damian_opole Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Witam.Nie wiem czy jest się czego obawiać,ale od jakiegoś czasu wydaje mi się,że jest za niska temeratura silnika.Wczoraj po przejechaniu około 200km wskazywało mi tyle co na zdjęciu.Olej wymieniałem ok 2tyś km temu,dzisiaj sprawdziłem poziom i jest ok. Może ktoś miał podobny przpadek?? pozdrawiam;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Strzałka powinna stanąć na 3 kresce licząc od lewej wszystkie kreski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damian_opole Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Zawsze było na 3 kresce i właśnie mnie to nie pokoi,że pokazuje coraz niżej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_07 Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Uszkodzony czujnik temperatury wody i/lub termostat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damian_opole Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Można jeździć bez tego czujnika czy nie bardzo?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_07 Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Nie bardzo, bo czujnik widząc stale niską temperaturę może nie uruchomić wentylatorów chłodnicy- a czym skutkuje przegrzanie silnika- pisać nie muszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damian_opole Opublikowano 15 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2013 Podjadę w poniedziałek do mechanika na kompa. Jeśli wyjdzie,że to czujnik temperaury lub termostat to drogo mnie wyniesie naprawa??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_07 Opublikowano 15 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2013 To nie są drogie rzeczy- czujnik rząd wielkości 30 złotych, termostat- zależy czy jest rozbieralny czy nie od 40-100 złotych + robocizna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WAZI Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2013 (edytowane) Witam Miałem ten sam przypadek i jest to na 100 % termostat. Termostat jest razem z czujnikiem temperatury. Termostat stosowany na pierwszy montaż przez fabrykę to VERNET. Musisz uważać podczas wyboru termostatu ponieważ jest ich kilka rodzajów do silnika 1,5. w zależności od mocy, różnią się przede wszystkim temperaturą otwarcia i odprowadzeniem do zbiornika wyrównawczego Najlepiej wejdź na stronę VERNET. Edytowane 29 Sierpnia 2013 przez WAZI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damian_opole Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Wazi mechanik też mi radził,żeby wybrać Vernet. Kupiłem w IC i mi wymienił,teraz działa jak dawniej.Ale dzięki za info;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario80 Opublikowano 10 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2013 Podępnę się pod temat żeby nie zakładać nowego bo też dotyczy temperatury. Po jakim czasie silnik łapie wam właściwą temp. od uruchomienia przy obecnych temperaturach zewnętrznych ok 11 stopni. Ja potrzebuję przejechać ok. 4-5 km. Silnik 1,5 DCI 86 KM. i zastanawiam się czy to jest nie za długo. I jeszcze pytanie pewnie głupie dla was ale to mój pierwszy disel a nie chciałbym zniszczyć za szybko silnika. Czy rano po uruchomieniu powinienem poczekać pare minut i dopiero jechać ? Czy można od razu: odpalam i jadę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 10 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2013 Ja potrzebuję przejechać ok. 4-5 km To i tak niedużo :P Diesle wolniej się nagrzewają od benzyniaków. Czy rano po uruchomieniu powinienem poczekać pare minut i dopiero jechać W jakim celu ;) Parę sekund TAK ale minut :) :P Ja zazwyczaj czekam aż pojawi się przebieg i w drogę ;) Oczywiście delikatnie aż do osiągnięcia odpowiedniej temp. Poszukaj sobie na forum zasad jeżdżenia dieslem i poczytaj ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damian_opole Opublikowano 19 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Września 2013 (edytowane) Czy rano po uruchomieniu powinienem poczekać pare minut i dopiero jechać ? Czy można od razu: odpalam i jadę. Ja zazwyczaj jak jest ciepło to odpalam i jadę chyba,że auto stoi pare dni nietykane to poczekam 2-3 min.I staram się od razu nie wprowadzać na wysokie obroty tak do 2000. Gdy wracam z długiej trasy to nie odrazu gaszę silnik,tylko czekam z minute i dopiero... Edytowane 19 Września 2013 przez damiar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smigras Opublikowano 31 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2015 Witam. Czy wiecie gdzie znajduję się czujnik temperatury wody w megane 1.5 106 KM? Nie mogę go znależć. Proszę o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi