dgurdak Opublikowano 11 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2013 Witam! Mam problem z wycieraczkami w megane II 1.5DCI, otóż podczas jazdy w deszczowy wycieraczki nagle przestały działać, wymieniłem mechanizm na używany który jest sprawny, wymiana nie przyniosła rezultatów,przejrzałem już całe forum i nie znalazłem dokładnej odpowiedzi, spryskiwacz oraz tylna wycieraczka działa poprawnie, bezpieczniki sprawdzone, ale wygląda na to że nie ma prądu w samej wtyczce, ale diagnoza nie jest dokładna ponieważ była robiona przy pomocy zwykłego długopisa z lampką:). Niestety przed świętami jest duży problem z dostaniem się do jakiegokolwiek elektromechanika, wiem że może być to UCH, ale jeżeli jeszcze macie jakieś pomysły to będę ogromnie wdzięczny, bo już nie mogę słuchać narzekania mojej kochanej żony:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 11 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2013 ale diagnoza nie jest dokładna ponieważ była robiona przy pomocy zwykłego długopisa z lampką Nie zgodzę się z tym, to jest bardzo dokładny i użyteczny przyrząd :). Sprawdzałeś czy nie masz oberwanego lub wypalonego jakiegoś kabelka przy wtyczce? Sprawdź jeszcze raz bezpiecznik F9(25A) w skrzynce bezpieczników pod maską. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damiar Opublikowano 11 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2013 ale wygląda na to że nie ma prądu w samej wtyczce Tylko tak wygląda, czy na pewno nie ma? To dość ważne. Proponowałbym dokonać pomiaru miernikiem zarówno w kostce przy silniczku wycieraczek jak i w skrzynce połączeń w komorze silnika. Gdzieś ten sygnał musi ginąć, pytanie tylko gdzie. Polecam zapoznać się z tym tematem: http://megane.com.pl/topic/50040-schemat-dzialania-wycieraczek/. Opisano w nim dokładnie schemat działania wycieraczek - które złącza i piny należy sprawdzić. Osobiście stawiałbym na problem w skrzynce połączeń w komorze silnika. Często skrzynka ta jest "zalewana" przez co pojawia się śniedź i problemy z połączeniami w poszczególnych złączach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dgurdak Opublikowano 11 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2013 (edytowane) z tą skrzynką bezpieczników, była akcja jakieś 2 miesiące temu, została zalane przez wodę ponieważ zatkał się wąż odprowadzający wodę przy podszybiu,ale została dokładnie wysuszona i wyczyszczona preparatem do elektroniki wszystko działało bez zarzutu, możliwe że któraś kostka w skrzynce zaśniedziała i dlatego brak połączenia, czy możecie podpowiedzieć które to złącze odpowiada za pracę wycieraczek? Aha bezpiecznik F9 25A, jest sprawny i przechodzi przez niego prąd! Edytowane 11 Grudnia 2013 przez dgurdak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damiar Opublikowano 11 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2013 (edytowane) czy możecie podpowiedzieć które to złącze odpowiada za pracę wycieraczek? Nie prościej i szybciej byłoby przeglądnąć temat, który linkowałem 2 posty wyżej? Już na pierwszej stronie znajdziesz interesujące Cię informację - schematy, opisy itp. Przepisywanie tego samego tutaj jest bezcelowe. Edytowane 11 Grudnia 2013 przez damiar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 11 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2013 Tak na szybko to sprawdź złącze brązowe 12-pinowe, piny 1 i 2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dgurdak Opublikowano 30 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2013 (edytowane) Jestem po wizycie u mechanika, nie ma przejścia prądu na wtyczce, stawia raczej na uszkodzone UCH-a, ale nie wykluczył że przewody od wycieraczek nie są gdzieś uszkodzone, stwierdził że dziwna sprawa występuje gdyż spryskiwacz działa poprawnie i przejście prądu na bezpiecznikach również, czy jakoś tak, samochód przyjmie dopiero po nowym roku, więc narazie zostaje mi jeździć tylko w suche dni:) Edytowane 30 Grudnia 2013 przez dgurdak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzemyk101 Opublikowano 31 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2013 Za pracę wycieraczek z przodu odpowiada czujnik na przedniej szybie.Zobacz czy masz ten żel w oczku.Wiem że jego się wymienia jak brakuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dgurdak Opublikowano 4 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2014 Problem został rozwiązany wymiana UCH na używany zażegnała problem z wycieraczkami, jeżeli to komuś pomoże, pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi