n1gdy Opublikowano 23 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2014 Rozmyślam spróbować dołożenie podświetlenia przycisków sterowania tempomatem na kierownicy. Czy jest taka możliwość? Czy z tych przewodów co są już wyprowadzone z manetki do kierownicy otrzymam prąd? Masa tam jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 23 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2014 Moim zdaniem będzie to trudne, a może nawet niemożliwe z powodu: Brak pewności przed rozebraniem przycisku, czy od spodu jest biały plastik przez który światło może się wydostać na zewnątrz, tu raczej jest czarny plastik z nadrukiem z zewnątrz. Prawdopodobny brak miejsca na zamocowanie diodek pod piktogramami, a takie musiały by być przynajmniej 2 w każdym. Problem z dostarczeniem prądu, a dokładnie brak odpowiedniej albo wolnej ścieżki w taśmie zwijacza, przez którą wszystko co na kierownicy jest podłączone. (przyciski, klakson, poducha) Pierwsze co trzeba zrobić to rozebrać przynajmniej jeden z przycisków i zobaczyć co w nim siedzi. Potem dopiero przeskoczyć problem z zasilaniem, by nie kolidowało z taśmą i nie zostało ukręcone podczas eksploatacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elwik1984 Opublikowano 22 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2015 Witam. Rozeznałem temat podświetlenia przycisków kierownicy. Rozebrałem oba i jest tam biały plastik. Podświetliłem diodą LED, lecz w lewym świeci tylko plus i ikona tempomatu. W drugim świeci tylko literka R. Właśnie się zastanawiam czy się opłaci to zrobić. Miejsce na diody jest. Prąd też da się podać, mianowicie, do kierownicy dochodzi zasilanie 12v z akumulatora które po naciśnięciu przycisku sygnału jest podawane na klakson, który z kolei ma połączenie z masa. Mój pomysł jest taki żeby zasilanie bezpiecznika sygnału przełączyć po zapłonie, niektóre auta też tak mają. W ten sposób otrzymam napięcie po zapłonie na kierownicy, do którego podpinamy diody LED przycisków i oczywiście minus do masy kierownicy. Oświetlenie będzie działało z zapłonem dokładnie tak jak przyciski oświetlenia szyb elektrycznych. Mam tylko dylemat czy warto podświetlać tylko górne połówki przycisków??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 22 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2015 Jeśli taka opcja podświetlenia Ci odpowiada, to można się bawić. Opisany sposób zasilania jak najbardziej poprawny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
n1gdy Opublikowano 28 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2015 a żeby dać po dwie diody na przycisk? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elwik1984 Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2017 (edytowane) Miejsca jest tam dużo, ale to nic nie zmieni. Minusik i zero się nie podświetla. Trzeba by trochę pod frezować ściankę przycisku w środku, i usunąć czarny plastik. I nie wiadomo czy się tego nie zepsuje. Niestety nie podejmuje tematu podświetlenia przycisków, ale moja uwagę ostatnio zwróciła megane 2 z kierownicą od megane 3. Tez z przyciskami do tempomatu. Ktoś już zrobił taką zmianę kierownicy z kolefów forum ? Dodano: 09 kwi 2017 - 10:15 Wracam do tematu.. Podświetlenie jest możliwe do wykonania. Nie wykonał bym tego projektu gdyby nie pomoc kolegi z forum, który pierwszy zaczął się bawić i wyfrezował otwory pod diody led w przyciskach. Pozdrawiam kolegę Adamerio Edytowane 9 Kwietnia 2017 przez elwik1984 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Podoba mnie sie!! Jeszcze fotka by się przydała gdzie co i jak frezować. Z odpowiednim narzędziem i samym frezowaniem, grawerowaniem nawet "z reki" nie mam problemów. Już parę lat posiadam i użytkuję Proxxona FBS 240/E Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamerio Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Wieczorem wrzucę fotki z procesu frezowania^^ :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elwik1984 Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2017 (edytowane) Ja do tego zadania kupiłem einhella . Wystarcza... Zabawy dwa popołudnia i przepięcie czerwonego przewodu przy bezpiecznikach z zasilania klaksonu. Dołożyłem dodatkowy bezpiecznik dokładając dodatkowego pina w wolne miejsce w płycie bezpieczników kabiny. Ponieważ bezpiecznik klaksonu to również zasilnie gniazda OBD i ten cieniutki czerwony przewód został bez zmian. Gojgien u mnie tak wyglądała ta zabawa... Trzeba uważać na czarny środek literki R, mi wypadł ale go znalazłem i wkleiłem do przycisku (: Edytowane 13 Kwietnia 2017 przez elwik1984 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
n1gdy Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2017 (edytowane) W jaki sposób zamontowałeś diody w przyciskach ? Czy podświetlenie można podłączyć gdzieś w przewodach w kierownicy czy aż za manetką? Edytowane 13 Kwietnia 2017 przez n1gdy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elwik1984 Opublikowano 14 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2017 Diody zamontowałem na kleju bezbarwnym dwuskładnikowym ( kolega który pierwszy to opracował zalał żywicą światło-utwardzalną ). Wszystko jest podłączone w kierownicy. Wcześniej pisałem jak to zrobić jest w temacie na początku- dwa lata temu :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymekwt19i Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2020 (edytowane) Hej czy możecie wstawić fotki, bo nie da się ich powiększyć oraz jakie ledy wstawialiście? Wstawcie jak przepiąć instalację żeby przyciski świeciły po zapłonie i jakie to ma wady ????? Ze względu na to że nie otrzymałem pomocy sam ogarnąłem temat. Przyciski podłączone jak wyżej do klaksonu, a zasilanie klaksonu odciąłem od cienkiego kabla zasilającego obd i podłączyłem pod przekaźnik, który jest w skrzynce bezpieczników nad nimi. Między przewody dałem bezpiecznik 20A. Klakson i podświetlane przyciski działają po naciśnięciu przycisku "start". Niestety nie mogłem znaleźć złotego środka w postaci np. podania zasilania po otwarciu auta centralnym zamkiem. Pewnie trzeba by głębiej poszukać w instalacji. Ogólnie wszystko działa i w razie zwarcia klaksonu lub instalacji(np. kuna) auto jest zabezpieczone przed uszkodzeniem. Edytowane 29 Września 2020 przez szymekwt19i Pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi