timax Opublikowano 5 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2014 (edytowane) Samochod nie ma swiatel do jazdy dziennej, a moje swiatla mijania zachowuja sie tak jak do jazdy dziennej, to znaczy: -manetka na 0, silnik wylaczony - brak swiatel, silnik wlaczony - swiatla swieca -manetka na postojowe, swieca sie postojowe przy wlaczonym i wylaczonym silniku Poniewaz auto zakupilem calkiem niedawno a nie moge doszukac sie informacji w instrukcji czy to tak powinno dzialac pytam tutaj. Wydaje mi sie ze gdy chce wylaczyc swiatla manetka to powinny one byc wylaczone bez wzgledu na to czy silnik chodzi czy nie, a moze poprzedni wlasciciel przestawil clipem ta funkcje zeby nie zapominac wlaczyc swiatel. Mialem meggi II i tam wszystko dzialalo tajk nalezy. O automatycznym wlaczniku nie wspominam, po na automacie zawsze mijania mi sie swieca bez wzgledu na to czy jest dzien czy noc. Regulamin pkt. 5.6 - pl-literki Aston76 Edytowane 5 Lipca 2014 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
airbites Opublikowano 5 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2014 Prawidłowe, masz pewnie włączone automatyczne włączenie świateł mijania? Pod lusterkiem wstecznym jest czujnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
timax Opublikowano 6 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2014 (edytowane) No właśnie chyba nie prawidłowo. Mam pozycję 0, postojowe, mijania i auto na pokrętle. Gdy ustawię pokrętło na 0 i odpalę silnik to światła się załączają, gdy zgaszę silnik to światła gasną. Tak to działało w meggi II, którą masz- wybierak 0, postojowe, mijania, a auto działało w zależności od uaktywnienia przyciskem w lewej manetce. Ja mam dodatkowo pozycję auto na pokrętle. Edytowane 6 Lipca 2014 przez timax Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czacha Opublikowano 6 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2014 Megane III właśnie MA światła do jazdy dziennej i to one powinny się świecić przy manetce ustawionej na 0, nie światła mijania. Pozostaje Ci tylko jechać do ASO na przeprogramowanie sterownika, bo sam tego nie zmienisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
martello Opublikowano 6 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2014 Dziwne rzeczy tu piszecie. Jak włącznik jest na "0" to wszystko jest wyłączone, czyli żadne światła się nie świecą, niezależnie od tego, czy silnik jest włączony, czy nie. Po to jest właśnie taka pozycja włącznika, żeby móc w razie życzenia wyłączyć wszystkie światła. Światła do jazdy dziennej świecą się jak włącznik jest ustawiony na "auto", mijania jak na "mijania", a postojowe jak na "postojowe". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 6 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2014 u mnie w pozycji 0 są światła do jazdy dziennej, zawsze przy włączonym silniku. poz I - światła postojowe poz II - mijania/drogowe Auto - dzienne i jak się ściemnia to włączają się światła mijania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lelupi Opublikowano 6 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2014 Dziwne rzeczy tu piszecie. Jak włącznik jest na "0" to wszystko jest wyłączone, czyli żadne światła się nie świecą, niezależnie od tego, czy silnik jest włączony, czy nie. Po to jest właśnie taka pozycja włącznika, żeby móc w razie życzenia wyłączyć wszystkie światła. Światła do jazdy dziennej świecą się jak włącznik jest ustawiony na "auto", mijania jak na "mijania", a postojowe jak na "postojowe". Pozycja na manetce "Auto" absolutnie nie ma nic wspólnego ze światłami dziennymi. Pozycja ta w połączeniu z czujnikiem zmierzchu steruje światłami mijania. Światłami dziennymi steruje się tylko z menu na wyświetlaczu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregorex Opublikowano 6 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2014 (edytowane) Witajcie podsumowując: - jeśli w pozycji 0 światła mijania po uruchomieniu silnika są włączone - aktywowana jest opcja świateł dla obszarów gdzie wymagane są w dzień, jak u nas. - jeśli na 0 po uruchomieniu silnika się nie świecą - ww. funkcja jest nie aktywowana, - pozycja auto działa z czujnikiem zmierzchu, włącza światła w tunelach, podziemnych parkingach, jeśli jest dostatecznie "ciemno", wyłącza jeśli jest dostatecznie "widno". (Idealnie współpracuje z ledami dziennymi wyłączając ledy w tunelach załącza mijania. Wyjazd z tunelu załącza znów ledy), - pozostałe wiadomo mijania i pozycja. Edytowane 6 Lipca 2014 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
timax Opublikowano 8 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2014 (edytowane) Zbadalem wlasnie spraw. W oprawie światła do jazdy dziennej są, ale nigdy się nie uaktywniają. Tak jak pisałem we wstępie, światła mijania mają funkcjonalność świateł do jazdy dziennej - odpalają się wraz ze startem silnika. Sprawdzę przy okazji czy od tych żarówek do jazdy dziennej idą jakieś kable czy stanowią one atrapę. W menu opcji dodatkwowych komputera nie mam możliwości aktywacji świateł dziennych, więc pozostaje clip. Edytowane 8 Lipca 2014 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barnaba27 Opublikowano 10 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2014 (edytowane) sprawa jest prosta i nie wiem czemu własciciele megi III nie odpowiedzieli na pytanie odrazu tylko piszą teksty w stylu "pozycja AUTO" na manetce absolutnie nie ma nic wspólnego ze światłami dziennymi" :unsure: Jako użytkownik megi III od 5 lat mogę coś powiedzieć na ten temat. Jak w 2009 roku kupiłem megi światła zachowywały się następujaco: na pozycje O w manetce - automatycznie przy włączeniu silnika włączały sie światła mijania (tak zwany "tryb skandynawski)i automatycznie przy gaszeniu silnika wyłączały się na pozycji I - włączały się światła pozycyjne na pozycji II - przy zgaszonym lub włączonym silniku włączało sie światła mijania i przy otwarciu drzwi kierowcy włączał się sygnał dźwiękowy "bzyczek" włączonych świateł, na pozycji AUTO - światła zachowywały sie identycznie jak na pozycji O (brak świateł dziennych, nieaktywny czujnik zmiewrzchu) na tym forum wyczytałem, że mozna światła do jazdy dzinnej aktywować clipem w serwisie (żarówki w reflektorach były) Teraz mam tak: pozycja O na manetce - przy włączaniu silnika włączaja się zawsze światła do jazdy dziennej, pozycja I na manetce - przy zgaszonym lub włączonym silniku włączaja się światła pozycyjne, pozycja II na manetce - przy zgaszonym lub włączonym silniku właczaja się światła mijania z tym że przy włączonym silniku i otwarciu drzwi kierowcy świecą dalej, a przy wyłączonym silniku gasną pozycja AUTO - jak sama nazwa wskazuje wybiera za nas czujnik zmierzchu, jak jasno włącza światła dzienne, tunel, garaż podziemny lub zmierzch włącza światła mijania Edytowane 10 Lipca 2014 przez Barnaba27 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lelupi Opublikowano 10 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2014 Czujnik zmierzchu czyli pozycja "auto" na manetce nie steruje bezpośrednio światłami dziennymi! W starszych Megane 3 masz załączone na stałe światła dzienne, startują razem z silnikiem. "Auto" steruje jedynie światłami mijania a załączenie ich powoduje wyłączenie świateł dziennych, w nowszych Meganach przygaszenie dziennych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinas Opublikowano 11 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2014 W licznika też można aktywowąć menu od świateł dziennych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
timax Opublikowano 13 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2014 W mojej meggi nie ma opcji świateł dziennych w liczniku (starszy model). Ale to co napisał Barnaba27 można zrobić wyłącznie clipem. Na razie specjalnie nie chce mi się jechać i szukać kogoś kto po kosztach mi to odpali, ale pewnie przy okazji jakiejś serwisowej wizyty poproszę o aktywację dziennych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinas Opublikowano 13 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2014 Timax można w każdym liczniku aktywować menu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barnaba27 Opublikowano 14 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2014 (edytowane) jak ktos kupował megi w salonie i światła do jazdy dzinnej miał od razu to w ustwieniach kompa ma zakładkę "światła do jady dziennej", u mnie jest tek, że ich nie miałem włączonych i włączał mi je serwis clipem więc nie mam w komputerze pokładowym zakładki "światła do jazdy dziennej" Edytowane 14 Lipca 2014 przez Barnaba27 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi