DonG Opublikowano 9 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2012 Witam, przymierzam się do kupna większych kół do Megane Coupe 130 TCE (oryginalnie są 16" 205/55/16). Auto posiadam od paru miesięcy, wcześniej jeździłem VW Golf IV w którym oryginalne 15" (195/65/15) zastąpiłem 17" (225/45/17) niestety po tym zabiegu doszła konieczność obniżenia zawieszenia (prześwit był bardzo duży, auto wyglądało przy seryjnym zawieszeniu jak "terenówka"). Oczywiście obniżenie zawieszenia odbiło się znacznie na komforcie. Tym razem w Megane nie chciałbym ingerować w zawieszenie i zostawić 100% oryginalne. Z tego co udało mi się już ustalić 17" wychodziło w zestawieniu z seryjnym zawieszeniem z oponą 205/50/17, z kolei 18" tylko w zestawieniu z zawieszeniem wersji GT. Może ktoś wypowiedzieć się jak optycznie w zestawieniu z seryjnym zawieszeniem pasowała by felga 18"? W przypadku 18" jaki rozmiar opony byłby w tym przypadku najlepszy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robpab Opublikowano 10 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2012 ja dostałem przy zakupie bonus w postaci kół 18. Mam co prawda HB. Wizualnie auto na wygląda o wiele lepiej :( Rozmiar opon to 225/40. Auto prowadzi się trochę jak gokart. Jest bardziej wrażliwe w koleinach, pogorszy się troszkę przyspieszeni. Aktualnie sprawdzam róznice spalaniu między 225 a 195. Wydaje mi się, że różnica nie powinna przekroczyć litra/100. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brudijr Opublikowano 10 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2012 ja mam 17, jest ładnie i tak jużwystarczająco twardo (jak na moje odczucie :() Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
athlon64x4 Opublikowano 10 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2012 ja też proponuje 17" - jeżdziłem inna na 18" i jak dla mnie jest juz za twardo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robpab Opublikowano 10 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2012 (edytowane) Ja nie narzekam :( Edytowane 10 Listopada 2012 przez robpab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonG Opublikowano 11 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2012 Ze względu na wygląd bardzo kusi mnie do tego auta włożyć 18" ponieważ 17" moim zdaniem trochę zanika. W megane nie sprawiają wrażenia "dużych". Z drugiej strony chce kupić oryginalne koła Renault i cena 18" trochę przeraża. Oryginalne 17" można bez problemu kupić na Allegro za naprawdę przyzwoite pieniądze. Koła planuje założyć dopiero po zimie na kolejny sezon wiec dopóki mam wątpliwości wstrzymuje się z zakupem. Tym samym mam do Was prośbę żeby w miarę możliwości podrzucić jakieś zdjęcia megane z felgami 18" na seryjnym zawieszeniu. Przed zakupem chciałbym być pewien ze nie będzie za dużego prześwitu i auto nie będzie sterczeć jak terenówka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robpab Opublikowano 11 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2012 zobacz sobie moje profilowe. Mam oryginał Renault 18" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonG Opublikowano 12 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2012 W przeciwieństwie do mojego golfa wygląda całkiem dobrze. Masz może jakieś inne (większe) zdjęcia? Na tym za wiele nie widać bo jest zbyt małe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robpab Opublikowano 13 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2012 http://megane.com.pl/topic/37594-robpab-miii-dynamique-14-tce/page__p__289311#entry289311 zobacz tutaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonG Opublikowano 13 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2012 Rozmiar słuszny, felga już wygląda na dużą w tym aucie. Prześwit może być.. i znów mam dylemat. A byłem już nastawiony na 17" :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
COWON Opublikowano 13 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2012 Bierz 18. Nie będziesz żałował. Przy 17tkach zawsze będzie niedosyt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonG Opublikowano 18 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2012 (edytowane) Właśnie tego się obawiam. Jaka wartość ET jest w oryginalnej feldze Renault 18"? Edytowane 18 Listopada 2012 przez DonG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 18 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2012 A na 18" to będzie wóz drabiniasty, zawłaszcza na naszych drogach. ;) Ale zależy kto co lubi. Ja wolę jak mi szczęka nie wypada ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robpab Opublikowano 18 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2012 Prezes pozwolę się z Tobą nie zgodzić. Wcale nie jest tak źle. Przy najbliższej okazji zapraszam na przejażdżkę to sam ocenisz. Kolega CareK jechał kawałek ze mną w Krzepicach i nie narzekał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
COWON Opublikowano 21 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2012 Ja mam 18 i również nie narzekam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi