aeroo34 Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Witam. Tak jak w tytule - czym można bezpiecznie usunąć plamę po kleju z podsufitki?. Ślad został po odklejeniu rzepu, do którego przyczepiony był mikrofon od zestawu głośnomówiącego. Zestaw był niekompletny więc zdemontowałem pozostałości. Plama kleju jest częściowo wysuszona, jednak w większości jeszcze się klei. Nie chciałbym użyć jakiegoś przypadkowego rozpuszczalnika, który mógłby odbarwić mi miejsce czyszczone lub też uszkodzić materiał. Macie może jakieś doświadczenia w czyszczeniu takich materiałów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Oj, czymkolwiek tego nie potraktujesz to obawiam się, że jakaś plama i tak zostanie. Kiedyś był taki środek do czyszczenia gum do żucia. Może czymś takim da radę zaschnięty i stary klej. Niestety, kleje nawet wodne po zeschnięciu są bardzo trudne do usunięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
martello Opublikowano 4 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2016 Ja bym spróbował acetonem (zmywaczem do paznokci). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 4 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2016 Tylko najpierw sprawdź w jakimś niewidocznym miejscu czy aceton nie spowoduje uszkodzenia odbarwienia podsufitki. To dość silny rozpuszczalnik, rozpuszcza większość tworzyw sztucznych, ale nie wszystkie. Na początek zacząłbym od metanolu lub etanolu. W obu wypadkach najpierw test w mało widocznym miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aeroo34 Opublikowano 11 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2016 Temat rozwiązany, tzn. w miejsce plamy poszedł mikrofon od zestawu głośnomówiącego. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Liso Opublikowano 14 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2016 Gorąca para (z myjki parowej) dobrze sobie radzi z plamami i po niej nie ma efektu zwisającej podsufitki jak po zwykłym praniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aeroo34 Opublikowano 14 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2016 Kolego Liso, a czy próbowałeś tym sposobem usunąć takie zaschnięte plamy jak w moim przypadku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Liso Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Nie wiem jakiego kleju użyłeś ale te tapicerskie dają się zdjąć (wykruszyć) z tapicerki. Różne plamy załatwiam myjką parową, nawet te na które chemia nie pomaga (w tym plastiki, dywaniki itp.). No i ta zaleta pary jak wspomniałem nie odlezie materiał od gąbki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
junior_ksp Opublikowano 21 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2016 Do usuwania tłustych plam świetnie sprawdza się WD40 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi