tomgrandtour Opublikowano 5 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2015 (edytowane) Otwieram nowy temat o spalaniu Meganki z silnikiem TCe 115. Wrzucajcie swoje trasy, średnie spalanie z wakacyjnych wyjazdów jak i normalnego codziennego użytkowania. Wnioski, obserwacje, zdjęcia, filmiki b.mile widziane ;). Katowice - A4 - Szklarska Poręba plus trochę okolic zjechane, 2 osoby, klima, poza autostradą tempo spokojne turystyczne, zapaliła się rezerwa, wlałem 42 litry. Świeradów Zdrój - Jelenia Góra - Legnica, klima, normalny przejazd, lokalne drogi. Edytowane 5 Sierpnia 2015 przez aston76 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kataryniarz Opublikowano 5 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2015 Wreszcie jakieś konkrety, fajne spalanie przy spokojnej jeździe PS. Czekam na test przy 150km/h na tempomacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mich64 Opublikowano 5 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2015 (edytowane) Czyli można liczyć na oszczędności ok 2l/100 w stosunku do silnika 1.6. Zatem te 4 tys. różnicy w stosunku do ceny auta z 1.6 zwrócą sie po ok 40 tys. km. minus różnica w ubezpieczeniu. Edytowane 6 Sierpnia 2015 przez mich64 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
airbites Opublikowano 5 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2015 (edytowane) Nie uda spalić średnio 2 litry na 100 km... Edit: złe odczytałem co napisałeś..u mnie średnio w trasie potrafi spalić 5,5 l. średnio od prędkości 50 km/h do 150 km/h z klimą i światłami. Tylko nie napisał czy z klimą czy bez? Ale mi wydaje że jechał bez klimy i bez świateł. Edytowane 5 Sierpnia 2015 przez airbites Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
behbeh Opublikowano 5 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2015 można tez zajrzeć np TUTAJ i mieć jakąś tam statystykę. Porównując do 1.4 Tce jest o litra mniej w 1.2TCE 115 wiec całkiem miło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cemaksiu Opublikowano 5 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2015 Te 5 literków bo z górki było :) Podniety tu nie ma, bo np. takim mesiem c-klasą, który waży 1,5tony i ma ponad 140KM na równej drodze a nie z górki tez można wykręcić średnie spalanie 5,5l/100km... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
airbites Opublikowano 6 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2015 1 litr mniej ale więcej wydajemy, na turbinę, dwumas i bóg wie co jeszcze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kataryniarz Opublikowano 6 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2015 Kiedy wydajemy? Spokojnie przejadą 200kkm i więcej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukwisz Opublikowano 6 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2015 Jednorazowy pomiar nie odda prawdziwie rzeczywistości. Kilku użytkowników + okres min jednego roku i można jakieś wnioski wyciągnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mich64 Opublikowano 6 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2015 I dlatego prosimy o wpisy :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukwisz Opublikowano 6 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2015 Najlepiej pisać w jakiś motostatsach czy czymś takim każde tankowanie (albo używać na androida program fuel.io - polecam bardzo przydatny) i wtedy wyjdzie jakiś wiarygodny wynik. A wrzucać filmik to ja też mogę jak mi będzie palił 3l/100 albo 17 - już takie średnie wartości u siebie też widziałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cemaksiu Opublikowano 6 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2015 Tak czy inaczej, 1.6 z LPG kosztowo jest nie do pobicia B) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
airbites Opublikowano 6 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2015 (edytowane) A kupilibyście auto amerykańskie 5 litrowy silnik o mocy np. 200 czy 300 KM? Np. Z lat 80....Mmmm 2 metry szerokości i min 5 metry długości i pełne wyposażenie w którym w europie nie było w mercie czy w Bmw w latach 80...I no min 1 milion mil przejedzie bez problemu...Minusem jest apetyt na paliwko... Edytowane 7 Sierpnia 2015 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mich64 Opublikowano 6 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2015 Taki samochod to bardzo atrakcyjna opcja, jednak nie ma racji bytu przy naszych cenach paliw, ale cóż, niektórych stać na takie auta. Coraz bardziej utwierdzam się w przekonaniu, że zakup 1.6 to był jednak dobry wybór w naszych warunkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomgrandtour Opublikowano 6 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2015 airbites jakbyś choć trochę czytał to forum to byś wiedział czy 1.2 ma dwumase.. Ja już się utwierdziłem w przekonaniu że zakup TCe był strzałem w 10, kupić benzyniaka który jest dynamiczny i do tego ekonomiczny okazało się wykonalne. Mam banana bo moja poprzednia bryka paliła 12 Lpg + litr benzyny /100 + litr oleju /1000 ;) . Pewnie jakbym jechał sam, bez klimy, na dziadka i nie po górach i przełęczach to by wyszło poniżej 5 ale nie o to w tej zabawie chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi