Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

wyciek z układu wspomagania sprzęgła

Zenyx

Rekomendowane odpowiedzi

witam, mam problem ponieważ zapadł mi się pedał sprzęgła w megance II 1,5dci. zauważyłem wyciek po lewj stronie, poniżej pompy hamulcowej, zauważyłem tam plasikowy przewód a na nim osadzony element w kształcie krążka z pionowymi nacięciami, wydaje mi się że przy tym powinno coś jeszcze być gdyż po naciśnięciu pedału sprzęgła wycieka z niego najprawdopodobniej płyn hamulcowy. Kto mi podpowie co to za element?

Edytowane przez Zenyx

• 3 miesiące temu...

Podbijam. Mam identyczny problem. Dowiedziałem się że to przewód hydrauliczny sprzęgła. Stojąc twarzą do szyby z przodu auta, ten przewód znajduje się po prawej stronie obok silnika. Do tego przewodu jest podłączona - wpięta taka jakby membrana. Szukam rozwiązania już 3 dzień, i wiem że w ASO taki przewód kosztuje coś około 300 zł.

Proszę o pomoc ponieważ tracę już cierpliwość.

Pozdrawiam

Arek.

• 1 rok później...

Odświeżę trochę temat, bo dopadła moją megankę ta sama usterka, tj. wyciek płynu z pod tej membrany na przewodzie zasilania sprzegła. Część występuje tylko w komplecie z przewodem. Zamienników brak, koszt w ASO 217zł. Ponoć jest niezbędna bo utrzymuje odpowiednie ciśnienie w układzie. Trochę jest roboty z wymianą bo trzeba zdemontować akumulator, podstawę akumulatora, komputer wtrysku, zespół filtra powietrza wraz z rurami. Dopiero wtedy mamy dostęp do tego przewodu i wtedy wymiana to pestka. Gorzej z odpowietrzeniem. Układ działa, sprzęgło wysprzęgla, ale mam wrażenie, że teraz pedał jest bardziej miękki jak przed wymianą. Podejrzewam, że nie do końca się odpowietrzyło. Robiłem sam, a do odpowietrzania przydała by się druga osoba do naciskania na pedał sprzęgła w kabinie. Jutro zorganizuje sobie pomoc i myślę, że będzie ok.

Edit.

Dodam, że w kwestii odpowietrzenia druga osoba nie potrzebna. Musimy zaopatrzyć się w dużą strzykawkę /kupiłem w aptece taką 100ml/ i kawałek rurki/użyłem przewodu paliwowego/.

Rurkę zakładamy na odpowietrznik, przewód ciśnieniowy odciądamy do położenia odpowietrzanie, po wcześniejszym wypięciu jednej zapinki. Odciągamy strzykawką płyn, aż przestaną lecieć bąbelki powietrza. Dociągamy spowrotem przewód i zakładamy zapinkę. I po robocie. Układ odpowietrzony. :notacrook:

Edytowane przez babus

• 6 miesięcy temu...

Witam. Odświerze kotleta bo mam podobny problem z wyjątkiem ubytku płynu. Zero wcześniejszych oznak, zjazd z autostrady i pedał sprzęgła w podłodze. Czytałem podobne posty więc było już pompowanie pedałem sprzęgła, hamulcem, restart kompa i dalej nic. Ma ktoś pomysł gdzie szukać usterki? Pozdrawiam.

• 10 lat później...
  • 2 tygodnie później...