mrarek Opublikowano 24 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2015 No to mam pierwszy szkopuł: w drzwiach kierowcy nie świeci żarówka, a jest 100% sprawna. Gdzie i co zacząć rozbierać? :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaru Opublikowano 25 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2015 Ja bym odpiął złącze między drzwiami a karoserią i sprawdził styki, prysnąć jakimś sprayem do styków też nie zaszkodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 25 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2015 Za zasilanie żarówki w drzwiach kierowcy odpowiada specjalny moduł kontroli drzwi kierowcy. Na rysunku zaznaczony numerem 1122. Zasilanie żarówki to pin 16 z dużej wtyki 40 pinowej. Masa żarówki idzie przez złącze R3 pin D6 miedzy słupkiem a drzwiami. S42.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 25 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2015 Ja bym odpiął złącze między drzwiami a karoserią i sprawdził styki, prysnąć jakimś sprayem do styków też nie zaszkodzi. To niezadziałało :) Dodano: 25 kwi 2015 - 18:08 Za zasilanie żarówki w drzwiach kierowcy odpowiada specjalny moduł kontroli drzwi kierowcy. Na rysunku zaznaczony numerem 1122. Zasilanie żarówki to pin 16 z dużej wtyki 40 pinowej. Masa żarówki idzie przez złącze R3 pin D6 miedzy słupkiem a drzwiami. OK. sprawdzę :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 25 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2015 Być może wystarczy wykasować błędy clipem i nie trzeba będzie nic więcej grzebać - miałem to samo u siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 4 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2015 (edytowane) O tym nie pomyślałem <_< 2015-05-17 Wczoraj pomierzyłem stan przewodu od złącza do lampki i jest OK. "+" zasilania lampki drzwi jest u mnie w złączu 6D Czyli pozostaje tylko CLIP... Aniewa - nie wiem czy ten moduł ma coś wspólnego z tą żarówką. Wg załączonego schematu zasilanie lampki nie przechodzi przez moduł. Dodano: 04 cze 2015 - 17:35 2015-06-05 No i kapucha - nikt nic nie wie. Kogo zapytam, to rozkłada ręce. Nie wiadomo od czego zacząć, gdzie grzebać i jaka w ogóle przyczyna tego uszkodzenia. Edytowane 17 Maja 2015 przez mrarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 4 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2015 . "+" zasilania lampki drzwi jest u mnie w złączu 6D No i prawidłowo. Na odpiętej wtyczce będzie tam +. Bo napięcie z modułu przechodzi przez żarówkę. Połącz ten pin z masą i żarówka powinna się zaświecić. Gdy wtyczka jest wpięta w słupek to ten pin łączy się poprzez złącze w słupku z masą. Poniżej schemat zasilania żarówki. 0093_A4.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 4 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2015 (edytowane) Coś nie jarzę... <_< W złączu 6D powinien być "+" z modułu, ale go nie ma. Jak to sprawdziłem? Ustawiłem miernik na "Sygnalizacja ciągłości obwodu". Jeden przewód podłączyłem do końcówki wtyczki w lampce, a drugi do złącza 6D. Zapikało, więc przewód "+" jest w drzwiach OK. Przewód "-" również OK - połączyłem końcówkę wtyczki w lampce z nakrętką na słupku. Zapikało. Obstawiam, że masa jest OK, bo przecież jest (chyba) pobierana również do innych podzespołów. Chyba nie mogę tego złącza 6D łączyć z masą :( Edytowane 4 Czerwca 2015 przez mrarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 4 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2015 A czemu nie możesz, przecież 6D to masa. Najwyżej zdublujesz. Masy masz dwie w tej wtyczce. Do żarówki dochodzą dwa przewody, szary to zasilanie + z modułu a czarny to masa. Połącz czarny z masą bezpośrednio przy żarówce lub ze złącza które idzie do słupka, pin 6D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 4 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2015 (edytowane) Racja racja Teraz widzę, że 6D w złączu R3 to masa 2015-06-08 Zrobiłem dziś tak: wyjąłem lampkę z drzwi, wyjąłem z niej żarówkę. we wtyczce do lampki są dwa przewody: szary oraz szary z czarnym paskiem. przyłożyłem końcówkę kabelka miernika do szarego z czarnym paskiem, a drugą końcówkę drugiego kabelka do nakrętki na słupku. zapikało. czyli masa ma przejście ze słupka do konektora przy wtyczce. pozostaje więc wygrzebanie z drzwi modułu 1122 i wyszperanie o co kaman z brakiem "+" Edytowane 8 Czerwca 2015 przez mrarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deku Opublikowano 1 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2017 Sorki za odkop, ale u mnie też nie świeci. Jak rozwiązałeś problem? Dodam, że fabrycznie nie miałem lampek ale po rozebraniu drzwi okazało się, że jest wiązka, więc dokupiłem oryginalne lampki. Z prawej świeci, z lewej strony nie świeci. Napięcie podaje 7,8V, a na prawej ponad 12. tu mój wątek http://megane.com.pl/topic/66785-oswietlenie-nog-pasazerow-drugiego-rzedu/page__view__findpost__p__486118 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 1 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2017 niestety nie - nie mam czasu na to, bo widać że to proste nie jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi