danish1 Opublikowano 30 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2013 Panowie, Proszę sprawdźcie najpierw czy macie wiązki przewodów (może nie trzeba będzie przeciągać). Z tego, co ja sprawdzałem u siebie to wiązka jest... z prawej strony samochodu w bagażniku nad kołem. Kostkę pod kierownicą(niebieską) też mam, ale ona służy do wyłączenia czujników z przodu, włączenie i wyłączenie czujników z tyłu odbywa się przez menu w liczniku. Sprawdzałem ceny to za czujniki ok 80 zł szt. na allegro, sterownik(komputerek 150 zł allegro) oryginał w ASO 450-500 zł. Pozostaje kwestia aktywowanie clipem. Będę chciał zamontować to jak jest w oryginale jak z znajdę trochę czasu. Aaa do oryginalnych tylnych czujników prawdopodobnie będą potrzebne oryginalne tylne otwory z zatrzaskami w zderzaku, pytanie czy zderzak się da rozłożyć i wystarczy kupić czarny dolny element zderzaka czy cały zderzak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinas Opublikowano 30 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2013 (edytowane) Potrzebujesz cały zderzak Clipem nie aktywujesz parktronika w licznku - wymagany wylut eepromu i zmiana w eepromie Nie spotkałem auta w którym była wiązka a nie było parktronika Edytowane 31 Grudnia 2013 przez cinas_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danish1 Opublikowano 31 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2013 witam, postaram się zrobić zdjęcia i pokazać jak to u mnie wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytus Opublikowano 5 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2014 Panowie, Proszę sprawdźcie najpierw czy macie wiązki przewodów (może nie trzeba będzie przeciągać). Z tego, co ja sprawdzałem u siebie to wiązka jest... z prawej strony samochodu w bagażniku nad kołem. Kostkę pod kierownicą(niebieską) też mam, ale ona służy do wyłączenia czujników z przodu, włączenie i wyłączenie czujników z tyłu odbywa się przez menu w liczniku. Sprawdzałem ceny to za czujniki ok 80 zł szt. na allegro, sterownik(komputerek 150 zł allegro) oryginał w ASO 450-500 zł. Pozostaje kwestia aktywowanie clipem. Będę chciał zamontować to jak jest w oryginale jak z znajdę trochę czasu. Aaa do oryginalnych tylnych czujników prawdopodobnie będą potrzebne oryginalne tylne otwory z zatrzaskami w zderzaku, pytanie czy zderzak się da rozłożyć i wystarczy kupić czarny dolny element zderzaka czy cały zderzak. Taniej i prościej wyjdzie zamontować np. czujniki Valeo (nie pisze już o tanich chińczykach za 100,00 PLN z Allegro). Wersja jak z fabryki, nic więcej Ci nie da. W załączniku znajdziesz instrukcję montażu zestawu tylnych czujników, które można zakupić w ASO. W instrukcji znajdziesz szablony do wydrukowania, które przykładasz na zderzak i pomagają one wywiercić otwory w miejscach oryginalnych czujników. Dodatkowo masz krok po kroku jak zdemontować zderzak. Ja jestem po etapie malowania czujników pod kolor autka. Pierwszy test czujników po malowaniu podłączonych prowizorycznie przeszedł dobrze. W następny weekend zabieram się za montaż tego zestawu. czujniki_tyl_Megane_III.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinas Opublikowano 5 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2014 Woytus w jednym w megane to faktycznie nie ma wizualizacji Ja w jednym scenicu mam zamontowane valeo z przodu i z tyłu , w drugim zrobiłem w oryginale Teraz będę przerabiał pierwszego na oryginał, ze wzgledu na wizualizację na liczniku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytus Opublikowano 14 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2014 W ostatni weekend zabrałem się za montaż czujników. Zdjęcie tylnego zderzaka według instrukcji był łatwy, jednak bez zdjęcia koła, nadkola i odkręcenia się znajdujące tam jednej śruby nie zdjąłbym zderzaka. Według instrukcji było trzeba odkręcić część nadkola i odginając je, nastepnie odkręcić jedną śrubę trzymająca zderzak, ale dla mnie było to nie wykonalne. Po odkręceniu wszystkich śrub zdjęcie zderzaka to łatwiznę i nie sprawia większego problemu. Wywierciłem otwory według szablonów wsadziłem w otwory czujniki (kolor malowania identyczny z oryginałem) i zamontowałem wiązkę. Potem wiązka przez otwór do bagażnika, umocowanie centralki i podłączenie. Jednak chyba zrobiłem błąd, bo zabrakło mi trochę wiązki, aby sterownik założyć w oryginalnym miejscu i stwierdziłem że wiązkę przedłużę. Po odcięciu kabla okazało się że przewody miały rdzeń i ekran. Ja takich przewodów nie posiadałem, więc przedłużka poszła zwykłymi miedzianymi linkami. Po zmontowaniu wszystkiego, centralka sygnalizuje błąd pierwszego czujnika, po odłączeniu tego czujnika błąd jest wykrywany w następnym czujniku. Wiązka nie ma przerwy, oraz kable są w całości. W ten weekend nie miałem już czasu poszukać o co chodzi, ale myślę że to wina przedłużenia tej wiązki. Co o tym myślicie?? Na szczęście namierzyłem oryginalną wiązkę na allegro od czujników Valeo za 20,00 PLN, wiec ratunek jest. Czujniki raz wykrywają przeszkodę poprawnie a raz sygnalizują chyba obecność powietrza. Załączam parę zdjęć z montażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 16 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2014 To ja trochę odbiegnę od aktualnego wątku, a mianowicie: czy jest dostępny taki zestaw czujników do M3, który sygnalizuje dźwiękiem oraz pokazuje graficznie odległość na komputerze koło licznika?? Pokrótce, chodzi mi o taki czujnik parkowania, który jest zintegrowany z licznikiem M3. Mowa o Megane, które nie miało nigdy nic z takim systemem wspólnego i posiada radio bez bluetootha i ekranu led. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytus Opublikowano 17 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2014 Nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal-K Opublikowano 17 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2015 (edytowane) cinas_ jak mżna się z Tobą skontaktować w sprawie montarzu montażu czujników na tył w megane III? Nie moge pisać na priv Edytowane 17 Stycznia 2015 przez damiar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinas Opublikowano 17 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2015 Jeszcze kilka postów i będziesz mógł ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
widurek Opublikowano 26 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2015 (edytowane) zakupiłem Valeo 632023 Czy ktoś montował czujniki Valeo z przodu w Megane III Grandtour 2013 r. Czy mógłby ktoś udostępnić fotkę swojego przodu i powiedzieć czy wszystko działa poprawnie ? Patrzę na ten zderzak i nie mam pomysłu gdzie je zmontować, w serwisie nie chcą mi podpowiedzieć gdzie montowali fabrycznie, rozglądam się wszędzie gdzie jestem na ulicy, zaglądam do komisów żeby podpatrzeć taki sam z zamontowanymi i nic się nie trafia w necie grzebałem na różne sposoby (ogłoszenia reklamówki, wyszukiwanie graficzne itp.) i nie mogę znaleźć ani jednej fotki na której będzie widać zderzak z czujnikami z przodu. ps. z tyłu żaden problem, z góry dziękuję za pomoc !!! Edytowane 26 Maja 2015 przez widurek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytus Opublikowano 26 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2015 @widurek słabo szukasz bo instrukcję, która masz w załączniku a dotyczy ona montażu czujników z przodu wielokrotnie przewijała się na tym forum. czujniki_przod_MIII.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
widurek Opublikowano 22 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2015 Mam megane III phII (2013r) - inny zderzak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 30 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2015 Mam oryginalne czujniki przód i tył, ale nie posiadam ich wyłącznika. Można je wyłączyć tylko za pomocą menu. W miejscu wyłącznika jest zaślepka, ale z tyłu do niej podpięta jest fabryczna kostka. Sąsiad też ma Megane 3 i on dla odmiany ma wyłącznik na desce, ale nie ma funkcji wyłączenia w menu. Ktoś się spotkał z czymś takim? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinas Opublikowano 1 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2015 (edytowane) W menu musi być , jak nie ma to kwestia odpowiedniej konfiguracji licznika Wyłącznik też można dołożyć i poinformować o tym fakcie moduł parktronika i będzie działalo Edytowane 1 Lipca 2015 przez cinas_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi