mich64 Opublikowano 25 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2018 (edytowane) Powiem szczerze w megi III spryskiwacze sikają jak chory na prostatę, wycieraczki nie zbierają od nowości a ja sprawę po prostu olałem. Myślę, że pewne słabości tego auta trzeba przeboleć. Ale.. jeśli te same błędy pojawiają się w następnym modelu, to coś jest już nie tak. Szczerze mówiąc w poprzednich samochodach, które miałem, czegoś takiego jak problem ze spryskiwaczami po prostu nie było, nie licząc PF 125p z roku 1971 i Poloneza rocznik 1983 Edytowane 25 Kwietnia 2018 przez mich64 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sasio Opublikowano 25 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2018 Mówię problemem jest tu komplet tj.niskociśnieniowa pompka (oczywiście nikt wysokociśnieniowej nie zamontuje jak od spryskiwaczy xenon) , cienkie gumowe rurki i wątpliwej jakości dysze. Myślę że po gwarancji zrobię to tak, pompka w VelSatisa / Laguny II, twarde wężyki i dysze z jakiegoś VW mgiełkowe. Sama pompka, mocniejsza, prawdopodobnie rozerwie wężyki (pomimo że ciśnienie jest małe ale...grubość rurek jest jak...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lol19pl Opublikowano 26 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2018 Mgłowe są w standardzie w megane i psikają słabiej niż trójstrumieniowe więc raczej wymiana nie pomoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcinDe Opublikowano 26 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2018 Jest tylko jeden sposób na poprawę spryskiwania szyby - trzeba założyć pompkę która ma wysokie ciśnienie - tak jak pisze sasio. Żadne inne zabiegi nic nie dadzą. Ja już myślałem czy nie podmienić z Laguny II - bo mi chyba po mojej została. Tylko ciekawe czy średnica trzpienia będzie taka sama. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lol19pl Opublikowano 26 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2018 A przypadkiem pompki z aut ze spryskiwaczami reflektorów nie są mocniejsze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcinDe Opublikowano 26 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2018 Może i są - tylko że Laguna II miała osobno do xenona, a osobno na szybę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sasio Opublikowano 26 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2018 Są dwie osobne, zbiorniczek jest inny, rura ciśnieniowa na spryskiwacze reflektorów to wąż ogrodowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcinDe Opublikowano 26 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2018 Sasio no prawie - jednak jest trochę cieńsza. Muszę zobaczyć czy mam tą pompkę i zerknąć z kanału na zbiornik w Megi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 26 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2018 (edytowane) Moc pompki, średnica wężyków itd to jedno, a drugie to estetyka(!) - umiejscowienie spryskiwaczy pod maską. Powoduje to, że strumień płynu trafia pod strugę powietrza opływającego maskę i tym sposobem tłamszony skraca zasięg "psikania". Wypuszczony z nad maski w tej strudze powietrza lub nad nią (nad jej obszarem o największym ciśnieniu) nie napotyka na te trudności i leci dalej na szybę Rysunek poglądowy (może ktoś się pokapuje o co kaman): Edytowane 8 Grudnia 2023 przez Andon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LTar Opublikowano 26 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2018 @Andon fajnie to przestawiles ale w innych autach nie ma takiego problemu. Spryskiwacze w Mokce szły spod maski i leciały na sam koniec szyby bez względu na prędkość. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 26 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2018 Przecież nie napisałem, że to jedyny sprawca takiego stanu rzeczy. Inni nie ma tego problemu bo mają np mocniejsze pompki i inną aerodynamikę. Z tego co wiem to Mokka ma krótszą maskę i nachyloną pod większym kątem co powoduję, że "strefa największego napierania" na szybę jest zdecydowanie wyżej niż w Magene, która ma maskę bardziej płasko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcinDe Opublikowano 26 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2018 Andon oczywiście że ma to znaczenie - nawet duże, ale przecież samochód projektują inżynierowie "znający" swoją robotę, to powinni przecież wziąć to pod uwag i wsadzić mocną pompkę, a wsadzili badziew. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalGda Opublikowano 27 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2018 Tak jak już pisałem w innym wątku w końcu dostałem te zmodyfikowane dysze. Trwało to trochę ale są super. Pięknie rozpylają na całą szybę tylko, że niestety na postoju. W czasie jazdy jest jak zwykle. Bez wymiany pompki całe to kombinowanie nie ma sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 27 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2018 15 godzin temu, MarcinDe napisał: Andon oczywiście że ma to znaczenie - nawet duże, ale przecież samochód projektują inżynierowie "znający" swoją robotę, to powinni przecież wziąć to pod uwag i wsadzić mocną pompkę, a wsadzili badziew. Powinni, a dali słabszą, tańszą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawlik2 Opublikowano 27 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2018 Jedyny sposób to przenieś dysze na pióra wycieraczek problem byłby rozwiązany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi