dibi Opublikowano 5 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2014 (edytowane) Witam wszystkich. Jestem od niedawna posiadaczem Megane III Coupe w wersji z ksenonami i spryskiwaczami reflektorów. Od niedawna zauważyłem że spryskiwacze te przestały działać. Wygląda to tak jakby się tylko nie wysuwały, ale spryskiwały schowane w zderzaku. Podczas użycia spryskiwaczy bardzo wyraźnie słychać charakterystyczny dźwięk pompowania płynu raz z prawej, a raz z lewej strony, ale nic się nie dzieje. Dodatkowo praktycznie nie używałem ostatnio płynu do szyb a bardzo szybko mi się skończył. Wnioskuję po tym że być może padł jakiś bezpiecznik, ale kompletnie nie mam pojęcia który to może być. Nie mogę znaleźć też żadnego schematu w Internecie ani w instrukcji obsługi. Czy posiada ktoś taki schemat? Co innego może być przyczyną usterki? Myślałem na początku że może zamarzły one jakoś przez mrozy, ale już od dawna mam u siebie dodatnie temperatury a problem nie zniknął. Przy okazji chcę też zapytać o spryskiwacz tylnej szyby. Czy u was również płyn kapie tylko w jeden punkt na szybie i jest przez to nierównomiernie rozprowadzany? U mnie wygląda to tak że robi się na szybie zgromadzenie płynu w jednym miejscu i jak jest mocno zabrudzona szyba to praktycznie niewiele daje użycie wycieraczki i płynu. Próbowałem to jakoś ustawić tak żeby płyn spływał równomiernie od góry na dół, ale ten spryskiwacz jest dość specyficzny i nie umiem go ustawić. Jakieś rozwiązania problemów? Edytowane 5 Marca 2014 przez dibi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotr.c Opublikowano 6 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2014 (edytowane) W schematach elektrycznych nie znalazłem elektrycznego sterowania wysuwaniem spryskiwaczy. Występuje tylko silnik od pompki spryskiwaczy reflektorów. Być może wysuwają się pod wpływem ciśnienia płynu spryskiwaczy. Proponuje wyjąć lampę i zbadać jak to jest podłączone (jak to działa) Co do tylnego spryskiwacza to płyn leje się z dyszy na szybę w jednym punkcie, a wycieraczka rozciera go po szybie. W instrukcji napisali, że dysze można obracać wkładając igłę w dyszę - możesz spróbować. Edytowane 6 Marca 2014 przez piotr.c Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dibi Opublikowano 6 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2014 Dzięki za pomoc. Okazało się że faktycznie spryskiwacze pod wpływem ciśnienia się wysuwają. Wystarczyło dolać płynu do pełna i wszystko działa. Nasuwa mi się teraz pytanie czy jest jakaś możliwość odłączenia ich? Ograniczyłoby to znacznie zużycie płynu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 6 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2014 pewnie masz dwie pompki w zbiorniczku, odłącz tę górną i po sprawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Optima Opublikowano 6 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2014 Być może jest tak jak w Scenicu II - pompka do reflektorów jest wyżej niż ta do szyb. Jak masz końcówkę płynu to już go nie marnujesz na reflektory. Z drugiej strony jak widzę, że już mi leci na reflektory - to czas na dolanie płynu do zbiorniczka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 7 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2014 Jeśli masz ksenony a jak napisałeś to je masz, dlatego nie powinno się tego odłączać :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wuj33k Opublikowano 6 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2018 Ponawiam temat, z tym, że u mnie nie pryskają nawet jak są schowane a płyn jest full. Ktoś ma jakieś propozycje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lufa Opublikowano 6 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2018 Pompka pracuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wuj33k Opublikowano 6 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2018 Na szyby idzie wszystko normalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lufa Opublikowano 6 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2018 Odłącz tą pompkę od szyb i nasłuchij tej drugiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wuj33k Opublikowano 6 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2018 Ok, jutro się tym zajmę. A może to być jakiś bezpiecznik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 6 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2018 Sprawdzasz przy włączonych światłach? Może być bezpiecznik (nie wiem czy jest taki), może być uszkodzona pompka (korodują wewnątrz obudowy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wuj33k Opublikowano 7 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2018 Wszystko jasne Miałem ustawione światła w trybie "auto" a spryskiwacze działają tylko jak są włączone xenony. Jednak i tak jest mały problem z jednym spryskiwaczem bo słabiej pryska i bardzo powoli się chowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 7 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2018 Wyciągnij go ręką, psiuknij smaru albo oliwy technicznej. Ja u siebie psiuknij smarem silikonowym w sprayu i się dobrze sprawdza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi