Skocz do zawartości

Spryskiwacze i zapalniczka nie działają

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam taki problem. Otóż zaczęło się od tego, że po włączeniu klimatyzacji nie świeci mi się pomarańczowa lampka (na 'dotyk' wychodzi, że klima chłodzi), do tego nie świeci się lampka z ogrzewania tylnej szyby (w obecną pogodę ciężko to sprawdzić czy szyba 'grzeje'), nie działa zapalniczka i nie działają spryskiwacze z przodu i z tyłu. Nawet nie słychać, żeby zaciągały płyn. Wycieraczki chodzą normalnie. Pytanie, co to może być? Dodam jeszcze, że radio działa normalnie.

Podepnę się pod temat a mianowicie może dość banalne pytanie: czy w climatroniku w Megane II na wyświetlaczu po wciśnięciu samego przycisku AC oprócz pojawienia się napisu na wyświetlaczu"AC" powinna zapalić się jakaś lampka? Oraz w trybie auto oprócz napisu "AUTO" również jakaś kontrolka?

Edytowane przez n1gdy

Naciśnięcie przycisku AC powoduje zaświecenie na wyświetlaczu "AC" i nic więcej się nie zaświeci. U mnie naciśnięcie przycisku Auto powoduje zaświecenie "AUTO" i jeżeli jeżeli ma działać klimatyzacja to zaświeci się równocześnie "AC" a jeżeli jest chłodno to "AC" się nie zaświeci. Ktoś kiedyś pisał, że w trybie AUTO nie zaświeca się "AC" pomimo, że klimatyzacja pracuje. Być może występują takie wersje, może w phII?

Nic poza wyświetlanymi symbolami nie zapala się w tych przypadkach, tak samo jak przy ręcznie ustawionym obiegu zamkniętym, kierunku wylotu nawiewu, albo jego sile. Kontrolki na przyciskach sterujących są tylko od ogrzewania szyby tylnej i funkcji "dobra widoczność" czyli tego, czego wyświetlacz nie pokazuje.

Edytowane przez gojgien

• 3 miesiące temu...

Bezpieczniki sprawdź.

OXYGEN,

czy pomogło?

Mam ten sam problem w phII, warsztat woła 3-4 stówki za używany UHC i drugie tyle za wymianę... bo "niby" to jest to.... ale jakoś tyle kasy wybulić mi szkoda, tym bardziej, ze nie znam tego warsztatu i nie mam (jeszcze?) zaufania... a chcą szukać "po nitce do kłębka" za "kilka stów"! a zakładam, że od bezpieczników zaczęli. Powiedzieli, że silniczek jest sprawny.

Dzięki!

Dodano 16.02.15:

Koledzy, coś bliżej wiadomo o przyczynie? Te same mam objawy, a bezpieczniki pod kierownicą OK...

Edytowane przez megfan