swietymarcin Opublikowano 23 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2010 prosze o pomoc,czy samemu mozna wymienic zarowke rok 2007 zero dojscia mechanik powiedzial mi ze trzeba sciagac caly zdezrak albo serwis prosze o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pers Opublikowano 23 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2010 to zmień mechanika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukaszc2 Opublikowano 24 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2010 swietymarcin Poczytaj na forum i sam wymienisz po kilku razach wymienisz w 10-15 minut jest dziwny dostęp ale można wymienić samemu bez zdejmowania zderzaka, kół, lampy itp.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kacper69 Opublikowano 25 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2010 zaraz, zaraz, jeżeli chodzi o żarówkę od przeciwmgielnych na dole , w zderzaku , to mechanik niestety ma rację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myganyk Opublikowano 30 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2010 Dwie zarówki swiateł mijania z wymianą w serwisie (Szczecin) kosztje 52 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelp2008 Opublikowano 30 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2010 myganyk, to taniej niż ja płacę za same żarówki :roll: . W krk chcą za wymianę ponad stówkę + żarówki ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czacha Opublikowano 27 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2010 Cóż, wymiana żarówki w Megane II na pewno nie jest łatwą czynnością. Z tego co wiem są jednak samochody, gdzie jest o wiele gorzej, że bez demontażu zderzaka, błotnika się nie obejdzie. Chyba Smart ma tak właśnie rozwiązaną wymianę, gdzieś czytałem... Narzekacie na ciężką wymianę żarówki, ale zapominacie o podstawowym fakcie. W kraju, z którego pochodzi ten samochód, jak również w całej Europie zachodniej oraz reszcie Świata żarówki wymienia się może raz, góra dwa razy w ciągu całego życia samochodu! Po wymianie żarówki powinno się każdorazowo ustawić reflektory, sami tego nie zrobimy, więc wizyta w warsztacie nas nie ominie. Zresztą, raz na kilka, kilkanaście lat mogę wydać tyle na wymianę w ASO. Nie wińcie projektantów za chore polskie prawo, nakazujące używanie świateł mijania niezgodnie z ich przeznaczeniem! Dokładnie ta sama sytuacja gdyby cały czas jeździć z włączonymi wycieraczkami i narzekać, że szyba się rysuje, że pióra niszczeją... Może wydaje się to absurdalne, ale dla Francuza równie absurdalnym problemem będzie wymiana żarówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camillo87 Opublikowano 6 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2010 Od strony pasażera: 1) wyjąć rurkę przedłużającą od zbiorniczka na płyn do spryskiwaczy; 2) odkręcić zaślepkę; 3) wypiąć kostkę; 4) zdjąć zabezpieczenie; 5) wyjąć żarówkę; 6) włożyć nową; 7) zrobić (prawie) wszystko w odwrotnej kolejności. Od strony kierowcy: 1) wyjąć akumulator; 2) odkręcić zaślepkę; 3) wypiąć kostkę; 4) zdjąć zabezpieczenie; 5) wyjąć żarówkę; 6) włożyć nową; 7) zrobić (prawie) wszystko w odwrotnej kolejności. Trochę gimnastyki niestety jest w tej sztuce, poza tym przyda się też cierpliwość... ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pit-men Opublikowano 7 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2010 Troche wprawy i 10do 15min nawymianę dwóch zarówek w swiatłach mijania, a po wymianie zarówek nie ma potrzeby ustawiania reflektorów ( jeden warunek ,żarówka jest założona prawidłowo ) Mozna to sprawdziś samemu stając przed ścianą nawet w dzien widać jak się układa strumień świetlny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viman Opublikowano 1 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2010 Potwierdzam. Teraz wymiana żarówek to dla mnie pikuś. Padła mi co prawda żarówka po stronie pasażera ale wymieniłem obie. Nówki to H7 Hella z filtrem UV. W bonusie padły mi także obie postojówki, to też za jednym zamachem wymieniłem. Po małym dochodzeniu (bo nie byłem na to przygotowany wiedzą z forum) doszedłem jak to ogarnąć. Mój patent na postojówki jest taki, że jedną ręką od góry wciskam żarówkę W5W w oprawkę trzymaną drugą ręką od dołu, przez otwór w nadkolu. Tak więc - jedna robota - 4 nowe lampki. pozdrawiam Viman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 19 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2010 Przeczytałem całego posta bo miałem do wymiany żarówkę po stronie kierowcy. Wyjęcie starej to pikuś był, ale założenie nowej to było wyzwanie. I tak wszyscy piszą że jak łatwo się wymienia i tak dalej tylko nikt nie napisał dokładnie w jakiej pozycji ma być żarówka założona. I dlatego postanowiłem to opisać. Żarówka H7 ma wycięcie na swoim obwodzie z takim ząbkiem (zaznaczone w kółku) i to wycięcie musi być założone w oprawce lampy do góry w innym wypadku uszkodzimy sobie oprawę lub żarówkę. Zanim na to wpadłem to zajęło mi 30 minut bo nie chciałem nic robić na siłę i czegoś pourywać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scar Opublikowano 19 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2010 to wycięcie musi być założone w oprawce lampy do góry no to uważaj z poradami, ostatnia która zakładałem miała na dole po prawej, w moim jest jakoś lewoskos/góra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 19 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2010 Scar a pewny jesteś ze masz lampy przeznaczone na rynek europejski, bo angliki maja poprzestawiane mocowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pit-men Opublikowano 19 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2010 Na forum jest opisany sposób wymiany żarówek H7 nawet z fotkami .Trzeba po prostu poszukać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antonescu Opublikowano 19 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2010 aston76, dobrze piszesz. Wiele osób ma kombinowane światła nawet o tym nie wiedząc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi