BUBU77 Opublikowano 13 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2013 Czy ktoś z kolegów doposażał swoje MEGANE III w tylne czujniki parkowania valeo?? Pytałem w serwisie i powiedzieli mi że skoro auto nie było fabrycznie wyposażone w czujniki to dołożony zestaw nie będzie działał. Dziwi mnie tylko fakt dlaczego?? skoro jest kompletny zestaw. Jeśli ktoś zakładał taki czujnik to prosiłbym o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinas Opublikowano 14 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2013 Zakładasz normalnie i tyle , sam dokładałem valeo do przodu i tyłu i działają wiadomo nie wyświetla się na desce nic , ale pikają ładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkotek Opublikowano 14 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2013 Przy oryginalnych z tyłu też się nic nie wyświetla na desce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinas Opublikowano 14 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2013 W SIII wyswietla się na liczniku :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytus Opublikowano 14 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2013 A o jakim zestawie mowa?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinas Opublikowano 14 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2013 Ja mam cos takiego http://allegro.pl/czujniki-parkowania-valeo-632003-orginal-i3196113712.html z tyłu http://allegro.pl/czujnik-parkowania-valeo-przod-4-czujniki-i3218003720.html z przodu , głośniczki umieszczone tak jak fabrycznie Czujniki z przodu działają jak włączę wteczny i jak naciśnę hamulec ( czas działania 30s każde nacisnięcie hamulca aktywuje na kolejne 30s ) zamontowałem oryginalny przycisk dezaktywacji parktronika przód, nacisnięcie wył. do kolejnego odpalenia lub ponownie naciśniemy przycisk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BUBU77 Opublikowano 15 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2013 Dokładnie chodzi o zestaw 632000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qweluke Opublikowano 20 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2013 A ja mam inne pytanie, chce założyć fabryczne pdc na tył do swojego auta, z tego co się już zorientowałem to do bagażnika nie mam doprowadzonej wiązki kabli także będę musiał poprowadzić instalację od zderzaka do okolic licznika teraz powiedzcie mi prosze jakie części będę potrzebował aby zainstalować fabryczne czujniki cofania? - zderzak to pół biedy, ostatecznie można wywiercić otwory - oryginalne czujniki parkowania wraz z wiązką (wtyczkami) - to w sumie mam - kabel od zderzaka do licznika co dalej? podobno przy bezpiecznikach musi być jakaś niebieska kostka pod którą podpina się czujniki, z tego co wiem to też jej nie mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytus Opublikowano 22 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2013 Włącznik/ przełącznik parkowania, który jest koło pokrętła do ściemniania podświetlania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cruel Opublikowano 31 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2013 Czy ktoś z kolegów doposażał swoje MEGANE III w tylne czujniki parkowania valeo?? Pytałem w serwisie i powiedzieli mi że skoro auto nie było fabrycznie wyposażone w czujniki to dołożony zestaw nie będzie działał. Dziwi mnie tylko fakt dlaczego?? skoro jest kompletny zestaw. Jeśli ktoś zakładał taki czujnik to prosiłbym o pomoc. Ciekawe. Ja kupowałem używane auto w ASO i właśnie jako gratis dostałem montaż czujników parkowania z tyłu Valeo. Jeszcze miałem wybór czy z ekranikiem czy tylko "pikawka". Wziąłem pikawkę co by taki akcesoryjny monitorek nie psuł wnętrza. Więc jak najbardziej domontowany później czujnik będzie działał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manek33 Opublikowano 22 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2013 (edytowane) Witam wszystkich, mam zamiar zamontować do swojego scenica III 2009r. asystenta parkowania, myślałem o założeniu oryginału przód i tył wraz z wizualizacja w liczniku , nietety instalacji pod parktroni w moim autku brak, więc mam pytanie, czy posiada ktoś schemat całego parktronika przód i tył?? Może wie ktoś skąd musiałbym ciągnąć kable? Czy oprócz zmiane w epromie licznika trzeba coś jeszcze programować?? Edytowane 23 Czerwca 2013 przez manek33 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytus Opublikowano 28 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2013 Ja mam cos takiego http://allegro.pl/czujniki-parkowania-valeo-632003-orginal-i3196113712.html z tyłu http://allegro.pl/czujnik-parkowania-valeo-przod-4-czujniki-i3218003720.html z przodu , głośniczki umieszczone tak jak fabrycznie Czujniki z przodu działają jak włączę wteczny i jak naciśnę hamulec ( czas działania 30s każde nacisnięcie hamulca aktywuje na kolejne 30s ) zamontowałem oryginalny przycisk dezaktywacji parktronika przód, nacisnięcie wył. do kolejnego odpalenia lub ponownie naciśniemy przycisk Ja od Św. Mikołaja znalazłem pod choinką VALEO 632001. Po nowym roku zabieram się za montaż, znaczy najpierw malowanie i potem do samochodu. Mam pytanie jak podłączyłeś ten fabryczny przycisk dezaktywacji parktronika, bo i ja chce zamontować taki przycisk. Jest to przycisk włącz/ wyłącz czy tylko element przekaźnika? Nie mam jeszcze tego przycisku, więc nie mam jak go obadać. Dodatkowo ma lampkę kontrolną i tu moje kolejne pytanie, jest ona sterowana z przekaźnika czy po załączeniu / wyłączeniu świeci. Pewnie świeci po wyłączeniu systemu parktornika na czerwono, no chyba że się mylę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinas Opublikowano 28 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2013 Jest to przycisk impulsowy z diodą białą jako podświelanie i czerwoną jako sygnalizacyjna 632001 są to czujniki tylne, na moje nie ma sensu montować wyłącznika do tylnych czujników , ale jak już to nie ma problemu: Potrzebny przekaźnik bistabilny należy w nim wymienić przekaźnik na podwójny lub dołożyć drugi Jednym torem zasilamy moduł parktronika - styk NC Drugim torem zasilamy czerwoną diodę - styk NO Naciśnięcie przycisku wyłączy parktronik i zapali diodę, układ działa do kolejnego naciśnięcia przycisku lub wyłączenia zapłonu, po ponownym uruchomieniu auta mam zawsze stan początkowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytus Opublikowano 28 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2013 (edytowane) A jakiś schemat poglądowy mogę prosić?? A jest przekaźnik bistabilny z podwójnym przekaźnikiem gotowy już fabrycznie?? Edytowane 28 Grudnia 2013 przez Woytus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinas Opublikowano 28 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2013 Schemat mam w głowie :) zawsze takie to na bieżąco, przekaźnik wymieniałem u siebie bo robiłem wyłącznik na parktronik na przód i troszkę bardziej to rozbudowałem bo każde naciśnięcie pedału stop aktywuje parktronik na 30s ale to inna bajka Ale na szybko wracając do tematu ten przekaźnik sterowany masą tak wychodzi ze schematu do kompletu 2 x przekaźnik Pod bistabilny pod styk 3 dajesz plus a ze stykku 5 zasilacz 2 x przekaźnik zwykły Z przekaźnika zwykłego nr 1 styk 30 dajesz plus z styku 87 dajesz na wyłącznik parktronika pin nr 7 Z przekaźnika zwykłego nr 2 styk 30 - 87a wpinasz sterowanie parktronikiem - czyli w szereg od świtała cofania do modułu valeo Zamiast 2 x "zwykły przekaźnik" można dać taki miniaturowy i taki da się wcisnąć w oryginalną obudowę zamiast fabrycznego do przekaźnika bistabilnego Schemat postaram się nasmarować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi