Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Tylne światło przeciwmgłowe - po raz kolejny.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, po przetrząśnięciu szukajki nie znalazłem odpowiedzi jak uruchomić moje światło przeciwmgłowe z tyłu a pogoda nie nastawia się żeby z niego nie korzystać. :-/

Mianowicie to ok:

- wszystkie inne światła działają

- kontrolka na desce się świeci (włącza i wyłącza normalnie)

- żarówka już wstawiona nowa

A było to tak:

Wyciągnąłem lampę (lewą oczywiście). A na dole gdzie jest przeciwmgłowa okazało się, że z ogrzewanego terrarium postanowiła zmienić się w akwarium (bez rybek niestety) :) , i wszystko do linii wyższego światła było we rdzy. Po wylaniu dwóch szklanek wody (na oko, nie mierzyłem :) ) operacja pierwsza czyli wysuszenie, zlokalizowanie nieszczelności i uszczelnienie - udało się. Operacja druga papier ścierny, rozcieńczalnik itp. i czyszczenie styków żarówki - udało się. Operacja trzecia wymiana żarówki - również zakończona sukcesem (no może to nie szczytowe osiągnięcie mechaniczne). Operacja piąta złożenie do kupy i test - niestety poległem - przeciwmgłowego nadal nie ma. :(

Dzień drugi bitwy:

Ponowne rozebranie, miernik w dłoń i check, check, check. Rezultat - sygnału na styku i kostce brak.

Szukanie bezpiecznika - i tu następuje lekka konsternacja - zaoszczędzili na bezpieczniku... :) Ale na nie podłączoną żarówkę w drugiej lampie już kasy starczyło... :)

No i takim sposobem wylądowałem tutaj i proszę o radę co dalej. Z szukajki znalazłem, że problem może być w gnieździe haka holowniczego (mam fabryczny Renault - już był) Ale totalnie nie mam pojęcia co i jak tam szukać.

Dzięki za wszelką pomoc.

Podpowiem, że wkład z prawej lampy w sceniolu pasuje także do lampy lewej, jeśli tylko przeciwmgłowe masz pordzewiałe, to warto się zastanowić nad podmianą. Ty potrzebujesz lewe zgodnie z przepisami. Poza tym, to nie kwestia oszczędności ale uniwersalność tego rozwiązania zarówno dla lewaków na wyspach jak i w kontynentalnej Europie.

Co do bezpieczników to chyba znajdziesz je pod maska w czarnej skrzynce za akumulatorem a obok filtra powietrza.

Poszukaj w tym:

http://megane.com.pl/files/file/80-bezpieczniki-meganescenic-ii-phii/