bauu100 Opublikowano 28 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2017 (edytowane) Witam, posiadam silnik 1.9 dci 120km KM po kapitalnym remoncie plus nowiutką turbinę z Megane II 2004r. Niestety miałem wypadek i nie opłaca mi się naprawiać samochodu. Czy jest możliwe przełożenie mojego silnika wraz z turbiną do Laguny lub Scenica z tym samym silnikiem? Proszę o odpowiedź czy są duże trudności i jeśli są to jakie głównie. Z góry dzięki :) Edytowane 1 Marca 2017 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 28 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2017 Silnik będzie pasować bez problemu, ale tylko do aut, które miały 1.9 120KM. W lagunie jest skrzynia PK6 - inna niż w megane/scenic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bauu100 Opublikowano 28 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2017 Czyli inna skrzynia wyklucza przeszczep czy jednak jest możliwy? Bo nie ukrywam, że wolałbym Lagunę od Scenica. :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 28 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2017 Silnik jest taki sam, więc spokojnie przełożysz. Lagunę z padniętym 1,9 jest łatwo znaleźć. Zazwyczaj obraca się panewka, więc skrzynia powinna być w porządku. Laguny z tym silnikiem wychodziły do 2005 roku, więc jak dobrze pójdzie to może znajdziesz w poliftowej budzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafo30 Opublikowano 16 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2017 (edytowane) Witam Odświeżene trochę temam bo mam pytanie czy po zmianie silnika w scenkiu 1.9 dci 120KM na ten 130KM będę jakieś problemy?? Chcę wymienić sam słupek z odmą a resztę przełożyć z tego 120KM. Edit: oczywiście w tym 120KM standardowo poleciała panewka :-/ mechanik powiedział że spokojnie da radę tylko musi być odma z rurkami. Edytowane 16 Czerwca 2017 przez rafo30 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 16 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2017 Skoro wał zostaje, to wg.mnie należy ; -przepłukać cały układ olejenia, -wymienić pompę olejową wersja 130 KM, -wymienić miskę olejową wersja 130 KM, -nad wymiarowe panewki i szlif wału , -sprawdzić magistralę olejową turbiny i zawór odmy olejowej , -stosować olej full syntetyk, -stosować markowy filtr oleju, -poznać prawidłowe zasady jazdy auta z turbiną , -przestudiować temat;Zatarcie turbiny i silnika 1.9dci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafo30 Opublikowano 17 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2017 (edytowane) Dzięki za info, temat przestudiowany i prawie całą resztę też ;-) Opiszę co i jak od początku ;-) Grand Scenik 1.9 DCI 120KM 246000 przejechane. W silniku mam zrobiony remont głowicy, turbo , rozrząd, olej, filtry (4 miechy temu) wszystko na gwarancji. Ostatnio jadę sobie spokojnie i przy podjeździe pod mała górkę zaczęło coś stukać więc szybko wyłączyłem silnik, telefon po lawete i do mechanika na plac. Rano przyjechałem do mechanika i opisuję co i jak, odpalam auto i cisza :-O Zostawiłem autko do sprawdzenia i się okazuje że w senicu uszkodzony jest korbowód i panewka. Mechanik zasugerował żeby kupić silnik lub sam spód bo resztę przełoży od mojego silnika. Ostrzegł mnie żeby kupić silnik z oznaczeniem F9A lub F9B bo te F9Q są od 1.9 DCI 130KM i może pojawić się dymienie z rury dlatego zapytałem czy po zmianie silnika w scenkiu 1.9 dci 120KM na ten 130KM będę jakieś problemy. Mechanik też wspomniał że sam remont będzie sporym kosztem i średnio chce go robić bo miał już problemy przy takim remoncie. Potrzebuję kupić silnik lub sam spód czyli blok z wałem i tłokami i czy ma ktoś sprawdzonych sprzedawców żeby polecić ?? Ewentualnie czy zna ktoś tą firmę bo znalazłem sam spód silnika tylko czy będzie pasować?? :-/ mają też silniki. http://allegro.pl/dol-silnik-1-9-dci-renault-trafic-opel-vivaro-gwr-i6845617269.html Z góry dzięki za info. Dodam jeszcze że mechanik chce wymienić pompę oleju na tą z 130KM wraz z łańcuchem i dać miskę od 130KM bo jest trochę większa. Edytowane 17 Czerwca 2017 przez rafo30 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 17 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2017 (edytowane) W silniku mam zrobiony remont głowicy, turbo , rozrząd, olej, filtry (4 miechy temu) wszystko na gwarancji. Ostatnio jadę sobie spokojnie i przy podjeździe pod mała górkę zaczęło coś stukać więc szybko wyłączyłem silnik, telefon po lawetę i do mechanika na plac - napisałeś. Wynika z tego, że mechanik to " WIELKA DUP. ... ZMIEŃ ... MECHANIKA " Przy tym remoncie powinien wymienić pompę oleju i sprawdzić stan panewek, a wszystko byłoby OK Jak mechanik taki mądry po fakcie - to niech zrobi teraz kosztorys naprawy i nie powinien żądać kosztów za robotę, bo awaria to w pewnym sensie jego wina, gdyż nie uświadomił Ciebie o skutkach remontu głowicy i turbiny, pozostawiając panewki i pompę oleju starą Naprawa własnego silnika - to wiesz co masz , a kupiony słupek to niewiadoma . Edytowane 17 Czerwca 2017 przez Andrzej-2010 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafo30 Opublikowano 17 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2017 (edytowane) Ehhhh szkoda gadać o tym mechaniku ...... :-/ Teraz będę robił u innego i to on zasugerował wymianę dołu wraz z pompą bo reszta jest zrobiona. Zpaytam go ile by kosztował remont zamiast przekładki ale on średnio chce go robić :-( Jakiej firmy byś polecił podzespoły do remontu i gdzie kupić? Na allegro jest sporo tego ale wiadomo z tym różnie. Wracając jeszcze do tego spodu z allegro to może pójść w tą stronę + dodatkowo wycenić panewki i pompę? Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka Edytowane 17 Czerwca 2017 przez rafo30 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 17 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2017 (edytowane) Na przykład;SILNIK WAŁ KORBOWY PANEWKI RENAULT LAGUNA 1.9 DCI. Jakość wałów zamienników ;przekręcona panewka scenic II 1,9 oraz. wg. Marcinescu ...Genmot to niezły shit. Wał, misa i pompa oleju - tylko oryginał... Nowy oryginalny wał korbowy 1.9 DCI PANEWKI meganecoupe02 - robił remont silnika z wymiana miski i pompy z wersji 130 KM Edytowane 17 Czerwca 2017 przez Andrzej-2010 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafo30 Opublikowano 17 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2017 Ok dzięki!! Czy przy okazji robić też remont tłoków, pierścieni itp. ? Co jeszcze można zrobić żeby było ok ? Napewno sprawdzę zawór od turbo z wężami i najwyżej wymienię, elektrozawór od turbo był wymieniany ale też zrobię kontrolę, sprawdzę EGR ewentualnie czyszczenie ( podobno był czyszczony). Pompa oleju + łańcuch na 100% do wymiany. Drugi mechanik mówił że w cenie robocizny (1500zł za przekładkę silnika) jest ujęta wymiana rozrządu, oleje, filtry i sprawdzenie jak wyglądają wtryski. Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 17 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2017 (edytowane) 246000 km przejechane, popraw stopkę. Wykonaj czynności jak zaleciłem w poście #6, resztę wyjdzie jak zdemontujesz tłoki. Ponieważ " szybko wyłączyłem silnik " to wał powinien być OK ; Jeżeli po remoncie silnik miał kopa, mało palił to ewentualnie wymiana pierścieni tłokowych, zaślepienie EGR , dolewanie do paliwa oleju 2T, wymiana rozrządu, - pomiar ciśnienia oleju na gorącym silniku po remoncie, - delikatne operowanie gazem przy rozruchu, - oraz studzenie turbiny po jeździe Edytowane 17 Czerwca 2017 przez Andrzej-2010 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafo30 Opublikowano 17 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2017 Napisałeś "popraw stopkę" A co to ?? Wielkie dzięki za info trochę teraz jestem mądrzejszy ;-) Co do obsługi auta co za tym idzie i trubo to zawsze rano odpalam auto obojętnie od pory roku i pracuje sobie 1min czy tam 2min, przy dłuższej jeździe zawsze chłodze silnik ;-) Dodam że ostatni remont bym spowodowany pęknięciem paska wielorowkowego który uderzył w rozrząd, mechanik zdjął głowice w celu sprawdzenia czy wszystko ok to przy okazji kazałem zrobić remont głowicy i turbo bo miała luzy, oczywiście u specjalistów którzy dali gwarancję na wykonane usługi. Po remoncie głowicy i turbo został wypłukany cały układ chłodzenia turbo i wymieniony rozrząd, oleje, filtry itp. Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 17 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2017 246000 km przejechane, a w stopce przejechane 141000 km . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafo30 Opublikowano 17 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2017 246000 km przejechane, a w stopce przejechane 141000 km . Ok już poprawiłem ;) Trochę się zakręciłem z tą stopką :D W poniedziałek podjadę do mechanika i popytam o remont zobaczymy co powie. Dzięki za info. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi