maniek1807 Opublikowano 10 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2016 Czyściłem kilka razy i za każdym razem przestawiałem łopatkę. Oczywiście wracała na swoje miejsce. Nic się nie działo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin91 Opublikowano 24 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2016 (edytowane) Akumulator odłaczasz jak wymieniasz żarówkę w kabinie bo inaczej uszkodzi UCH... Ja przepraszam za odgrzewanie kotleta z dawna oraz post nie na temat ale... co ma ta żarówka do UCH ??? To jak będę montował lusterko fotochromatyczne to też mogę spalić UCH ? Pytam tu bo mocno mnie to zaszokowało że przy wymianie żarówki wnętrza można uszkodzić UCH! Edytowane 24 Marca 2016 przez Marcin91 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toudi158 Opublikowano 31 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2016 (edytowane) Panowie znowu to samo, Po nocnym deszczu, temp. ok 7 stopni, samochód nie odpalił za pierwszym razem. Podczas pierwszego rozruchu słychać delikatnie głośniejszą pracę silnika i zwiększone obroty niż przy 3 lub 4 odpaleniu. Tylko z rana, tylko w dżdżystą pogodę. Edit: 2016.04.08 Zgasł 2 raz, dodam że przy odpaleniu silnik wchodzi na wyższe obroty i słychać delikatny metalowy dźwięk. Edytowane 8 Kwietnia 2016 przez toudi158 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JarJar82 Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Odświeżę temat. W mojej Megance objaw zaczyna "narastać" najpierw lekkie przydławienie obrotów następowało na włączonej klimatyzacji, teraz nawet na "off" obroty nie są równe ..nie jest tak ze wskazówka nerwowo walczy ale czuć, że chwilami obroty schodzą za nisko ( lekkie drgania ) żonie potrafi auto zgasnąć przy cofaniu w wolne miejsce parkingowe. Przy normalnej jeździe na wyższych obrotach problem nie istnieje ...zakupiłem preparat do czyszczenia przepustnicy. Spróbuje na razie tej najprostszej metody. Zapłon raczej nie wypada bo nie ma tak zauważalnych drgań silnika, czy to wydechu. Oprócz tego ...słychać lekkiego "świerszcza" jakby pasek akcesoriów ( klimy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Testral Opublikowano 19 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2018 Ewidentnie przepustnica właśnie. Pamiętaj o krawędziach klapki, to newralgiczne miejsce i często pomijane przy czyszczeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JarJar82 Opublikowano 20 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2018 Testral kolego..wpadłem w panikę czytając setki innych wątków ( inne fora ...inne marki) że po czyszczeniu potrzebna adaptacja. To jak jest z tym w końcu ? Czyścić zdemontowaną ? Kleme z aku zrzucać ..nie zrzucać .....jest tyle wersji tej operacji niby takiej prostej :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 20 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2018 Przed wymianą/czyszczeniem należy odłączyć akumulator, aby komputer zapomniał ustawienia na starej przepustnicy. Po wymianie przepustnicy i podłączeniu akumulatora, komputer będzie widział nową przepustnice i do niej będzie się ustawiał. Osobiście po ponownym podłączeniu akumulatora, odpalam kilka razy sam zapłon, następnie odpalam silnik i nie wciskając gazu nagrzewam silnik do momentu włączenia wentylatora. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JarJar82 Opublikowano 20 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2018 Bardzo Ci dziękuję...zastanawiam sie jeszcze nad jedna rzeczą czy jechac kupic oring uszczelke?...a moze wyczyscic ja nie sciagajac calkowicie przepustnicy? Czy taka uszczelka przu 70 tys moze juz byc zdefatygowana...i skad takie roznice cen od 12 zl do 94 zl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deku Opublikowano 20 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2018 Zrzuć klemę. Podpięcie pod kompa niepotrzebne. Ja tego nie robiłem.https://megane.com.pl/topic/75976-nagły-problem-z-odpalaniem-trzy-letniej-megane/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 20 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2018 Ile lat ma auto? Zaleca się wymianę oringu za każdym razem, przy demontażu, Jak nie nastąpi zdecydowana poprawa ( bez wymiany oringu ) to będziesz pluł sobie w brodę i czyścił ponownie ( musi być zachowana szczelność), Jeżeli było dużo jazd po mieście czy na krótkich odcinkach, to wskazane jest przegonić auto na wysokich obrotach na dystansie ok.100 km. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JarJar82 Opublikowano 20 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2018 Panowie Mission completed Przepustnica lśni szkoda że tej uszczelki nie dostałem na cito. Jak wspomniałem nie było jakiś spektakularnych wahań obrotów ale na niskich łapał delikatne "doły" teraz czy klima, czy manewry i dużo wspomagania nie dławią silnika.....przy okazji wosk wskoczył na Rena i lśni cały ze huhu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Testral Opublikowano 21 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2018 Łał! Nówka sztuka normalnie. Jakiego preparatu użyłeś i jak się nim pracowało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JarJar82 Opublikowano 21 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2018 Dzięki ale do nówki jej daleko. Co do specyfiku to szukałem na aledrogo czegoś co jest dedykowane pod elektroniczne przepustnice ...Choć pewnie to jeden czort ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
onomatopeja Opublikowano 21 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2018 mam ten sam preparat ;) czyści rewelacyjnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JarJar82 Opublikowano 30 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2018 Panowie ..wracając do tematu. Pominięte w tym wątku pytanie, a wniesione w innym ...Skąd ..a raczej dlaczego odmą ciśnie olej do przepustnicy i ją brudzi ?! Mechanik ubiegłej jesieni wlał mi 05W30 do silnika ...w zimie widziałem, że robi się trochę masełka czego nie zauważyłem sezon wcześniej mając podręcznikowy 05W40 . Czy to miało wpływ na odmę + niskie przebiegi zimą ? Czy rozbierać ten plastikowy kolektor i szukać jakiegoś zaworka odmy ...w starszej generacji 1.6 16V był on dostępny z zewnątrz. Druga sprawa, to z ta adaptacją nie jest do końca tak wszystko OK, gdyż ponieważ po odpaleniu silnika "rusza" on z wysokich obrotów i dopiero po chwili schodzi do normalnych ( jakby za duże rozwarcie przepustnicy) Tak wcześniej nie było. Bardziej łagodnie "zaskakiwał" bo oczywiste jest że zawsze dzieje eis to z wyższych obrotów ale nie aż takich .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi