Potar Opublikowano 18 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2015 (edytowane) Witajcie, jestem nowym użytkownikiem na forum, z tego tytułu pragnę także przywitać wszystkich bo zapewne zostanę tu na dłużej. Planuje zakup Meganki RS-a już od 2 tygodni, ale w końcu postanowiłem się zarejestrować i popytać obecnych użytkowników tego autka, którzy wiedzą o nim więcej niż da się poczytać w internecie. Rok który mnie interesuje to 2010 bądź 2011. Przebieg, jak to wygląda za sprawą przebiegu w tych autach? Większość aut śledzonych na OTOMOTO ma góra 50-60tys KM, czy to mogą być realne wartości przebiegu? Mimo że ktoś mógł np. obszyć na nowo kierownicę a w rzeczywistości ma przejechane 200 tys? Posiadam obecnie Bravo z 2008 roku w dieslu ale właśnie dlatego że jest to diesel planuje go sprzedać i zmienić na szybkiego benzyniaka do miasta. Jak wygląda sprawa eksploatacji właśnie tej wersji? Jakie mogą być średnie koszty, co się najczęściej psuje i co ile jest zmieniany, jakie są koszta np. zmiany klocków (co ile się zmienia), co ile także wymieniamy w nim olej? Wiem, że to podstawowe informacje ale nie chce też za dużo dokładać do autka, tylko kupić w miarę nowe (4-5 latek) mocne autko. Co uważacie że lepiej zakupić w granicach 45 tys i do niego coś dołożyć, czy lepiej od razu 55-60tys? Pozdrawiam! I z góry dziękuję za wszystkie informacje, widziałem tematy w podwieszonych ale były zbyt ogólnikowe (nie stricte pod Meganke). Edytowane 18 Kwietnia 2015 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grabbou Opublikowano 18 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2015 (edytowane) Większość aut śledzonych na OTOMOTO ma góra 50-60tys KM, czy to mogą być realne wartości przebiegu? Moim zdaniem tak. Sam kupiłem swoje GT z przebiegiem 59.000 potwierdzonym w ASO i nie zamierzam robić więcej niż poprzedni właściciel :) Z rozmów z poprzednimi właścicielami wynika, że większość traktuje ten samochód jako dodatek na weekendy, trasy czy do bujania się bez celu wieczorami . Przy takim przebiegu, jeśli ktoś dbał, to nie powinno się nic złego dziać ;) Co prawda nie mam RS'a, ale że silnik 2.0 to podaje dla Ciebie orientacyjne koszty eksploatacji. Olej ja zmieniam co 15.000/rok. Ostatnio robiłem przegląd przy 60.000 w ASO ( ) i poniżej ceny które zaoferowano: - 4 świece zapłonowe - 222 PLN - 5.5 litra oleju ELF 5W40 - 200 PLN - klocki hamulcowe tył - 280 PLN - filtr przeciwpyłkowy - 72 PLN - filtr oleju - 47 PLN - dezynfekcja klimatyzacji - 70 PLN Swego czasu GT Robert Kubica z 2010 były dwie, jedna za 44.000, druga za 49.000 od polskiego właściciela. Zwykłe coupe z silnikiem 2.0 widziałem po 39.000 - 43.000 na allegro też z Polski. Co do dokładania - nie jestem fanem kupowania pojazdu za taką gotówkę który wymaga nakładów finansowych. Ma jeździć i być w stanie nie wymagającym żadnych napraw w najbliższym czasie. Często różnica w cenie wynika z wielu czynników, nie tylko ze stanu pojazdu, co nie zmienia faktu, że raczej nikt RS'a za promocyjną cenę nie sprzeda, chyba, że coś z nim jest nie tak, lub miał jakąś historię blacharsko-lakierniczą w przeszłości. Na razie za krótko użytkuje swoją Megankę by Ci doradzić coś o kosztach, ale na pewno z tych bardziej oczywistych to standardowo klocki, olej, paliwo (twój wybór czy 95/98 i na jakiej stacji, u mnie spalanie mieszane to 9.3 przy jeździe ECO, na mieście 12-14l przy jeździe ostrzejszej, trasy 6/7l w niezabudowanym, autostrada około 9l), opony (podobnie, albo kupisz tanie, albo jakieś premium) + twoje modyfikacje ;) Edytowane 18 Kwietnia 2015 przez grabbou Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Potar Opublikowano 20 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2015 Dzięki wielkie za informacje, muszę to sobie wykalkulować :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorus Opublikowano 20 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2015 Trochę się podepnę pod temat inaczej. Czy poza nowym samochodem rocznikowo, który bardziej jest w porządku względem awaryjności ? (abstrahując od naturalnego zepsucia się ) Im wyższy rocznik tym bardziej dopracowane ? Co sądzicie o 2012 względem 2013 oraz 2014 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebastian_wifi Opublikowano 22 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2015 Im nowszy tym lepiej dopracowany. W parze ze zmianą wyglądu idą daleko idące poprawki techniczne. Ja jestem zdania, że zawsze najlepiej kupować, auto po co najmniej drugim liftingu. Kiedyś czytałem, że w przypadku Laguny II różnice pomiędzy PH1 a PH2 zaszły tak daleko, że nawet o kilka milimetrów rozszerzono rozstaw osi. Reasumując 2013 będzie lepszy od 2012, a 2014 od 2012 i 2013 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Phil_ips Opublikowano 25 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2015 (edytowane) Koszt wymiany tarcz i klocków przednich /same części/ to ok. 1800 złotych. Brak zamienników. Pomimo, że auto nie jest awaryjne stopień skomplikowania przedniego zawieszenia jest bardzo duży, a wiążę się to z wysokimi kosztami. Edytowane 25 Kwietnia 2015 przez Phil_ips Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 25 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2015 A co jest takiego skomplikowanego w zawieszeniu w megane III? Jak dla mnie wydaje się proste dosyć. Wahacz z wciśniętymi tulejami, żeby go wyjąć wystarczy odkręcić 3 śruby. Amortyzator tak jak w większości aut, odkręcamy u góry i od zwrotnicy. Pestka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jottar Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Koszt wymiany tarcz i klocków przednich /same części/ to ok. 1800 złotych. Kto Ci sprzedał takie rewelacje? Komplet TRW (tarcze i klocki na przód) do MIII kosztuje 400 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Phil_ips Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2015 (edytowane) A co jest takiego skomplikowanego w zawieszeniu w megane III? Jak dla mnie wydaje się proste dosyć. Wahacz z wciśniętymi tulejami, żeby go wyjąć wystarczy odkręcić 3 śruby. Amortyzator tak jak w większości aut, odkręcamy u góry i od zwrotnicy. Pestka Wiesz czym się różni zawieszenie w RSie od zwykłej MIII? Mniej więcej tym czym się różni Pendolino od pociągu podmiejskiego. Obydwa jeżdżą po torach.. Kto Ci sprzedał takie rewelacje? Komplet TRW (tarcze i klocki na przód) do MIII kosztuje 400 zł. Jeśli znajdziesz w takiej cenie tarcze do RS-a, zrobisz interes życia. Phil Edytowane 26 Kwietnia 2015 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jottar Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2015 (edytowane) Ha ha, jak ktoś chce RS-a to niech płaci ;-) PS. Mógłby któryś z modów wyedytować tytuł wątku, żeby było od razu wiadomo, że chodzi o Megane RS? Edytowane 26 Kwietnia 2015 przez Jottar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shymek Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2015 W Megane na poprawki w ramach liftingu nie ma co liczyć. Zwrotnice od początku bez zmian - już w Megane 2 były awaryjne i tak zostało. W ph3 podobno poprawiono łapę skrzyni w której pękała śruba... prawda jest taka że zmieniono samą śrubę na grubsza plus montaż z użyciem kleju... Jeśli ktokolwiek chce wiedzieć więcej na temat aut RS bezpośrednio od użytkowników to zapraszam na polskie forum Renault Sport, tu jak widać wypowiadają się głównie Ci co z takimi auta do czynienia nie mieli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Rzeczywiście, przyznaję się do błędu, pisałem o zwykłej meganie GT bo tam zawieszenie nie było specjalnie skomplikowane. Części tanie. W GT220 zawieszenie jest prawdopodobnie to samo co w GT. Wahacz przedni ma tylną tuleję o większej średnicy niż w zwykłych meganach. Podobno pasuje od scenica, ale tego jeszcze nie sprawdzałem. Przeglądam forum przez tapatalka i pokazuje mi on tylko ostatni post i do niego się odniosłem. Przepraszam za wprowadzenie w błąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi