Nataliiia Opublikowano 14 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2015 Witam forumowiczów:) Jestem tu nowa, więc przepraszam jeśli temat już był. Piszę bo nie znalazłam odpowiedzi. Mianowicie chcemy z mężem zakupić Renault Megane 1.5 Dci, 85 KM z 2003 roku. Stan auta jest zadowalający i jedynym problemem jest fakt że za pierwszym razem nie odpala. Sprzedający mówi że "ona tak ma". Wkładam kartę, naciskam sprzęgło, wciskam START/STOP i chwilę kręci po czym cała procedura się kończy, po ponownym wciśnięciu START/STOP pali na dotyk. Silnik pracuje równo, cicho i bez żadnych zastrzeżeń, auto jest dynamiczne, nic nie puka, nie stuka. Pomóżcie proszę, cóż to może być, bo nie mam zielonego pojęcia. Z góry dziękuję za pomoc :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 15 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2015 Sprzedający mówi że "ona tak ma" Nie ma czegoś takiego. Ewidentnie coś jest nie tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
volfeer Opublikowano 15 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2015 Ja bym radził unikać silników dCi z początków produkcji, zwłaszcza, że już pokazują, że z nimi coś nie tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nataliiia Opublikowano 15 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2015 Wiem, że coś jest nie tak, tylko chodzi o to, co to może być. Czy jest to kwestia przeczyszczenia jakiegoś czujnika, styku itp. czy to może grubsza sprawa. Jak myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
airbites Opublikowano 15 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2015 A jaki przebieg ma? Mi się wydaje, że sprzedawca wie, że silnik jest zużyty i chce się go pozbyć nie ładując w remont diesla... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matys0 Opublikowano 15 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2015 Ja mam 1.9 dCi z 2003r. Miałem podobnie ale u mnie nie było reguły, raz palił za pierwszym innym razem za trzecim. Zauważyłem że więcej czasu zajmowało mu odpalenie jak dłużej postał. Okazało się, że zawór zwrotny w ręcznej pompce paliwa się zapchał jakimś syfem i paliwo się cofało. Po odetkaniu palił od ręki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nataliiia Opublikowano 15 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2015 Przebieg ma 181 000 udokumentowany. Już sami nie wiemy co robić ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Obiboc Opublikowano 15 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2015 Ciężka sprawa, ponieważ w tym silniku, może to być pierdółka, która nic nie kosztuje lub też oznaka początku końca silnika. W przypadku mojego auta nie odpalał za pierwszym razem wymieniłem część chyba za 100 PLN. No i pali za pierwszym ale długo kręci i dalej nie jestem zadowolony. Jedno jest pewne ten samochód tak nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 15 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2015 Mianowicie chcemy z mężem zakupić Renault Megane 1.5 Dci, 85 KM z 2003 roku Czyli chcecie się wpakować na minę na własne życzenie. Gratuluje odwagi i zasobnego portfela na naprawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciki Opublikowano 15 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2015 To pewnie cofające się paliwo pompa za pierwszym razem podpompuje a potem już pali, zaworek zwrotny za 12zł mógł by wystarczyć ale ja bym ominoł i szukał dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kacper69 Opublikowano 15 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2015 Zawór zwrotny bardzo prawdopodobny jest. Ale może być też problem ze słabym grzaniem paliwa , a może samo paliwo jest słabe? Trzeba by jeszcze spojrzeć jaki dymek leci z rury w momencie startu silnika. A jak jest dobra cena tego auta to można je w końcu kupić, jk jeździł na dobrym oleju to będzie chodził. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baciuś Opublikowano 15 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2015 (edytowane) portfela na naprawy. To akurat nie nasza sprawa, jaką ktoś ma grubość portfela. Edytowane 15 Stycznia 2015 przez baciuś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 15 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2015 Baciuś ale potem jest płacz, że renówki są awaryjne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baciuś Opublikowano 15 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2015 Ja uważam tak jak kolega Gojgien, niech ludzi psioczą na renault, samochody i części będą tańsze, a my będziemy się cieszyć z naszych megan :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nataliiia Opublikowano 15 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2015 Gdybym miała psioczyć na renówki to nie jeździłabym od 5 lat do dziś Clio, i nie szukałabym kolejnego renault, a gdybym była pewna co jest z nim nie tak, nie pytałabym na forum. Prosiłam o pomoc, radę, bo naprawdę autko jest w stanie świetnym, cena i reszta nam odpowiada, tylko to nieszczęsne odpalanie. Poszperaliśmy trochę w necie i często chodzi o ten czujnik wału (czy jakoś tak), wymiana lub czyszczenie i to wystarczy. Natomiast patrząc na Wasze opinie raczej zrezygnujemy z zakupu od tego sprzedającego, choć nie powiem, szkoda. No cóż, będziemy szukać dalej. Dziękuję za każdą sugestię, opinię i podpowiedź. Jeszcze zapytam: a jak awaryjność wygląda w silnikach 1.9 Dci, czy mają koła dwumasowe? No i jak ze spalaniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi