romeksla Opublikowano 5 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2016 dzięki za szybką odpowiedz. Postaram się dodać filmik z nagraniem pracy silnika. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 5 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2016 Ustawienie koła na pompie jest ważne bo to koło ma pod spodem nadlew który współpracuje z czujnikiem położenia wałka rozrządu. Jeżeli ustawi się dowolnie to czujnik położenia wałka rozrządu będzie fałszywie wskazywał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Edison Opublikowano 5 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2016 we wszystkich silnikach 1.5 jak i 1.9dci jest czujnik na kole zebatym pompy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 5 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2016 (edytowane) W 1,5 dci na kole pompy. W 1,9 zdaje się że na kole wałka rozrządu. dodano By uściślić to w 1,5 dci z pompą delphi. Edytowane 5 Stycznia 2016 przez aniewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 5 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2016 Powiem szczerze, że ja tam nie kojarzę w 1,5 dCi żadnej wypustki do czujnika, chociaż ostatnio miałem styczność tylko z tymi na pompie Siemensa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Edison Opublikowano 5 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2016 No właśnie. Ja u siebie mam układ paliwowy siemensa w 1.5 dci dodatkowo z klinem już na kole zebatym walu i żadnej wypustki nie widziałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 5 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2016 To jest zdjęcie koła od pompy delphi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Edison Opublikowano 5 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2016 No to na siemensie tego nie miałem. Fakt jest taki że jak już się ustawia rozrząd to żaden problem ustawić znakiem koła zębatego na pasek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romeksla Opublikowano 5 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2016 ja raczej mam pompę Delphi; mam nadzieję, że mechanik ustawił tak jak trzeba. Czy przestawienie tego koła mogłoby powodować głośną i twarda prace silnika, czy raczej tylko mogłyby byc problemy z uruchomieniem silnika. Czy sprawdzenie tego jest tylko możliwe po rozebraniu rozrządu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 5 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2016 Czyli dobrze mi się kojarzyło, w Siemensie tego nie ma. Głośna i twarda praca często jest spowodowana problemem z układem wtryskowym. Jednak czasem ma na to też wpływ zatankowane paliwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romeksla Opublikowano 8 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2016 nie miałem czasu ostatnio zajmować się autem ale to dwa filmy do posluchania jak terkocze Dodano: 08 sty 2016 - 14:48 oj chyba pliki są za duże :) Dodano: 08 sty 2016 - 15:01 https://youtu.be/E8vq6vCkqzU Dodano: 08 sty 2016 - 15:18 https://youtu.be/Ql4ClgDxKc8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Obiboc Opublikowano 11 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2016 Wtryski Zacznij od zakupu nowego filtra paliwa, wymień a następnie rozetnij stary weź jakiś magnes i wyciągnij resztki pompy z filtra Obstawiam wtryski bo w moim przypadku również tak się zaczęło , najpierw autko troszkę głośniej pracować, następnie metaliczny dźwięk podczas pracy silnika kolejny krok wyczuwalne wibracje silnika, a następnie .... nie jadę.Pisze o wtryskach ale tak naprawdę szlag trafił pompę a wtryski właśnie się zapychają. Od głośnej pracy do kaplicy nie minęło dużo czasu może z 2 tygodnie. Porada może nie najlepsza z tym filtrem bo przy wymianie wtrysków i tak go będziesz musiał wymienić. Lepiej chyba do butelki zlać z powrotu ( wtrysków) będziesz miał opiłki w paliwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romeksla Opublikowano 11 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2016 (edytowane) dzięki za podpowiedz. W tym tygodniu sprawdzę wtryski na przelewy i podłącze pod inny komputer może coś pokaże. Przy okazji zobaczę jak wygląda paliwo. Ja z tym głośnym terkotaniem śmiga już od końca września i oprócz tej głośnej pracy nic się nie dzieje. No może bardziej muli albo ja mniej cisnę z uwagi na głośny klekot :) Filtr paliwa wymieniany na początku września. Edytowane 12 Stycznia 2016 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martin__ez Opublikowano 12 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2016 Podobny miałem objaw, jakby dodatkowe terkotanie silnika. Jeżdziłem tak z dwa lata i nikt zbytnio nie mógł mi pomóc. Próby przelewowe nie wykazywały zużycia wtryskiwaczy. Problem został rozwiązany w 5 minut. Znajomy spisał kody z wtryskiwaczy i porównał je z tym co jest zapisane w komputerze samochodu. Okazało sie że są zupełnie inne. Wpisaliśmy do komputera auta kody z wtryskiwaczy i terkotanie znikło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romeksla Opublikowano 13 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2016 dzięki za poradę sprawdzę i tę mozliwość. Tyle że mój silnik pracował normalnie i cicho a nikt w międzyczasie nie zmieniał kodów tych wtrysków, same raczej też się nie przeprogramowały. Tak czy inaczej sprawdzę. Na komputerze zdziwił mnie jeden z parametrów pracy silnika temperatura paliwa -50 przy ok 0 stopni na zewnątrz. Tak nie powinno się chyba dziać co może być przyczyna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi