tomcub Opublikowano 23 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2016 (edytowane) Parę dni temu kupiłem megane III 1.5 dci 90 km fap. Pasuje wymienić po kupnie olej. Tylko na jaki? Auto ma 112 tys km przejechane i w chwili zakupu zalane było Castrolem EDGE 5w40 turbo diesel. Co radzicie? Wymienić na taki sam olej czy na Elfa 5w30 Solaris? Może się coś stać silnikowi przy przejściu z 5w40 na 5w30? Auto posiada FAPA. Co do filtra paliwa, 112 tys. to już pasuje wymienić go. Może być Purflux? Dziękuję wszystkim za pomoc i pozdrawiam ! Edytowane 24 Maja 2016 przez Prezes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 24 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2016 Do tego silnika stosuj olej spełniający normę RN0720 - to norma dla silników dCi z DPF. Nie masz FAP tylko DPF. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Phil_ips Opublikowano 24 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2016 FAP i DPF to tożsame nazwy. FAP to nazwa w języku francuskim, a DPF angielskim. Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daniel84 Opublikowano 24 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2016 Poniekąd. Przyjęło się używać skrótu DPF jako określenie filtru suchego a FAP - mokrego. Mokry filtr stworzył PSA. Dlatego nazwy francuskiej używa się właśnie dla tych filtrów. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 24 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2016 FAP i DPF to tożsame nazwy. FAP to nazwa w języku francuskim, a DPF angielskim.Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Renault jako typowo angielska firma podaje przy swoich dCi oznaczenie DPF, jako oznaczenie filtra suchego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Phil_ips Opublikowano 26 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2016 (edytowane) A to ciekawe, bo na naklejce ostrzegawczej na drzwiach jak byk jest napisane, że Megane ma FAP. Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Dodano: 26 maj 2016 - 08:41 Poniekąd. Przyjęło się używać skrótu DPF jako określenie filtru suchego a FAP - mokrego. Mokry filtr stworzył PSA. Dlatego nazwy francuskiej używa się właśnie dla tych filtrów. Pozdrawiam. Dodaj, że błędnie. To coś jak nazywanie butów sportowych adidasami. FAP i DPF to nazwy tego samego urządzenia w różnych językach. Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Edytowane 6 Czerwca 2016 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariuszekf Opublikowano 26 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2016 (edytowane) Taki powinien być http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=5052207624 i jest nisko popiołowy, bo taki jest do FAP, ten co podajesz jest bardzo podobny jeśli chodzi o gęstość moim zdanie możesz zamienić na Elf Dodano: 26 maj 2016 - 13:48 Dpf i fap są inaczej wypalene, z fapem jest dodatkowy wtrysk, a dpf podnoszone jest dawka paliwa w komorze spalania stąd problemy z olejem przy dpf, idzie paliwo do oleju Edytowane 26 Maja 2016 przez mariuszekf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 26 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2016 chyba na odwrót Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 26 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2016 Nie wiem czemu się spieracie o nazwę. FAP - fr. Filtre à particules - pl. filtr cząstek DPF - ang. Diesel particulate filter, niem. Dieselrußpartikelfilter - pl. filtr cząstek (Diesla) Jest to dokładnie jedna i ta sama nazwa. Nazwę DPF stosują prawie wszyscy producenci z wyjątkiem tych z Francji. Producenci francuscy stosują nazwę FAP, która pochodzi z ich języka. Filtry mokre obecnie stosuje tylko Peugeot i Citroen, ale wcześniej były montowane w Fordzie, Maździe, Volvo i VW. Filtr suchy od początku stosuje Renault, Mercedes, Fiat i cała reszta producentów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi