Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Domykanie szyb w cabrio

Gość cameleon2012

Rekomendowane odpowiedzi

Na oślep to czytasz, od samego początku trzymam swoją wersję i nie przejmuje się sygnałami cyfrowymi z szyny CAN tylko korzystam z tego co CAN robi poza moim zainteresowaniem. Interesuje mnie analogowy efekt pracy układów cyfrowych.

Tommi wciskając przycisk start uruchamiasz UCH (czyli wszystko)a ono uruchamia ten przekaźnik.Zwierając 30 z 87 w przekaźniku uruchamiasz część odbiorników ale to i tak więcej niż potrzebujesz.Dlatego proponuję ci podanie napięcia tylko na ten przewód żółty który zasila sterownik dachu.Skoro nie chcesz rozbierać bagażnika to pod fotelem kierowcy masz 2 wtyczki na wiązce która biegnie później do bagażnika.W brązowej wtyczce w środkowym rzędzie pin 25 masz ten żółty przewód który potrzebujesz zasilić.Powinien być tam tylko jeden żółty więc nie powinno być problemu z odnalezieniem .(Chyba że w CC jest inaczej)

Faktycznie odryglowanie klapy chyba nie powoduje żadnej mechanicznej akcji a prawdopodobnie tylko gdzie w sterowniku uaktywnia sie jakas czesc która powoduje ze przyciskanie przycisku na klapie bagaznika uruchamia silownik który odryglowuje. Tak naprawde trzeba by to sprawdzic miernikiem..

Klik w 3 przycisk karty jest poleceniem dla CAN by podać zasilanie na jeden ze styków przycisku w klapie, by można ręcznie siłownik zamka uruchomić. Mamy wobec tego sygnał analogowy w efekcie tego działania alae i tak jest mało pomocne.

Gojgien-mam wrazenie ze w CC nie da sie w zaden sposób rozróżnic prosto drugiego sygnału z zamykani drzwi... są one identyczne...

Sa identyczne jednak pierwszy sygnał otwierający albo zamykający zamki jest pierwszym sygnałem i impulsem elektrycznym do siłowników a drugi jest drugim, trzeci trzecim i tak do skutku kiedy komp uzna że to przesada i wyłączy możliwość klikania otwartymi lub zamkniętymi zamkami. Mając układ zliczający te impulsy możesz to odpowiednio wykorzystać. Tu jednak już wchodzimy na teren działania układów cyfrowych, a tego raczej bym unikał ze względu na niemożliwość zdiagnozowania tego we własnym zakresie w przypadku awarii.

Można zliczać i rozróżnić kliknięcia parzyste od nieparzystych albo ilość. Tak przykładowo już jest w aucie. 5 szybkich kliknięć po sobie, wyłącza zapłon nawet w czasie jazdy.

Przydatne w przypadkach awaryjnych szczególnie w sceniolach II gdzie jest automatyczny ręczny. W razie zasłabnięcia kierowcy pasażer z prawego fotela nie ma ani kluczyka w stacyjce do przekręcenia, ani hamulca ręcznego pomiędzy fotelami, by go zaciągnąć i auto zadusić, ratując w ten sposób siebie i innych.

Wyjęcie karty ze slotu też niewiele pomaga.

5 szybkich kliknięć wyłącza silnik i auto samoczynnie traci moc i szybkość.

Warto o tym pamiętać i pasażera- pasażerkę o tym pouczyć.

no tak jest :) Ale ja nie mam alarmu a tez mam off, gdy "przeklikam" Ja doszedłem do wniosku, że "5" to jakaś stała w programie. Mamy dużo piątek w tym aucie. Wtedy najprawdopodobniej następuje "off" softu, a że CAN nie działa to się nie resetuje. Jakiś błąd w działaniu Wachdooga chyba.

Nie pojawia się ponownie przy drugim wciśnięciu na karcie przycisku od klapy bagażnika. Po pierwszym jego wciśnięciu pojawia się napięcie na jednym ze styków wyłącznika do otwierania klapy ręcznie, by umożliwić zadziałanie siłownika zamka. Trudno by po drugim naciśnięciu pojawiło się tam zasilanie skoro już tam jest, a przycisk służy tylko do odblokowania obwodu zasilającego.. To jednak jest mało interesujący przypadek, bo jak pisałem klapa i jej zasilanie zdalne może powodować niepożądane efekty.

Przy wciskaniu na karcie przycisków od drzwi, krótki impuls sterujący siłownikami pojawia się za każdym razem w obwodach siłowników i nawet słychać jak siłowniki próbują ponownie odblokować czy zablokować już odblokowane/ zablokowane zamki. W tym czasie również jest to sygnalizowane kierunkowskazami. 1 lub 2 mrugnięcia, zależnie który przycisk naciskałeś. Tak jest przez kilka razy, potem komputer wyłącza ta możliwość. Ta ilość jest zliczalna nawet jak te impulsy są identyczne za każdym razem. Odpowiednio zaprogramowany licznik może reagować inaczej na 2 kliknięcia, a inaczej na inną ich liczbę, jak to widać w układzie sterowania dachem kol. subratri. To co jest impulsowo podawane do siłowników jest już jednak sygnałem analogowym, bo tak nazwaliśmy pojawienie się impulsu elektrycznego, który można łatwo zmierzyć i bez większych problemów wykorzystać. Ten sygnał analogowy został odnaleziony w megance II przez kol. DrNO i pomysł jego zastosowania udostępniony na forum.

Na tym właśnie oparłem swój układ sterowania lusterkami i choć jest to sterowane radiowo i UCH razem z CAN to włączają, to jednak te elementy mnie nie interesowały, (nadal mnie nie interesują i nawet nie mam pewności czy obydwa układy biorą w tym udział) a skorzystałem z efektów ich działania czyli impulsu prądowego, który łatwo odnaleźć i zastosować do swoich potrzeb i pomysłów.

Edytowane przez gojgien

Dobra dobra mi oczywiscie nie chodzilo o dwuklik na przycisku od klapy tylko od zamykania drzwi. I dalej twierdze ze bez dokładania dodatkowych klocków nie da sie znaleźć kabla na którym pojawia się prąd tylko po drugim kliknieciu karty na pilocie tak aby analogowo czyms zasterowac. Mam wrażenie ze sie Gojgien nie rozumiemy...

Jezeli chodzi o wykorzystanie sygnalu od klapy to dalej uważam że nie jest to najgorszy pomysł-a jest jednym z najprostszych umożliwiających sterowanie domykaniem szyb z pilota.... Przypominam ze klapa jest odblokowywana na max 30 sekund....a wydaje mi sie ze jest krócej-postaram sie dzisiaj sprawdzic...

Poprawka tego co wcześniej napisałem, sprawdziłem to jeszcze raz dokładnie i z tą klapą i trzecim przyciskiem na karcie w sceniolu jest tak:

Pierwszy klik pozwala na otwarcie klapy z przycisku, drugi BLOKUJE otwieranie. W tym czasie kierunkowskazy mrugają jak przy zamykaniu zdalnym drzwi, odblokowanie jedno mrugniecie, zablokowanie dwa mrugnięcia, a siłownik się nie odzywa.

Tak więc w poprzednim poście wykreślam jedno zdanie, w którym głupoty napisałem.

Co do czasu po jakim zanika napięcie jeśli klapa nie została otwarta to sprawdzałem po 4 minutach i nie dało się jej otworzyć. Przypuszczam, że będzie tak samo jak w przypadku zablokowania zamków drzwi jeśli zostały zdalnie odblokowane, a nie nastąpiło fizycznie otwarcie drzwi. Wówczas chyba po 20- 30s zamki się samoczynnie blokują ponownie.

Gdy klapa została fizycznie otwarta to nie blokuje sie dłużej tu chyba 20min. czyli tak jak jest podtrzymane zasilanie radia, kiedy zostawimy kartę w slocie po zgaszeniu silnika. Sprawa czasu do sprawdzenia....

Edytowane przez gojgien

Przecież pisałem, po 1 kliknięciu w przycisk bagażnika na wyłączniku pojawia się plus (lub masa, nie mierzyłem) i jest tak długo jak steruje nim UCH, czekając na otwarcie klapy. Jeśli jej nie otworzysz to zanika po krótkim czasie. Ja sprawdzałem po 4 minutach i już nie było. Jeśli klapa została otwarta to plus ( lub masa) jest dłużej. Kolejne kliknięcie w przycisk na karcie odcina zasilanie plusem (lub masą) do przycisku.

Nadal uważam że nie jest to dobry pomysl by to zasilanie brać do zamykania szyb. Kłócą mi się funkcje, że trzeba odblokować bagażnik by pozamykać szyby... A jak będziesz chciał tylko bagażnik odblokować, by coś z niego wyciągnąć?? W takim układzie zawsze opuszczone szyby się podniosą czy tego chcesz czy nie.

Moim zdaniem to poroniony pomysł.

Lepiej w tym układzie pobrać ten sygnał (impuls plusa) właśnie z ryglowania C.Z. wtedy szyby się zamykają jak zamykasz auto i to niezależnie czy z karty, czy z HF.

Jest to wygodniejsze i bardziej logiczne.

Jesteś poza autem i chcesz szyby podomykać, by zostawić go bez nadzoru i zabezpieczone.

Przecież pisałem, po 1 kliknięciu w przycisk bagażnika na wyłączniku pojawia się plus (lub masa, nie mierzyłem) i jest tak długo jak steruje nim UCH, czekając na otwarcie klapy.

Zrozumialem ze to juz nie aktualne...

Nadal uważam że nie jest to dobry pomysl by to zasilanie brać do zamykania szyb. Kłócą mi się funkcje, że trzeba odblokować bagażnik by pozamykać szyby... A jak będziesz chciał tylko bagażnik odblokować, by coś z niego wyciągnąć?? W takim układzie zawsze opuszczone szyby się podniosą czy tego chcesz czy nie.

U mnie klapa jest odblokowywana na 30 sekund-wiec spokojnie mozna by ją użyc do domkniecia szyb gdyby nie jedna rzecz o której zapomnialem-jezeli otwieram auto to odryglowuje sie klapa. W takiej sytuacji szyby byly by domykane również podczas wchodzenia do auta...chyba zeby ustawić blokowanie w takiej sytuacji ale chyba nie warto...

Lepiej w tym układzie pobrać ten sygnał (impuls plusa) właśnie z ryglowania C.Z. wtedy szyby się zamykają jak zamykasz auto i to niezależnie czy z karty, czy z HF.

Jest to wygodniejsze i bardziej logiczne.

Jesteś poza autem i chcesz szyby podomykać, by zostawić go bez nadzoru i zabezpieczone.

tylko pdo warunkiem ze dodamy 3ci przekaźnik który bedzie naciskał start...-ale juz wiemy jak to zrobić....

Zrozumialem ze to juz nie aktualne...

To jest nadal aktualne i zgodne ze stanem faktycznym. Błąd zrobiłem i to odwołałem, jeśli chodzi o 2 klikniecie. Byłem przekonany, że ten przycisk służy tylko do odblokowania klapy i że to nadal jest podanie zasilania, a okazało się, że 2 klik to zasilanie odcina.

Do tej pory zawsze bagażnik zdalnie blokowałem naciskając na przycisk zamykania drzwi.

Tak mi to jeszcze ze starego sceniola zostało ale tam był tylko jeden przycisk do wszystkiego.

Edytowane przez gojgien

• 3 tygodnie później...

i jak Tommi? Coś szturchnąłeś? Ja pracuję po 12 godzin/7 dni w tyg. 2 tyg temu wytrawiłem nową płytkę i nie mam nawet czasu jej umyć :o( A co gorsza, za tydzień tracę auto na dwa tyg, więc znowu będzie brzydka zwłoka :o