html Proszę o pomoc w tym temacie nie chciałbym kupić czegoś co okaże się że nie będzie pasować. Dziekuję z góry za pomoc i pozdrawiam serdecznie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi