krism84 Opublikowano 1 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2016 (edytowane) Witam! Mam mały problem ze wskazaniami spalania przez komputer pokładowy. Odkąd posiadam Megane tzn prawie 3 lata (1,5dci 110KM) zawsze wydawało mi się że pali stosunkowo dużo (zdarzało się nawet ponad 8l/100km w mieście). W tym roku jadąc na wakacje wlałem do baku "magiczny" środek do czyszczenia wtryskiwaczy i od razu wskazania zmieniły się do średnich w okolicach 6,8/7,2. (Nie chce się w tym momencie rozwodzić nad tymi środkami bo nie tego dotyczy mój temat). Chodzi o to, że zawsze średnie spalanie brałem z komputera pokładowego i traktowałem go za prawdę objawioną ;) ale od kilku miesięcy prowadzę statystyki spalania w dedykowanym programie oraz sam je liczę i za każdym razem spalanie średnio jest niższe o ponad litr niż wskazania komputera! Zaznaczę tylko że tankuje zawsze na jednej stacji, jeden rodzaj paliwa z konkretnego dystrybutora - z czego może wynikać zawyżone spalanie przez komputer???? Edytowane 9 Września 2016 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarnyfluence Opublikowano 1 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2016 (edytowane) To taka przypadłość Renault. Mam Fluence 1.6 16V 110 KM i mam to samo. Komputer zawyża u mnie minimum 0,5 l/100 km. Zawsze tankuję do pierwszego odbicia pistoletu, również na jednej i tej samej stacji. Zawsze po tankowaniu zeruję podlicznik kilometrów i łatwo obliczyć średnie spalanie. Lepsze to , aniżeli by zaniżał. Pozostaje nam więcej paliwa w baku. Powodzenia Edytowane 1 Września 2016 przez czarnyfluence Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukwisz Opublikowano 1 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2016 U mnie: jeśli na komputerze jest spalanie średnie ponad 8 to komputer zawsze trochę zaniży. W przypadku średniego poniżej 8 to zawsze z dystrybutora wychodzi lepsze niż wylicza komputer. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krism84 Opublikowano 1 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Września 2016 Aha czyli rozumiem że to taka "norma". Szkoda ja nie oczekuje że spalanie będzie się zgadzać co do 0,1l ale różnice rzędu 1/1,5l to już sporo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WAZI Opublikowano 1 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2016 Widocznie już tak jest, coś skopała fabryka ponieważ u mnie komputer oszukuje średnio o 0,8 l. Uważam ,że to dużo ponieważ w Megane II 1.5 DCI 101 KM było wręcz wzorcowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
naive Opublikowano 2 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2016 A ja mam jakby trochę inny problem. Otóż mój Fluence 1,6 benzyna z 2014 r. od początku wg. wskazań komputera zużywał średnio 7,2 - 7,3 l /100 km. Na początku lipca robiłem przegląd w serwisie, po przejechaniu około 2 tys km. zauważam iż komputer wskazuje mi średnie zużycie o około 0,5 l/100 km więcej. Uprzedzając pytania - nie dodawałem niczego , nie mam bagażnika, opony w dobrym stanie, jeżdżę tak samo, autostradą jechałem jedynie 130 km / na większości było ograniczenie do 100 km/h/. Realnego spalania nie sprawdzałem, zrobie to w najbliższym czasie. Czy w czasie prezeglądu mogli coś zrobić nie tak, przez co spalanie wzrosło ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deku Opublikowano 2 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2016 Wy tak na poważnie traktujecie to co wam komputer wyświetla odnośnie spalania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
naive Opublikowano 2 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2016 (edytowane) Papuga To nie kwestia wiary czy jej braku. Mnie nie chodzi o to czy te 7,3 l przed przeglądem to spalanie rzeczywiste. Mnie interesuje czy od tak z dnia na dzień te wskazania mogą być wyższe o około 0,5 l i czy to może mieć związek z samym przeglądem, wszak w jego trakcie powinni m.in. szukać błędów w systemie w tym samego komputera. Ja to tak sobie wymyśliłem, że tak powinno być, nie znam się na elektronice w samochodzie. Regulamin pkt. 5.13 – cytowanie Aston76 Edytowane 9 Września 2016 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WAZI Opublikowano 2 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2016 (edytowane) deku Tak traktuję to poważnie, ponieważ jeżeli w trasie komputer pokazuje mi, że zużyłem 60,5 litra oleju napędowego (w zbiorniku powinno zostać już tylko powietrze), a na stacji mogę ledwo wcisnąć 53 litry, to po co jest ten komputer? To nawet nie można nazwać orientacyjnym zużyciem. Edytowane 9 Września 2016 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawelcio Opublikowano 2 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2016 jak parę lat temu kupiłem zafirkę i był to mój pierwszy samochód z komputerem co to pokazywał spalanie to na początku też wierzyłem... później się wkurzałem, że komputer kłamie kiedy odkryłem, że to spalanie zawyża i to dosyć mocno. Dlatego teraz kiedy to samo robi scenic III 1,5 dci 105KM już mnie to nie wzrusza.. wszyscy chyba mają ten sam problem.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
naive Opublikowano 8 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2019 Jeszcze raz odświeżę wątek. Nie chodzi mi o to czy komputer pokazuje rzeczywiste i dokładne wskazania zużycia paliwa. Chodzi o to czy możliwe jest iż po przeglądzie w autoryzowanym serwisie komputer może pokazywać zużycie wyższe o około 0 ,6 l na 100 km. Jest dwa wyjścia - precyzja komputera się przestawiła , albo zużycie po serwisie nie wiadomo dlaczego wzrosło. Pytam tak dlatego iż mam złe doświadczenia z serwisem autoryzowanym, na serwisie dopompowali mi koła do 3 barów, mimo iż wcześniej miałem prawidłowe 2,2 bara, przez co o mało co przegląd z powodu rzekomo zużytych amortyzatorów nie wypadł negatywnie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 8 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2019 6 minut temu, naive napisał: Chodzi o to czy możliwe jest iż po przeglądzie w autoryzowanym serwisie komputer może pokazywać zużycie wyższe o około 0 ,6 l na 100 km. A co było robione? Raczej nie bardzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
naive Opublikowano 9 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2019 To się zaczęło po przeglądzie jeszcze na gwarancji w drugim roku eksploatacji. Przy następnym obycie w serwisie autoryzowanym poprosiłem o sprawdzenie ewentualnych błędów, podobno nic nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniek1807 Opublikowano 9 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2019 U mnie po wymianie rozrządu w ASO komputer również zawyża spalanie. Na zbiorniku o ponad 1 litr. Przed wymianą było idealne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi