perki Opublikowano 14 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2016 Witam Może ktoś powiedzieć co to za dźwięk na wolnych obrotach gdy silnik jest zimny??? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mireczek01 Opublikowano 14 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2016 Miałem to samo i z tego co się zorientowałem to dobiegało z kolektora ssącego. Sam się zastanawiałem co to jest i zamierzałem szukać. Ostatnio czyściłem podszybie i przy okazji odkręciłem przepustnicę i ją wyczyściłem. Podociskałem i wyczyściłem styki czujników na dolocie. Po tych zabiegach dźwięk umilkł, raczej dzięki wyczyszczonej przepustnicy, ale może to być też przypadek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
perki Opublikowano 14 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Września 2016 dzięki W wolnej chwili wyczyszczę przepustnice. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mireczek01 Opublikowano 1 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2016 (edytowane) Niestety dźwięk wrócił. Po dokładnych oględzinach stwierdziłem, że to zawór odmy (8200291355 - na zdjęciu na czerwono). Bynajmniej tak mi się wydaje ponieważ po dotknięciu najbardziej drży gdy słychać ten dźwięk jak na filmie. Teraz pytanie czy jest się czym martwić czy dać sobie spokój? Wystarczy, że silnik się delikatnie nagrzeje i dźwięk milknie. Dodano: 26 wrz 2016 - 20:15 LINK Dodano: 01 paź 2016 - 23:32 Tak jak sugerowali inni z postach w powyższego linku zdjąłem dzisiaj kolektor dolotowy. Wylałem z niego około 180ml oleju oraz otworzyłem zawór odmy i go wyczyściłem. Po odpaleniu znowu słychać ten dziwny dźwięk. Może trochę ciszej i szybciej milknie niż wcześniej. Chyba trzeba będzie kupić ten drugi zawór odmy nr 8200280347. Edytowane 1 Października 2016 przez mireczek01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_07 Opublikowano 2 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2016 Kupienie tego zaworu nic Ci nie da, sam tak zrobiłem i musiałem towar zwrócić, bo temat był ten sam. Otwórz swój zawór i delikatnie rozciągnij dużą sprężynę. Jeśli po złożeniu będzie buczało ciągle to rozciągnąłeś zbyt obficie :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buli1973 Opublikowano 2 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2016 Jeszcze sprawdź dokładnie czy w tym zaworze odmy nie jest czasem pęknięta ta pomarańczowa membrana, u mnie tak było i nie obeszło się bez wymiany na nowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mireczek01 Opublikowano 3 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2016 Otwórz swój zawór i delikatnie rozciągnij dużą sprężynę Zrobiłem tak jak mówił Marek_07 (dziękuje) i bynajmniej na razie nie wydaje dziwnych dźwięków. Mam nadzieje, że pomogło na stałe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
perki Opublikowano 30 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2016 (edytowane) Ja wymyłem przepustnicę a nawet kupiłem nowa, ale nic to nie dało. Na forum scenica piszą żeby zatkać ten wężyk co idzie od tego zaworu jakaś śrubą. Tak też zrobiłem i jest cisza. Powiem więcej. Może to placebo ale wydaje mi się że auto ma większego kopa. Edytowane 1 Listopada 2016 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi