vorph Opublikowano 13 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2016 Trzeba by auto podpiąć pod komputer - nie jest przypadkiem na gwarancji jeszcze? Bo jak tak, to jedź do ASO i niech działają. Tu masz różne opcje przyczyn: http://www.motofakty.pl/artykul/przyczyny-wiekszego-zuzycia-paliwa.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lelupi Opublikowano 13 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2016 Sprawdzić, odczytać wskazania czujników silnika, może któryś przekłamuje. Wymień filtr powietrza, sprawdź świece i cewki. Rzeczy jak najbardziej typowe w takim przypadku. Nie jest tajemnicą, że silnik ten bardzo lubi Elfa 5W40 SXR. Wymień drogi nie jest, jeżeli masz jakieś podejrzenia do jakości wlanego oleju. Z drugiej strony 10,2 l/100 km dla tego silnika to nie jest jakość ekstremalnie dużo, a nie napisałeś o typie jazdy, miasto-trasa? Z tymi hamulcami nie naciągnęli Cię trochę? Po takim przebiegu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wred Opublikowano 13 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2016 @vorph Już nie jest na gwarancji, inaczej nie zawracałbym ekhem głowy na forumach tylko grzał do ASO ;) Dzięki za artykuł - przynajmniej w teorii będę mocniejszy. Ale z moich doświadczeń z warsztatami (patrz niżej) że chyba nie warto im sugerować rozwiązań... @Lelupi Dla mnie to około 2 litry więcej niż zazwyczaj, no i auto mułowate jakieś (to potwierdza też moja żona). Jak jeździsz autem to przecież wyłapujesz takie anomalie. Co do hamulców to zapewne naciągnęli, chociaż gość wymachiwał jakąś pękniętą uszczelką. "Regeneracja" miała rozwiązać problem a nie rozwiązała - tylko że to się okazało już po fakcie, kiedy każdy jest mądry, w tym ja. "No przeciez zlecał Pan regenerację zacisków to zregenerowaliśmy". Traktuję to jako koszt nauki które warsztaty omijać. Na sobotę umówiłem się do jednego z warszawskich warsztatów polecanych na forum - Reno Max - zobaczymy. Natomiast jestem naprawdę ciekaw czy wlanie niewłaściwego oleju może dawać takie objawy - na forum znalazłem jeden tego typu przypadek: http://megane.com.pl/topic/31148-silnik-zle-pracuje/page__p__246525__hl__niewłaściwy+olej__fromsearch__1#entry246525 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
airbites Opublikowano 13 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2016 U mnie w miescie spala od 6 do 7 l. Choc raz udało spalić srednio 5.8l. Niezaleznie czy z klimą czy bez. Megane 3 spala o 1l więcej od 2 generacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marian1981 Opublikowano 13 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2016 wred zanim pojedziesz do kolejnego warsztatu gdzie i tak zaczną od podpięcia pod kompa i skasowania Ciebie za to 100-150 pln poszukaj kogoś z clipem z forum(koszt będzie symboliczny)a z mojego doświadczenia mają i tak Chłopaki większe pojęcie od tych z warsztatu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzadki Opublikowano 14 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2016 (edytowane) Mi nasuwają się jeszcze dwie rzeczy do sprawdzenia: ciśnienie w oponach (może w ogóle założyłeś jakiś nowy komplet opon?) A druga sprawa to termostat, nie nagrzewa Ci się gorzej? Edytowane 14 Marca 2016 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deku Opublikowano 14 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2016 Może sonda lambda? Lekkie muśnięcie gazu i przechodzi w open loop... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wronka94 Opublikowano 14 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2016 U mnie w miescie spala od 6 do 7 l. Choc raz udało spalić srednio 5.8l. Niezaleznie czy z klimą czy bez. Megane 3 spala o 1l więcej od 2 generacji. Ciekaw jestem jak Ty jeździsz, że tyle Ci spala w mieście :) Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deku Opublikowano 15 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2016 (edytowane) @wronka94 też jestem ciekaw, gdyż NIGDY mi nie wyszło spalanie takie niskie. Najniżej 6.9 - W TRASIE! http://www.motostat.pl/member/vehicles/stats/id/72230 Edytowane 15 Marca 2016 przez deku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mich64 Opublikowano 15 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2016 He he mi najniższe w trasie wyszło 7.4 w mieście pali ponad 9. Mniejsze zużycie mam tylko wtedy gdy stoi w garażu ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarnyfluence Opublikowano 15 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2016 Mam Fluenca 1,6 110 KM w trasie prędkość 110 km/h spalił 6,3 l/100 km na fatalnej nawierzchni do Częstochowy a w mieście od 7,3 l/100 km do 8,0. Wszystko zależy od sposobu jazdy. Jeżeli chcesz pierwszy ruszać z pod świateł, to spalanie będzie spore, a i tak spotykamy się na nstepnych światłach. Szerokości i jak najmiejszego spalania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mich64 Opublikowano 15 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2016 (edytowane) Zatem zmieniasz biegi zgodnie ze wskaźnikiem czyli ok. 2 tys. obrotów. A ile fluence waży? Zresztą Meganka moim zdaniem pali tyle ile powinna, gorzej z ogólną mułowatością. Edytowane 15 Marca 2016 przez mich64 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fourier Opublikowano 15 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2016 Różnice w spalaniu przy tych samych silnikach i nawet tych samych kierowcach występują i to często. U mnie dwie meganki z 1.4 TCe, na tych samych trasach z tymi samymi kierowcami potrafią mieć różnice na poziomie 1-1,5 l/100 km. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vorph Opublikowano 15 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2016 Do porównania raporty spalania Megane III i Fluence z silnikami 1.6 16V. W Meganie jest to średnia ze 120 raportów, we Fluence z 66. Zadziwiająco zbieżne wyniki - w każdym przypadku różnica tylko 0,1 litra Pb. Średnia 7,5 - 7,6 l. Tak czy inaczej - kolega Wred ma zdecydowanie za duże spalanie. http://www.autocentrum.pl/spalanie/renault/megane/iii/silnik-benzynowy-1.6-16v-110km-2008-2011/ http://www.autocentrum.pl/spalanie/renault/fluence/silnik-benzynowy-1.6-16v-110km-od-2009/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wronka94 Opublikowano 15 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2016 Wiadomo, że dużo zależy od stylu jazdy, mi najniżej spaliła w trasie 5.4l, ale przy jeździe 80 km/h i nie wiecej. Taki test sobie kiedyś zrobiłem. Natomiast normalne spalanie w trasie oscyluje koło 7 litrów, przy butowaniu powyżej 140 to już dużo więcej. Więc nie wiem jakim cudem, niektórzy wypisują, że im pali 6 litrów w miescie, chyba, że w tym mieście nie ma świateł, skrzyżowań i ruchu, albo kolega pompuje koła do 4 barów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi