Woytus Opublikowano 23 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2014 Zacznę od sprawdzenia mocy alternatora. Trzeba wymieniać nagrzewnicę czy tylko dołożyć grzałki? Gdzie one są podłączone do źródła zasilania w kabinie czy komorze silnika? Rozumiem że grzałki sterowane są za pomocą sterownika klimatyzacji?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinas Opublikowano 24 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2014 Dla 1800W alternator powinien mieć 210A, dla 1000W już 120A wystarcza , bezpieczniki są w komorze silnika, sterowanie idzie z UCH ale nadzoruje to klimatronik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytus Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Dziś sprawdziłem i u mnie w tym miejscu gdzie powinny być grzałki jest zaślepka, ale stanowi ona całość obudowy i nie idzie jej wyjąć. Musiałbym wymienić cała nagrzewnice a to wiąże się z wyjmowaniem calej deski rozdzielczej. Ciężka sprawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2014 W M/S II też tak było i należało ten plastik wyciąć. Jest to zresztą opisane w tematach dla II. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinas Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Woytus - należy wyciąć otwór w obudowie dokładnie jak pisze gojgien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witman Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2015 (edytowane) Ja mam benzynke 1,4TCe, dziś zajrzałem pod klimatronik i okazuje się, że mam grzałkę na fotce widać dochodzi 5 solidnych przewodów, czerwony, dwa żółte i dwa ciemno szare. Co prawda zimą nie zwracałem jakoś na to uwagi, być może nie włączały się grzałki, bo klimatronik miałem ustawiony na 19*C, a ponoć powinno być powyżej 20*C. Czy włączanie w klimatroniku funkcji "dobra widoczność" też załącza grzałki ? Liso masz takie same złącze do grzałki jak u mnie, zapewne jest to ten słabszy model grzałek 1000W sądząc po grubości przewodów i plastikowej łączówce, czy sprawdziłeś u ciebie czy działają ? Edytowane 4 Kwietnia 2015 przez witman 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Liso Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Nie sprawdzałem, jakoś zapał osłabł a raczej brak czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manek33 Opublikowano 5 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2015 (edytowane) Witam, ja musiałem zrobić wszystko, czyli wyciąć otwór na grzałki, dołożyć instalacje i przeprogramować klimatronic i UCH, oczywiscie pomógł mi kolega "cinas_" Ale nie żałuje, super sprawa, a mam wersję 1000W tak jak kolega "witman". Pozdrawiam. Edytowane 6 Kwietnia 2015 przez manek33 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinas Opublikowano 5 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2015 W III zdarza się iż grzałki są zamontowane ale nie aktyne :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witman Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2015 (edytowane) U mnie grzałki pracują, dziś rano było +1*C, uruchomiłem silnik i ruszyłem, a po około 20sek. wyczuwalne było ciepełko z nawiewu. Cykających przekaźników jakoś nie było słychać z tego co patrzyłem na schemacie zasilanie do grzałek dają dwa przekaźniki jedna część jest mocniejsza, zabezpieczona bezpiecznikiem 70A i druga słabsza z bezp. 30A więc, gdy temp. nie jest zbyt niska to nie jest załączana całość grzałek lub trzeba odpowiednich obrotów silnika w końcu na 1kW trzeba trochę prądu Edytowane 7 Kwietnia 2015 przez witman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogin74 Opublikowano 12 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2016 Przestała mi działąć ogrzewanie w klimatroniku. Czy w przypadku przepalenie się grzałki nagrzewnicy, przekaźniki powinny działać ? U mnie teraz ich już nie słychać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinas Opublikowano 12 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2016 Przekaźniki będą działały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogin74 Opublikowano 13 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2016 I chyba rzeczywiście przekaźniki działają. Tylko jak grzałki działają prawidłowo to włączają się i wyłączają częściej. A tak włączenie trudno zauważyć, ale już przy wyłączeniu coś się dzieje. Czy CLIP pokaże przepalone grzałki nagrzewnicy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinas Opublikowano 13 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2016 Nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witman Opublikowano 13 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2016 (edytowane) Sprawdź bezpośrednio na stykach zaciskowych grzałek czy dostaje zasilanie np. próbnikiem 12V lub żaróweczką, przekaźnik od grzałek może mieć upalone wewnątrz styki, a cewkę przekaźnika będzie słychać jak przełącza. Sprawdź też stan akumulatora i napięcie ładowania, bo przy niskim napięciu ładowania lub zużytym akumulatorze grzałki nie będą się załączać. Przerabiałem to kiedyś w moim SII, jak postał kilka dni na mrozie i go uruchomiłem to grzałki nie załączały się, potem okazało się, że aku po 7 latach miał zaledwie 30Ah pojemności po całkowitym naładowaniu. Edytowane 13 Stycznia 2016 przez witman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi