Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Dawno nic nie pisałem więc w końcu dopadł mnie problem...

2 megan jest wyposażony w klime, na początku miesiąca została napełniona, odgrzybiona i został wymieniony filtr.

Na początku było wszytko ok, ale teraz raz klima daje jak lodówka a raz załącza się, ale w ogóle nie chłodzi, podjechałem z tym problemem do gościa od klimy pierwsze co to, że nie jest nie szczelna i po uzyskaniu ciśnienia ucieka gaz ale po podłączeniu maszynki i jej wskazań a zapisów z książki wynika że jest wszystko w najlepszym porządku. Zacząłem szukać sam problemu, przejechałem się nim ok 20km z włączoną klimą i wyciąłem filtr klimatyzacji i ku mojemu zaskoczeniu chłodniczka klimy lub parownika (jak kto woli), jest w połowie lodowata a w drugiej połowie gorąca, czyżby problem tkwił w jej przytkaniu?

Prosiłbym o pomoc, i opis jak to wygląda u was.

Dodano: 24 maj 2012 - 19:30

Edit.

Odwiedziłem innego fachowca i stwierdził, że doszło do zapchania chodniczki (parownika)...

Fachowiec powiedział, że można go wymontować i przepłukać, ale metoda może zadziałać tylko na jakiś czas zastanawiam się nad wymianą na używkę + czyszczenie lub zakup nowego.

Co o tym myślicie?

Edytowane przez Merkaba

Z używkami to bym uważał bo diabli wiedzą czy nie kupisz coś niewiele lepsze od tego co masz teraz. Z tego co zauważyłem to szrociarze nie przykładają się jakoś specjalnie do zabezpieczania części od klimy.

I nie zapomnij przy okazji wymiany dać nowy (sklepowy) osuszacz.

doszło do zapchania chodniczki (parownika)..

Zastanawiam się jak do tego mogło dojść. Generalnie rurki mają duże średnice w porównaniu do wielkości cząstek czujnika. Wąskim gardłem całego układu jest zawór rozprężający. W układzie jest czynnik i olej, może niewielka ilość wilgoci. Nie widzę co mogło by spowodować zapchanie parownika.

Co do elementów używanych to w tym przypadku kupował bym nowe części. Wymiana parownika będzie kosztowna, jest kupa rozbierania. W przypadku kupienia używki tak naprawdę nie ma gwarancji w jakim jest stanie i jak długo wytrzyma.

Ja też kupiłem sprowadzane Megane I z silnikiem 1.4 95KM i klimą.

W tym roku napełniałem klimę i pozwoliłem dodać sobie do niej tzw. Marker, zeby po mies. pojechać i sprawdzić jej szczelność pod UV.

Okazuje sie, ze chłodniczka klimy jest jak sito, bo w kilku miejscach świeci pod UV aż miło.

Teraz czeka mnie jej wymiana, a to koszt ok 300-400zł samej chłodnicy plus za robote 100zł i ponowne uzupełnienie 130zł.

Zajebioza! ;)

Pytanie:

Gdzie rozejrzeć się za chłodnicą w dobrej cenie? , nie biorę wogóle pod uwagę używanej, bo może być gorzej niż mam teraz.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Videos

• Ogłoszenia

• Polecana zawartość

• Nawiew tylnej kanapy - Megane 3
      Witam, planuje zakup Megane 3 Grandtour. Przegladajac ogloszenia nie widze aby jaka kolwiek miala nawiew na tylnia kanape. Pytanie czy jesrt to do zrobienia ? Może części z laguny 3 beda pasować ? Robił, ktoś cos podobnego ? Wymysliłem sobie kupno M3 1.5 dCi 110km, do tego chciałbym na start zrobić chip zeby podniesc moment  obrotowy i zyskać pare km. Później  chciałbym wrzucić jeszcze radio 2din z możliwością podpięcia kamery cofania i gniazdo zapalniczki lub usb do ladowania dla pasazera z tylu. Aczkolwiek najbardziej mnie nurtuje czy jest opcja na ten nawiew do tylu dla pasażerów. Jeżeli to pomocne... jestem gotow zrezygnować z tego joysticka jesli takowa wersja jaka kupie bedzie go posiadać. jezeli bedzie trzeba zmienić caly ten tunel . Dla mnie jest elementem zbędnym. W tym miejscu bardziej pasowałby jakis schowek z zasuwana roletka, albo poprostu miejsce na kubek. 

Jesli był taki temat poruszany to podlinkujcie. Nie znalazlem nic co by zaspokoiło moje pytania. Widziałem wątek o M4 ale te auta chyba troszeczke sie różnią ? 

REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.6  - Prezes

• 15 odpowiedzi
    • Nowy Bigster: Wyższy Wymiar Dacii
      Dacia prezentuje nowy model Bigster, który wprowadza markę na wyższy poziom, oferując unikalną propozycję w segmencie C-SUV. Ten model, zgodnie z tradycją marki, zapewnia bogactwo cech i technologii w przystępnej cenie. Bigster to samochód, który łączy solidność, przestronność i nowoczesne technologie, spełniając oczekiwania najbardziej wymagających klientów.
      • 0 odpowiedzi
    • Jak sprawdzić kod silnika?
      Czy można jakoś odczytać kod silnika i skrzyni biegów z naklejki czy VINu? Jeśli tak to jak?
      • 10 odpowiedzi
    • Cześć, w przeciągu dwóch tygodni mam odebrać swoje megane 1.3 tce 140. 
      Powiedzcie proszę bo gdzieś wyczytałem, że nowoczesne silniki wraz z olejami są tak skonstruowane, że nie trzeba wymieniać oleju po 1000-2000km od wyjechania z salonu.
      Jak to w praktyce wygląda aby samochód służył długie lata?
      • 34 odpowiedzi
    • Używana Tesla z certyfikatem
      Niedawno trafiłem na wydaję mi się ciekawą opcję, żeby wejść do świata "elektryków". Chodzi o używane samochody marki Tesla, na stronie www.tesla.com/pl_PL/inventory/used - używane można wyszukać używane modele Tesli z certyfikatem. Zakładam, że są one po weryfikacji mechaniki i elektryki. Z tego co czytałem i szukałem w necie to akumulator w Teslach trzyma swoją pojemność całkiem dobrze nawet pomimo upływu czasu, pamiętam, że był z tym duży problem w Nissanach Leaf, które bardzo szybko traciły dostępną pojemność. Wracają do Tesli, to można wejść w szczegóły ogłoszenia, są real photos i co najważniejsze roczna gwarancja. Oczywiście liczę się z tym, że zaraz zostanę zjedzony przez fanów aut spalinowych (też je lubię), ale ... taka używana Tesla z gwarancją to może być ciekawa opcja.

• 17 odpowiedzi
  • Dodaj nową pozycję...

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl .

Tak, AdBlock został przeze mnie wyłączony!