dziurex Opublikowano 23 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2015 Witam. Mam problem z podświetleniem prędkościomierza. Chodzi mi o ten okrąg który składa się z segmentów. Jeden z nich co jakiś czas mruga i przygasa później to ustaje. Co może być przyczyną? Czy to są ledy czy jakieś świetlówki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
martello Opublikowano 24 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2015 Nie wiem czy dobrze cię zrozumiałem? Ale te kolorowe segmenty świecą się jak jest włączony regulator prędkości (tempomat) lub ogrnicznik prędkości. <_< Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinas Opublikowano 24 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2015 Pewnie zimne luty na płycie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziurex Opublikowano 28 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2015 te segmenty świecą przy włączonym tempomacie, ale również przy wyłączonym świecą na biało. Co jakiś czas zaczyna migać jeden z segmentów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
S-Driver Opublikowano 30 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2016 (edytowane) to ja się może podepnę pod temat żeby nie zakładać nowego. Ostatnio jechałem i padło podświetlenie wskazówki obrotomierza. A po przejechaniu kilku dziur i nierówności z powrotem się zaświeciła. Czy ktoś już działał z tym licznikiem i może coś poradzić czy tam są ledy czy żarówki. Jak to jest scalone całe podświetlenie i jak ewentualnie można to potem uzdrowić? Edytowane 31 Stycznia 2016 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RafZielak Opublikowano 31 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2016 @S-Driver Było już kolego o tym na forum, ale w wielkim skrócie ... Za podświetlenie odpowiadają diody SMD wlutowane bezpośrednio na płytce drukowanej. Dla obrotomierza są 2 sztuki. Pierwsza odpowiada za zakres 0-4, druga zakres 4-7. Najczęstsza przyczyna nieświecenia to po prostu zimne luty. Mam to samo w dolnym zakresie, ale nie przeszkadza mi to póki co aż tak bardzo i nie kombinuje z rozbieraniem licznika (które ponoć do najtrudniejszych zadań nie należy). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzadki Opublikowano 1 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2016 RafZielak, ale koledze S-Driver świeci obrotomierz, a zgasła jedynie wskazówka, wtedy chyba jest jeszcze jedna żarówka/dioda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 1 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2016 Wskazówka ma osobne podświetlenie. U mnie czasem mruga podświetlenie obrotomierze do 4. Co ciekawe nie ma żadnej reguły kiedy tak się dzieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
S-Driver Opublikowano 4 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2016 Na razie od tamtego czasu mam spokój. Wszystko świeci poprawnie. A zdarzało sie że i ten drugi zakres od 4-7 też mrugał tak jak opisuje RafZielak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makgajwer Opublikowano 20 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2016 Wskazówka ma osobne podświetlenie. U mnie czasem mruga podświetlenie obrotomierze do 4. Co ciekawe nie ma żadnej reguły kiedy tak się dzieje. Mam to samo od paru miesięcy t.j. mruga na obrotomierzu od 0 do 5. Czasem cały czas ale tak jak dziś kiedy podjechałem do serwisu to akurat nie mrugało. Czasem przy kręceniu potencjometrem siły podświetlenia były takie objawy. W serwisie wymienili potencjometr ale objawy pozostały. Powiedzieli, że muszę zostawić na 4-5 dni auto, ponieważ Renault tego nie wymienia t.j. zegarów czy całości a jedynie wysyłają do naprawy, więc niestety muszę rozstać się kiedyś z autkiem na tydzień. Mam rozszerzoną gwarancję do przyszłego roku ale namoje pytanie czy w ramach gwarancji będzie wymiana nic nie powiedzieli bo muszą sprawdzić w systemie. Niestety nie zapytałem, czy na taki okres naprawy przysługuje mi auto zastępcze za darmo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lelupi Opublikowano 20 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2016 Wiele zależy od Aso, ludzi tam pracujących, Twoich stosunków ze stacją. Kiedyś w Autocompolu (Poznań) robiłem naprawę gwarancyjną, drobiazg ale auto musiało zostać na kilka dni. Na pytanie o zastępcze, dostałem odpowiedź, owszem, ale wszystkie wyszły. :). U Rosiaka, Antoninku ( już stacji nie ma) czy u Smektały (Leszno) nigdy nie było problemu. Mało tego, nawet oddając auta na przegląd dostaję na ten czas auto zastępcze, nowy model na jazdę testową czy starego "śrupa"( trochę przesadzam :)) serwisowego, zaznaczam nieodpłatnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jottar Opublikowano 20 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2016 (edytowane) Przerabiałem to samo. Naprawa podświetlenia trwała tydzień (wysyłka na Pomorze), auta zastępczego nie dostałem. Naprawę spartaczyli - założyli zbyt mocne diody rażące w oczy, zostawili paprochy na szybce od wewnętrznej strony a ASO założyło zespół zegarów w taki sposób, że naokoło została szczelina. Po interwencji w Renault Polska dostałem fabrycznie nowe zegary. Edytowane 20 Lutego 2016 przez Jottar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makgajwer Opublikowano 20 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2016 Naprawę spartaczyli - założyli zbyt mocne diody rażące w oczy, Przynajmniej wiem na co uważać. Robiłeś na gwarancji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jottar Opublikowano 20 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2016 Tak, na rozszerzonej (FNS). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makgajwer Opublikowano 9 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2016 Dziś odebrałęm autko, które w sobotę zostawiłem u Dyszkiwicza w Konstancinie. Było w naprawie podświetlenie obrotomierza. Cały zespół wymontowany, wysłano do Gdyni , ponieważ Renault nie wymienia tego elementu. Mimo tego, że uprzedzano o fakcie, że może to potrwać nawet tydzień lub dłużej naprawa trwała 3 dni. Miłe zaskoczenie i duży plus dla Dyszkiewicza, gdzie od początku serwisuje autko i złego słowa powiedzieć nie mogę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi