Roland123 Opublikowano 1 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2014 Witam, męczyłem się wczoraj z odkręceniem śrubku ze zdjęcia, wydaje mi się , że jest tam TORX 60, przy próbie odkręcenia 55, niestety się nie udało, torx miał trochę luzy w śrubie więc stwierdzam, że był za mały. Pojechałem do Tesco i na stacje benzynowe (wczoraj po 22) niestety max T55, czyli taki jak mam. Może to jakiś inny klucz, albo ktoś by taki miał do pożyczenia na godzinę ze Szczecina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 1 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2014 Skoro T55 jest luźny to zakup T60 ale nie w markecie bo to "gównolit". Szukaj czegoś droższego nawet pojedynczo, Stanley-a albo jeszcze lepszego producenta. Zapytaj o coś pojedynczego w tym rozmiarze ale profesjonalnego w InterCars albo Fota. Jak będzie torx miał problemy wejść, to delikatnie dobij młotkiem nim nasadkę nałożysz. Gniazdo w śrubie zazwyczaj jest zabrudzone i nie zawsze Torx od razu wejdzie do końca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 1 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2014 na zdjęciu widać torx, ale w miejscu, które wskazałeś zazwyczaj jest klucz 18, albo 16. Jak wymieniasz klocki to powinno wystarczyć odkręcenie tej śruby zaraz pod numerem 4 na zrzucie ekranu, który wstawiłeś. Później odchylasz zacisk, wyjmujesz stare klocki, czyścisz zacisk, cofasz tłoczek i wstawiasz nowe, składasz i już. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roland123 Opublikowano 1 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2014 (edytowane) dzieki za odpowiedz, zobacze czy jutro beda mieli w castoramie, jak nie to może w merlin, ewentualnie zostają sklepy motoryzacyjne(oddzwonienie wszystkich) lub allegro albo Beta która jest w Szczecinie. meganecoupe02: chcę zmienić tarczę dlatego muszę to odkrecic, swoja droga jak najlepiej wcisnac ten tloczek? widzialem kilka metod i nie wiem jak najlepiej Regulamin pkt. 5.6 - pl-literki Aston76 Edytowane 2 Maja 2014 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
11348 Opublikowano 2 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2014 jak najlepiej wcisnac ten tloczek? Dwa trzonki od młotków wkładasz w jarzmo z dwóch stron ,końce opierasz o tłoczek,robią się dwie dżwignie i wciskasz tłoczek.Można użyć też dwóch łyżek do opon ,dziś już rzadkość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 2 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2014 Roland123 a po co chcesz odkręcać jarzmo? Wystarczy odkręcić zacisk hamulcowy z tłoczkiem z jednej śruby i odchylić zacisk. I po problemie. Później odchylasz zacisk, wyjmujesz stare klocki, czyścisz zacisk, cofasz tłoczek i wstawiasz nowe, składasz i już. Można tłoczek cofnąć przed wyjęciem starych klocków z zacisku hamulcowego. Osobiście tak robię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roland123 Opublikowano 2 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2014 no tak, ale chcę też wymienić klocki, a odkręcenie śrub jarzma nie było problemem, problemem jest odkręcenie wlasnie tego zacisku, mam już TORX T60 i zobaczymy czy będzie pasować później jest 70 a to już moim zdaniem duży przeskok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 2 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2014 Tutaj masz pokazane jak to zrobić w megance II. Myślę że w III też tak jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roland123 Opublikowano 2 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2014 No to tak: zacisk odkręcamy 13, jarzmo musimy mieć torx t60, a żeby odkręcić nakrętkę w piaście to musimy mieć nasadkę imbus 30. Problem jest nie rozwiązany i udaje się do warsztatu, zawołałem nawet sąsiada który naprawiał nie jeden samochód, próbowaliśmy wkręcić i wbić tłoczek, nic nie pomaga (zapewne jest wkręcany), założyłem wszystko od nowa i będę musiał pojechać do warsztatu, bo jak miałbym kupować specjalny klucz to wciskania tłoczków to mija się z celem cena). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi