Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. aniewa Opublikowano 23 Grudnia 2021 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2021 Wpinasz się w gruby przewód prowadzący do grzałki. Musisz zdjąć osłonkę tunelu od strony kierowcy przy pedale gazu. To będzie + do diodki, minus dowolne miejsce. Do diody warto dać rezystor osłabiający blask diody. Dla diody 4,5 V około 1 kΩ a dla diodki na 12 V około 0,5 kΩ. Masz dwie grzałki jedna ma 330 W a druga 660 W czyli razem ok.1 kW więc będziesz miał podgląd pracy tylko jednej z nich. Ja u siebie założyłem dwie diodki i mam podgląd pracy obu grzałek. Zazwyczaj grzeją obie. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witman Opublikowano 23 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2021 (edytowane) 1 godzinę temu, aniewa napisał: Założyłem sobie kilka diodek w liczniku i mam podgląd No to już max. wypas, że Ci się chciało demontować i rozbierać licznik to szacun, ja w liczniku dodałem czerwoną diodke sygnalizują pracę silnika na drożyźnie czyli na Pb No i kontrolka ostrzeżenie o niskim poziomie płynu chłodzącego w zbiorniczku wyrównawczym. Miałem jeszcze kolorową zielono/czerwoną sygnalizacją pracą lambdy, ale strasznie wkurzała oko. @aniewa co jeszcze kontrolujesz diodkami w swoim bolidzie ? Edytowane 23 Grudnia 2021 przez witman 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 23 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2021 Pierwszą modyfikacją to była kontrolka wypalania FAP, kontrolka grzałek nurnikowych jest jakby dopełnieniem procesu wypalania filtra. W jednym z tematów to opisałem. Mam jeszcze kontrolkę niskiego poziomu płynu spryskiwacza przedniej szyby. Zaświeci tylko podczas używania spryskiwacza przedniej szyby i niskim poziomie płynu. Poza licznikiem mam wskaźnik napięcia. Jak się zrobi ciepło to dołożę kontrolkę niskiego ciśnienia oleju zapalającą się jak kiedyś np. w polonezie czyli po włączeniu zapłonu i gaszoną fabrycznym czujnikiem ciśnienia oleju. W tej chwili kontrola ciśnienia oleju jest od 1600 obr/min a jest brak kontroli ciśnienia na biegu jałowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witman Opublikowano 23 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2021 Ja myślę jeszcze o takim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sadam49 Opublikowano 23 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2021 24 minuty temu, witman napisał: Jak już to ogarniesz to zabierz mnie ze sobą:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witman Opublikowano 28 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2021 Grzałki w nawiewie występują nie tylko przy klimatroniku, jakiś czas temu ku mojemu zdziwieniu zauważyłem taką grzałkę przy klimie manualnej w aucie naszego klienta Sc3 2011r. benzyna 1,4TCe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek125 Opublikowano 12 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2022 (edytowane) Mam zagwozdkę, wg rozkodowanego VIN-u (VF1KZ5G0646079917) grzałki powinny być: Jednak sprawdzając przy nogach kierowcy, chyba fizycznie ich nie ma: Dobrze rozumiem że powinny być nad nagrzewnicą ? Przed zrobieniem zdjęć, aktywowałem je uch i klimatyzacji jednak "pykania" przekaźników nie było. Edytowane 12 Stycznia 2022 przez maciek125 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 12 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2022 58 minut temu, maciek125 napisał: Mam zagwozdkę, wg rozkodowanego VIN-u (VF1KZ5G0646079917) grzałki powinny być: Czy to nie jest tak, że zależy jeszcze od kraju sprzedaży samochodu ( klimat umiarkowany i zimny np skandynawski)? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 12 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2022 Jakby nie patrzał grzałki nie masz, widać tylko zaślepkę. Widocznie ten parametr w VIN nie zawsze wskazuje na faktyczne umieszczenie elementu grzejnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek125 Opublikowano 13 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2022 dzięki za odpowiedz, nie mam auta od nowości, możliwe jest też że ktoś wcześniej wymienił już cały mieszacz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi