norek25 Opublikowano 4 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2014 Witam Szanownych Forumowiczów (Specjalistów), Wiem, że na temat "niewątpliwie" trudnej wymiany żarówek świateł mijania już na forum napisano wiele. Ja osobiście z nich wiele razy korzystałem bo jestem posiadaczem już drugiej Meganki II z rzędu i sumarycnzie użytkuję ten smaochód 6 lat. Jednak dopiero teraz spotkałem się z problemem wymiany żarówki ze świateł pozycyjnych (5W - prawa strona) i tutaj natknąłem się na problem. Otóż, po ściągnięciu okrągłej gumowej osłony widać, że żarówka 5W znajduje się w pewnej plastikowej obudowie, którą prawdopodbnie trzeba jakoś wyciągnąć, żeby dostać się do żarówki, prawdopodobnie przez przekręcenie w lewo (tak przynajmniej byłoby logicznie). Jednak po kilkunastu minutach próby nie udało mi się przekręcić ani wyciągnąć obudowy ;) Widok tej części jest przedstawiony na załączonym zdjęciu. Niestety w serwisie Renault w Katowicach nic na ten temat mi nie powiedzą ponieważ jak to ujeli "nie udzielają informacji na temat usług za które pobierają opłatę". No cóż, przynajmniej wiadomo dlaczego samochody Renault są takie tanie na rynku wtórnym. W związku z powyższym zwracam się do Was o pomoc. Może ktoś, już to przerabiał i ma jakiś pomysł jak to zrobić. Z góry dziękuję za pomoc. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 4 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2014 W phI żarówki od pozycyjnych wyjmuje się przez ściśnięcie plastikowej obudowy żarówki (sprawdziłem osobiście, bo jedną oprawę uszkodziłem, jak wyciągnąłem na siłę). Możliwe, że w ph II jest podobne rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcisho Opublikowano 4 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2014 norek25 daj mi proszę znać jak sobie poradziłeś. Też mi jedno oczko padło i będę się do niego dobierał. Miałem napisać identyczny temat wchodzę na forum i taka niespodzianka ;) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kocbeat Opublikowano 12 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 Wymieniałem wczoraj w moim scenicu II phII, u Ciebie może być podobnie. Wygląda to tak, że zdejmujesz okrągły dekielek poprzez przekręcenie go (kierunek według strzałki z napisem open, mało miejsca ale widoczna) następnie tak samo odpina się żarówkę, a dokładnie całe gniazdo z przewodami i mamy żarówkę którą również trzeba przekręcić w bok. Typ żarówki to BAX9S H6W bolce niesymetryczne. Żarówki postojowe wymieniłem bez wyciągania akumulatora i rurki od płynu do spryskiwacza. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kluczos Opublikowano 26 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2018 Pytanie za 100 punktów jak dojść do tej żarówki ? Próbowałem na próbę na ślepo i ledwo dotykam dekielka przez dziurę w nadkolu... Czy trzeba aku wyciągnąć, żeby się dostać z lewej strony ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 26 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2018 Ogólnie przerąbane dojście. Parę lat temu gdy miałem MII nawet nie podejmowałem wyzwania bo żarówka jest na wcisk. Pojechałem do mechanika na podnośnik, zrzucił koło, zdemontował nadkole i jakoś wymienił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
droopy Opublikowano 26 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2018 @kluczos, najtrudniejszy pierwszy raz i niestety trzeba się liczyć z zadrapanymi rękoma do samych łokci ;) Wbrew pozorom nie jest to jednak takie trudne, jak raz ogarniesz, to później wymienisz nawet w środku nocy, na nieoświetlonej drodze i w deszczu. Można sobie na początek odpalić nagrywanie i latarkę w telefonie, wsadzić to do otworu i nagrać, a później na spokojnie obejrzeć w domu jak to wygląda. Wyjęcie akumulatora nic nie da. Co najwyżej ściągnięcie całego zderzaka, co zresztą wcale nie jest trudne, szybko idzie. Jak szukasz prawdziwego wyzwania, to spróbuj wymienić żarówki kierunkowskazów przez te otwory, level hard Tutaj już poległem, wymieniałem prewencyjnie, jak ściągałem zderzak, żeby zamontować ceramiczne kostki do reflektorów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konwil Opublikowano 29 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2018 (edytowane) Ja wyciągałem parę m-cy temu wtyczkę z kablem górą, pod maskę. Inaczej nie mogłem wyjąć żaróweczki. To była chyba ta od pasażera, bo od kierowcy jakoś mi się udało. Ogólnie nienawidzę tej czynności, dlatego jak już wymieniałem jedną, to wymieniłem i drugą Ręce podrapane przez tydzień... Edytowane 29 Października 2018 przez konwil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rfhunter77 Opublikowano 2 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2020 Witam I mnie dopadła ta czynność tuż przed przeglądem technicznym. Wymieniałem żaróweczki z obu stron. Dojście fatalne. Oczywiście operacja przy otwartej masce silnika i otwór w nadkolu. Polecam najpierw odpiąć żarówkę H7 oraz odciągnąć przewody w celu zrobienia sobie większej przestrzeni. Przede wszystkim niezbędne jest dobre światło. Plastikowa obudowa żarówki W5W posiada dwa wystające dłuższe elementy, które ściskamy szczypkami i pociągamy do siebie. Przez maskę wymieniamy żaróweczki. Po wymianie wkładamy z powrotem w otwór. Niestety ręce po takiej operacji ze względu na trudne dojście poranione i posiniaczone. Generalnie do wykonania. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi