Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Głośna twarda praca silnika

romeksla

Rekomendowane odpowiedzi

Na komputerze zdziwił mnie jeden z parametrów pracy silnika temperatura paliwa -50 przy ok 0 stopni na zewnątrz.

Ciekawa sprawa z tym czujnikiem. Miałem to samo.

Diagnostykę wykonywałem programem maxiecu2. U mnie temperatura paliwa zawsze wynosiła -50 st. C. Tym programem robiłem też diagnostykę w megane II z silnikiem 1,5 dci i tam pokazywało właściwą temperaturę silnika. Zamiana czujników nic nie zmieniała. U mnie za każdym razem było - 50 natomiast w megance prawidłowo. Odłączenie czujnika zawsze skutkowało błędem. Były kiedyś posty na tym forum i na forum elektrody odnośnie tego czujnika i userzy też mieli -50 st.

Jakim programem robiłeś diagnostykę?

Obecnie temperaturę paliwa program pokazuje mi prawidłowo chociaż nic nie robiłem z tym czujnikiem natomiast temperaturę powietrza zassanego pokazuje - 50 St. C. Do tej pory ten akurat parametr był prawidłowy. Nie wiem co jest grane ale zaczynam to olewać tym bardziej, że ani przedtem ani teraz nie ma to wpływu na pracę i osiągi silnika.

Ciekawe co by pokazał clip?

nie pamiętam jaka była nazwa programu do diagnostyki ale zapytam. Teraz chce podpiąc inny komputer to zweryfikuje te dane. Próbowałem podłączyć czujnik ten z zielonym plastikiem, któty jest na pompie ale nie bylo zmian w pracy auta. Ogólnie to kolega posiada taki sam model auta i mam mozliwosc sprawdzenia lub weryfikacji stanu niektórych podzespołów.

Próbowałem podłączyć czujnik ten z zielonym plastikiem, któty jest na pompie ale nie bylo zmian w pracy auta.

Odłączenie tego czujnika nie robi zauważalnej różnicy w pracy i nie wyświetla błędu na blacie. Pozostawia błąd zapisany w pamięci komputera.