mrarek Opublikowano 13 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2015 Człowiek się manualnie i intelektualnie rozwija, swoje dzieła pozytywnie działają na psychikę i podświadomość. Ma kontorlę nad rzeczami, nad którymi te kontrolę może i powienien posiadać Nie jest się zależnym choćby od ASO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 13 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2015 (edytowane) ale komu to potrzebne? Przykładowo mnie. Mam roczny akumulator, a nie zawsze silnik odpala tak samo sprawnie. Teraz mam stałą kontrolę nad jego stanem przed, w czasie i po rozruchu, bez każdorazowego zaglądania pod maskę i podpinania miernika. Ładowanie też jest monitorowane i według tego co już zauważyłem, to jest takie jak być powinno, nawet z włączonymi światłami mijania i włączającymi się grzałkami nawiewu jest na poziomie 14,8- 14,6V Przy rozruchu potrafi niekiedy spaść do 9,9V. Wynika z tego, że albo aku ma jakiś ukryty feler albo rozrusznik zaczyna świrować. Po jednym popołudniu użytkowania, mając takie wnioski na podstawie odczytów, nakłady finansowe i włożonej pracy już się zwróciły. A pytania typu po co to i komu to potrzebne można stawiać i w innych kwestiach: Po co czujnik opadów skoro to widać na szybie i można ręcznie wycieraczki włączyć.. Po co klimatyzacja, przecież można okna otworzyć.. Po co w ogóle auto skoro człowiek jest wyposażony we własny napęd, i przez wieki tylko z niego, z powodzeniem korzystał..... Edytowane 13 Marca 2015 przez gojgien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 13 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2015 (edytowane) No to już porobiłem :( Wyjąłem woltomierz z obudowy i płytka na której jest wyświetlacz woltomierza jest szersza i wyższa i nie zmieści się pomiędzy wyświetlacze na liczniku. Ech... Na dodatek mam dwuprzewodowy, więc z różowego przekaźnika: 87 pomiar i zasilanie 85 wspólna masa. Edytowane 13 Marca 2015 przez mrarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej27r Opublikowano 13 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2015 doszedł i mój woltomierz ,jeszcze nie wiem jak go upakuję ,ale dziś powstał plan umieszczenia gniazda rj-45 do licznika,co rozwiąże zasilanie obecnej kontrolki gas,oraz woltomierza plus przyszłościowo parę wolnych pinów zostanie jak się jakiś plan nowy pojawi . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 14 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2015 (edytowane) RJ45 mam zastosowane do zasilania mikro lampki sygnalizacyjnej przed obiektywem kamerki w smartfonie. W lampce diodowe kontrolki moich kierunkowskazów, światła STOP i drogowych, którymi czasami mruga się ustępując pierwszeństwo. Rejestrator, prócz sytuacji na drodze przed autem, rejestruje w czasie rzeczywistym moje sygnały wysyłane do innych użytkowników drogi. Jak już to gdzieś w czasie opisu wspominałem, nie jest to legalizowane ale nawet kretyn "biegły" może to sprawdzić, że działają równolegle ze światłami zewnętrznymi. Link do YT z krótką prezentacją zapisu z rejestratora w styczniowy wieczór: https://www.youtube.com/watch?v=Q9Edj3x4ImA&feature=youtu.be Dodano: 14 mar 2015 - 02:45 Na dodatek mam dwuprzewodowy, więc z różowego przekaźnika: Pewną masę masz znacznie bliżej, na lewo od licznika pod śrubą M6. Nie trzeba się z dwoma przewodami pod przekaźnik podpinać i rzeźbić w jego podstawie. Edytowane 14 Marca 2015 przez gojgien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 14 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2015 Tak właśnie zrobiłem z masą A "+" wziąłem 87 na różowym przekaźniku. Co mnie zaciekawiło - różowy przekaźnik był mocno ciepły, jak wyłączyłem silnik po jeździe i dobrałem się do niego :angry: Żółtego przekaźnika nie mam :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaag Opublikowano 14 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2015 (edytowane) A u mnie jest problem, tzn. wszystko działa poza tym, że napięcie jest cały czas i miernik nie gaśnie po zamknięciu auta. Widocznie w megi jest inaczej. U mnie oba przekaźniki są żółte. Mam prośbę jak u was visu nazywa to połączenie plusowe na 87. Może znajdę takie samo w innym miejscu. Używam miernika z dwoma przewodami. Edytowane 14 Marca 2015 przez kaag Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 14 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2015 87 to jest oznaczenie wyjscia z każdego przekaźnika po jego zadziałaniu. Po zadziałaniu przekaźnik łączy swój styk 30 (przeważnie stały +)ze stykiem 87 i na nim po zadziałaniu przekaźnika pojawiasię napięcie ze styku 30. W różnych wersjach wyposażenia te przekaźniki mają inne zastosownie i może być różne zasilanie tych przekaźników. To jest temat ogólnie dotyczący scenika II ze schowkiem w miejscu podłokietnika i ten przekaźnik zasila oświetlenie tego schowka. Meganka tego nie posiada i ten przekaźnik może mieć inne zastosowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaag Opublikowano 16 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2015 W megance ze skrzynki bezpieczników w kabinie nic nie spełnia wymogów. W innych miejscach jest napięcie po odblokowaniu kartą ale niższe niż 12V. Chyba jedyna opcja to oświetlenie głównego schowka które idzie z UCH. Podpiąłem się do wtyczki żarówki schowka i jest OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej27r Opublikowano 17 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2015 (edytowane) u mnie postanowiłem zrobić to na Rj-tce na krótko wygląda to tak : do gniazda wepnę zasilanie kontrolki GAS ,i wszystko będzie na jednej wtyczce,wrazie kolejnych planów szybko podepnę kolejne przewody bez lutowania . Edytowane 17 Marca 2015 przez andrzej27r Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 17 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2015 Przy takim typie gniazda RJ45 to świetny pomysł.... Nawet nie wiedziałem że takie są dostępne.. Masz namiary na takie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej27r Opublikowano 17 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2015 (edytowane) Wyjąłem to z wkładu naściennego gniazdka, generalnie woltomierz już zamontowany, jednak lepiej gniazdo dać w prawym górnym rogu licznika bo jest więcej miejsca, myślę, że jakby zamontować gniazdo ze starego laptopa, albo takie do druku to można aby umieścić w szeregu obok szarego i czerwonego w skrajnym rogu. Zrzucę fotki dorzucę do posta bo wyszło całkiem dobrze. Postanowiłem dać woltomierz w innym miejscu, jest sporo miejsca po prawej stronie i blisko by gniazdo zabudować . Gniazdo powinno być równo z obudową, inaczej wtyczka nie wejdzie, na zdjęciu wystawało z pół centymetra więc trzeba było je schować głębiej przed skręceniem i umocować od środka. Edytowane 17 Marca 2015 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karllo Opublikowano 17 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2015 :notacrook: no i gites :) ja się zastanawiam jak uruchomić napis GAS u siebie ale ten co jest już w liczniku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej27r Opublikowano 17 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2015 (edytowane) Kombinowałem z fabryczną kontrolką dość długo, jednak bez sporej ingerencji w wyświetlacz się nie da, a to za duży wydatek by to spierniczyć. Jak rozbierałeś licznik to wiesz jak to jest zbudowane, gdyby to nie było sterowane przez CAN dawno bym to zrobił co nie znaczy że odpuściłem temat B) przy fabrycznej instalacji i przełączniku g/b przy kierownicy, można instalację Clipem regulować, ale to szeroki temat i raczej niewart zachodu. Edytowane 17 Marca 2015 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karllo Opublikowano 17 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2015 Po CAN? hmmmm widziałem w serwisówce lub viso że jest pin w wyświetlaczu dla tej kontrolki... ale nie analizowałem sposobu sterowania etc... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi