Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Jak usunąć 'kluczyk - serwis' z komputera?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Czy znacie jakieś myki komputerowe, aby lampka z pomarańczowym kluczem przestała się świecić?

Byłem w serwisie, natomiast kilka dni później wyskoczył błąd, wiem ze z samochodem jest wszystko ok, wiec chciałbym coś zrobić, aby ta kontrolka zgasła. Czy jedyna opcją jest pojechanie do serwisu aby oni mi usunęli?

Pozdrawiam.

Właśnie pojechalem niedawno na wymiane oleju, jest wlany Elf, natomiast mechanik nie mial komputera zeby tę kontrolkę skasować. Niby duperela, a swiecąc mnie denerwuje, u mechanika to zalatwic? Wezmą jakies pieniadze ze taka zabawe?

Można to wykonać samemu, ale to już było wielokrotnie na forum opisywane i nawet w instrukcji obsługo auta.

Należy przytrzymać przycisk zerowania przebiegów (w MII to chyba ten przy zegarach) aż do momentu wyzerowania licznika.

Należy przytrzymać przycisk zerowania przebiegów (w MII to chyba ten przy zegarach) aż do momentu wyzerowania licznika.

Przed tym jednak należy mieć przełączony komputer podróżny na wskazanie komunikatu o wymianie oleju!!

Samo kasowanie przebiegów nic nie da.

Kasując sam komunikat ustawi się od nowa dystans do kolejnej inspekcji, a przebiegi dzienne i inne wskazania pozostaną tak jak są obecnie.

W sceniolu II kasowanie następuje po kilkusekundowym przytrzymaniu przycisku na manetce wycieraczek, W meganie może to być tak samo, albo jak wyżej napisano przyciskiem w licznikach. Zacznij od przytrzymania przycisku na manetce jak masz komunikat o inspekcji. Jeśli nie zadziała to wówczas przycisk w licznikach.

gojgien, oczywiście masz racje. Teraz widzę, że trochę to źle napisałem. Wyszło tak jakby trzeba było resetować licznik przebiegów - mój błąd. Jednak założyłem, że kolega MMMegane zapewne wykonywał już reset choćby licznika przebiegów częściowych czy nawet ustawienia parametrów komputera i tą procedurę zna.

Myślę, że teraz już wszytko jasne, szczegółowo to wytłumaczyłeś i problemów już być nie powinno.

• 4 lata później...

Wczoraj to zrobiłem podczas jazdy na wyświetlonym komunikacie o serwisie przytrzymałem przycisk w podobny sposób jak się zeruje licznik tylko trochę dłużej (ok. 5 sek). Kluczyk zniknął. Następny przegląd za 30000 km :-)