fanatyk_cz Opublikowano 3 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2016 (edytowane) Witam Wszystkich. W mojej Megance występuje podobny problem. Dwa dni temu zgłosiłem się do swojego mechanika, który nie bardzo wiedział co może być przyczyną. Ale szczęśliwie był u niego kolega - specjalista od komputerów w samochodach. Powiedział mi coś takiego, że jego zdaniem problem leży po stronie oprogramowania komputera. Źle jest najprawdopodobniej napisany soft, który steruje mieszanką i przy niskich temperaturach sobie najzwyczajniej nie radzi. Co skutkuje tzw. wypadaniem zapłonu. Mało tego wypadanie zapłonu nie musi pojawiać się na jednym konkretnym cylindrze, lecz na różnych i to w przypadkowej kolejności. Jego zdaniem problem, może rozwiązać wizyta w salonie i wgranie aktualizacji oprogramowani (o ile takie istnieje) lub zrobienie chip tuningu. Nie wiedzieć czemu jakoś ta teoria do mnie przemawia tym bardziej, że koledzy którzy mają podkręcone swoje Meganki nie mają podobnych problemów. Pozdrawiam Andrzej. Edytowane 7 Grudnia 2016 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pixel16 Opublikowano 3 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2016 Któryś z mechaników, u którego byłem kiedyś z tym problemem też o tym wspominał. Jednak stwierdziłem, że to mało prawdopodobne. Ale skoro tu się potwierdza taka teoria, pojechałem dziś do ASO i wgrali mi nowy soft, miło że tak od ręki, zapłaciłem 150zł. Dam znać czy coś pomogło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fanatyk_cz Opublikowano 4 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2016 Dzięki za informacje no i czekam na wiadomości. Jeżeli się to potwierdzi, to ja się chyba jednak zdecyduję na chip tuning. A z drugiej strony skoro problem jest chyba dość znany wśród użytkowników to Renault powinno zorganizować jakąś akcję serwisową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fourier Opublikowano 5 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2016 Jako że ostatnio mamy ujemne temperatury to jest możliwość sprawdzenia tego szarpania i... po chipie jest dużo mniej odczuwalne. Tak jak już wcześniej pisałem uspokoiło się też trzęsienie "budy" zaraz po odpaleniu. Ewidentnie wychodzi na to że standardowe oprogramowanie nie jest zbyt optymalne przy niskich temperaturach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pixel16 Opublikowano 6 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2016 U mnie niestety nie ma kompletnie żadnej zmiany po wgraniu tego nowego oprogramowania a ASO, czyli przyczyna leży gdzie indziej. Najgorsze, że komputer nie pokazuje żadnych konkretnych błędów, tylko tak jak pisałem wcześniej "wypadanie zapłonu" pojawia się od czasu do czasu. Ostatni raz było na cylindrze 1 i wtedy zamieniłem cewki 1 z 2 i na razie od jakichś 250 km ten błąd się nie pojawił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fourier Opublikowano 6 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2016 Oglądałeś dokładnie kable wysokiego napięcia (te, które idą do świec)? W poprzednim samochodzie miałem problemy po odwiedzinach kuny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pixel16 Opublikowano 6 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2016 Powiem szczerze, że nie oglądałem, a wiem że kuny czasem tam przesiadują bo mam ślady na tej pokrywie silnika... Jutro to sprawdzę, dzięki za podpowiedź! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fourier Opublikowano 6 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2016 U mnie skończyło się na tym że na złomie szukałem kabli z rozbitego samochodu. W clio od dziewczyny brata był ten sam problem. Czasami jest tak że zeżre cały kabel, a czasami jedynie nadgryzie delikatnie otulinę że nawet zbytnio tego nie widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fanatyk_cz Opublikowano 7 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2016 Dzięki pixel16 za informacje - może nie jest najlepsza, ale zawsze to coś. Mimo tego nie wiem czy nie zdecyduje się na chip. Jak zrobię to dam znać jakie są efekty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pixel16 Opublikowano 7 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2016 (edytowane) Oglądałem dziś te kable, dość dokładnie, ale nigdzie nie widziałem nic niepokojącego, żadnych "nadgryzień" ani nic. Może coś takiego powodować np przepływomierz? Czy jeśli go odepnę i problem zniknie to można powiedzieć że to jego wina? Zdarza się, że przepływomierz mimo że jest zepsuty to nie wywali błędu na kompa? W ogóle od początku jak mam to auto spalanie przy jeździe po mieście wychodzi ok 11-12l. To normalne dla tego silnika? Czy może to sugerować własnie na jakiś problem z przeplywomierzem Edytowane 7 Grudnia 2016 przez pixel16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fourier Opublikowano 7 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2016 Przy jeździe po mieście ludzie piszą że pali koło 10 l/100km ale wszystko zależy od nogi. U mnie przy jeździe mieszanej (miasto, autostrada, wojewódzka i wieś) pali średnio poniżej 7 l ale mam delikatną stopę ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pixel16 Opublikowano 8 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2016 (edytowane) Przy dzisiejszym grzebaniu okazało się że to auto w ogóle nie ma przepływomierza, co jest raczej dziwne. Powinien być w zaznaczonym miejscu, za filtrem powietrza: jednak nie ma go tam. Chyba, że szukam w złym miejscu? Okazało się też, że mam pęknięty delikatnie "rezonator powietrza", dokładnie chodzi o tą puszkę: (auto miało kiedyś stłuczkę z przodu i pewnie dlatego jest pęknięty) Myślicie, że taka mała nieszczelność tej puszki może powodować takie dziwne rzeczy z tym szapraniem? Mi się to wydaje troche mało prawdopodobne ze względu, że to powietrze i tak przechodzi długą drogę zanim trafi do silnika (filt powietrza, turbo, intercooler itd)? Regulamin forum jasno mówi o zasadach zamieszczania zdjęć :!: Edytowane 9 Grudnia 2016 przez Prezes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fourier Opublikowano 8 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2016 Nie wiem jak w samochodowych silnikach z turbina ale w motocyklach każda nieszczelność albo zmiana w układzie dolotowym wpływa na charakterystykę silnika. Nie da się tego jakoś tymczasowo załatać? Silikon, klej na ciepło albo jakaś taśma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bumpalump Opublikowano 11 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2016 (edytowane) Ale rezonator jest przed przepustnica wiec nie ma znaczenia Regulamin pkt. 5.6 Prezes Edytowane 16 Grudnia 2016 przez Prezes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pixel16 Opublikowano 14 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2016 (edytowane) Nie ruszałem na razie tego rezonatora bo żeby sie tam dostać musze zdjąć cały zderzak przedni. Dziś mnie komputer zaszczycił w końcu jakimś innym błędem: 024313 - Nieznany kod usterki, odczytane czytnikiem delphi ktoś ma jakiś pomysł? nie znalazłem tego błędu nigdzie. EDIT: Spróbowałem odpiąć sondę lambda przed katalizatorem i ku mojemu zdziwieniu problem szarpania na zimnym zniknął całkowicie. Czy może to oznaczać że sonda niedomaga, mimo że nie ma błędu sondy? (pojawił się dopiero jak ją odłaczyłem) Edytowane 18 Grudnia 2016 przez pixel16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi