Tedeusz Opublikowano 15 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2015 Witam wszystkich użytkowników fomum! Posiadam samochód marki Renault Scenic III 1.5 dci 78kw (rok produkcji 2010, jestem właścicielem od 2013 r.), w przedwczoraj przy przebiegu 61166 km podczas jazdy coś zagruchotało w silniku, zjechałem na pobocze żeby sprawdzić co to, okazało się że nie ma żadnych wycieków, komputer nic nie pokazywał ale samochodu już nie mogłem odpalić. Samochód zaholowałem do warsztatu, wczoraj mechanik dzwoni że pasek rozrządu jest luźny (tylko to zdążył sprawdzić, czekam dziś na dalsze informacje). Pytanie moje jest, czy to jest normalne, że w samochodzie z takim przebiegiem który ma nie całe 5 lat? W aucie regularnie wymieniany był olej (na wskazany prze producenta w książce serwisowej) – dotychczas 3 razy, 2 razy wymieniane był filtr paliwa, oprócz tego filtr oleju przy każdej zmianie oleju oraz filtru powietrza i pyłkowego, przy ostatniej wyminie oleju (przy przebiegu 51445 km) wymieniono też świece żarowe gdyż komputer pokazywał błąd (po podłączeniu kabla), po sprawdzeniu okazało się, że jedna świeca nie działa. Książka serwisowa mówi, że rozrząd należny wymieniać co "160 tyś. km lub 6 lat", a tu jest ok. 61 tyś. km i 5 lat...Aż się boje teraz telefonu od mechanika po tym co się naczytałem jakie zmieszczenie w silniku powoduje zerwanie paska rozrządu... :mellow: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 15 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2015 A ten przebieg to prawdziwy? Generalnie zawsze przy kupnie auta powinno się rozrząd wymienić, no chyba że się jest 100% pewnym poprzedniej wymiany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tedeusz Opublikowano 15 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2015 (edytowane) Po co mnie przedrzeźniasz Przebieg prawdziwy, auto sprawdzane przez mojego mechanika (Ojca) jak kupowałem samochód (oglądał wszystko), sam zrobiłem tym samochodem ponad 20 tyś. km. Rozrząd był fabryczny, niezmieniany. Regulamin pkt. 5.13 -Prezes Edytowane 18 Maja 2015 przez Prezes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 15 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2015 poczytaj tutaj http://megane.com.pl/topic/37862-zsuwajacy-sie-pasek-rorzadu-pomocy/page__view__findpost__p__333242 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tedeusz Opublikowano 15 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2015 Mechanik (to nie jest Pan Kazio z warsztatu osiedlowego - jakby się kto pytał) dzwonił, i powiedział że "szczęście w nieszczęściu" (to się jeszcze okaże) pasek okazał się lekko postrzępiony i lekko luźny...Powiedział, że ściągnie paski, pompę wody wyczyści i zamontuje cały nowy rozrząd (jak tylko go dostanie) i zobaczy co jest. Powiedział, że nie chce otwierać silnika, bo nic nie powinno się zdarzyć w silniku (tak twierdzi po stanie paska)...Teraz zostaje czekać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 15 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2015 w tym momencie juz do ASO nie masz raczej co jechać oraz liczyć na zwrot kosztów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawlos Opublikowano 15 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2015 Powiedział, że nie chce otwierać silnika, bo nic nie powinno się zdarzyć w silniku (tak twierdzi po stanie paska)... Po tym co napisałeś w pierwszym poście byłbym sceptyczny. Obym się mylił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tedeusz Opublikowano 15 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2015 (edytowane) Mam nadzieje, że się mylisz a mechanik ma rację... Czekam na informacje i dam znać. AKTUALIZACJA: Jednak lipa, między drugą a trzecią głowicą wygięło zastawke i mam nadzieje, że tylko to... Edytowane 15 Maja 2015 przez Tedeusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 15 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2015 Głowica jest jedna więc co wygięło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tedeusz Opublikowano 16 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2015 No to może źle zrozumiałem, chyba o tłoki chodziło. Póki co modlę się, żeby tam więcej żadnych cudów nie było... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 16 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2015 Pewnie chodziło o zawory w głowicy, bo to by mogło pogiąć, ale daj znać. Pewnie kilka kPLN to będzie kosztować. Szkoda, że nie zaciągnałeś tego do ASO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
airbites Opublikowano 16 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2015 Auto ma 5 lat więc już nie ma gwarancji na niego od 3 lat... Więc co daje żeby jechać do ASO? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 16 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2015 pisze m.in. tutaj http://megane.com.pl/topic/37862-zsuwajacy-sie-pasek-rorzadu-pomocy/page__view__findpost__p__294459 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tedeusz Opublikowano 16 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2015 (edytowane) Mogłem go na lawecie zawieść do ASO, ale czy to by coś dało? Dla mnie walka z nimi to jak z wiatrakami... Samochód jest na warsztacie z wyciagnietym silnikiem czekam na informacje od mechanika czy przypadkiem (mam nadzieje, że nie) nie ma więcej zniszczeń... Teraz już mi tylko pozostaje czekać, ale jak zrobię auto to pojade na ASO wyregulować te pompę (bo tego nie zrobiłem wcześniej, ale czy to było przyczyną? Teraz nie ma co gdybać) Edytowane 16 Maja 2015 przez Tedeusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 16 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2015 Zrobisz jak uważasz Jeśli to wina złego ustawienia pompy, to koszty niestety już po Twojej stronie. Ale IMHO jakby pogadac z prawnikiem, to może i można by je odzyskać :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi