aerial Opublikowano 18 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2017 Cześć, Niedawno zakupiłem Megane III Grandtour z 2012 roku z silnikiem 1.5 DCI 110ps. Trochę postała podczas załatwiania dokumentów (niecałe 2 tygodnie) i pojawił się komunikat "słaby akumulator, włącz silnik" i kluczyk. Trochę pojeździłem, ale to okazało się zbyt mało żeby doładować aku, więc postanowiłem go podłączyć do prostownika. Odpiąłem klemy i naładowałem akumulator. Po podpięciu klem na desce rozdzielczej pojawił się komunikat "Skontroluj samochód" tym razem bez błędu... Czym to może być spowodowane? Mam powody do obaw? W serwisie mogę umówić się dopiero na koniec przyszłego tygodnia... Pomożecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew1975 Opublikowano 18 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2017 Wykasuj ten błąd sobie z poziomu menu . Powinno pomóc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2017 W menu mam tylko ustawienia czujników parkowania, wycieraczek itp. Nie ma nic związanego z błędem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sadisticescape Opublikowano 10 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2017 Jeśli faktycznie to pojawiło się po ładowaniu prostownikiem to na milion procent poszedł bezpiecznik na module odłączającym akumlator. Jak patrzysz na auto z przodu to masz takie pudełko do którego podłączona jest klema + , interesuje Cię lewa strona tego pudełka powinien być kabel a zaraz pod kablem taka zaślepka a pod nią jest bezpiecznik (5) Przeważnie ten błąd wynika z tego właśnie modułu, pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikolaj95 Opublikowano 1 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2018 (edytowane) Zgadzam się z przedmówcą. Wymieniłem akumulator. i zrobiłem zwarcie przy klemie ujemnej i też był komunikat skontroluj samochód oraz start/stop do kontroli. Po wymianie bezpiecznika wszystko zniknęło. Oczywiście zostaje jeszcze skasować błędy zawiązanie z brakiem zasilania. Dzięki wielkie sadisticescape bo chyba bym nie wpadł na to. Edytowane 2 Listopada 2018 przez mikolaj95 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sadisticescape Opublikowano 3 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2018 od 14 lat robimy renówki na śląsku, nie ma za co. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yugo Opublikowano 9 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2019 Witam. Pewnie i ja będę musiał wymienić ten bezpiecznik. Zmieniłem akumulator na nowy i po tej operacji pojawiły się komunikaty "Skontroluj samochód", a po nim "Start & Stop do kontroli". Dnia 11.12.2017 o 00:56, sadisticescape napisał: Jak patrzysz na auto z przodu to masz takie pudełko do którego podłączona jest klema + , interesuje Cię lewa strona tego pudełka powinien być kabel a zaraz pod kablem taka zaślepka a pod nią jest bezpiecznik (5) Czy można dostać się do tego bezpiecznika bez wyjmowania modułu? Jak to wygląda na zdjęciu? Jaki to jest bezpiecznik - chciałbym wcześniej przygotować go sobie, by od razu wymienić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 9 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2019 @yugo a akumulator kupiłeś do START-STOP? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yugo Opublikowano 9 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2019 Tak. Fiamm ECOFORCE VR760 - AGM Dnia 11.12.2017 o 00:56, sadisticescape napisał: interesuje Cię lewa strona tego pudełka powinien być kabel a zaraz pod kablem taka zaślepka a pod nią jest bezpiecznik (5) @sadisticescape jesteś wielki. Problem rozwiązany. Rzeczywiście był to bezpiecznik w module odłączania akumulatora. Okazało się, że dostęp do niego jest całkiem dobry. Informację "...interesuje Cię lewa strona tego pudełka..." uściśliłbym "lewa wąska ścianka" Do wiedzy ogółu dochodzi więc informacja, że ta przypadłość może zdarzyć się również przy wymianie akumulatora (na marginesie - jestem pewien, że przy podłączaniu nowego AKU nie zrobiłem żadnego zwarcia). W poprzednim zapytaniu do Ciebie nie byłem pewien co znaczy "... bezpiecznik (5)", czy jest to numer bezpiecznika z jakiegoś schematu, czy jego wartość. Okazało się, dzięki mojemu zadowoleniu, że to wartość 5A (miałem go w zapasie). Kolego @sadisticescape należy Ci się duże piwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sadisticescape Opublikowano 11 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2019 x Do usług. REGULAMIN - 5.13 Pisząc odpowiedź kategorycznie zabrania się cytowania w całości treści postu, który widnieje na liście napisanych jako ostatni. - mireczek01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bobiksz Opublikowano 31 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2021 Witam serdecznie. chciałbym się podbiec pod temat. U mnie natomiast był spalony w module bezpiecznik alternatora , zlutowałem go i problem ladowania i ABS zniknął, natomiast nie mogę wykasować kluczyka i wiadomości skontroluj samochód . Ten bezpiecznik z boku był ok . Chyba ze jak wyjmowałem aku to się spalił. Dodam ze wszystkie inne błędy wykasowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 31 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2021 Uzupełnij swoje dane, to raptem dwie minuty a bez tego nie wiadomo o jaki samochód i silnik chodzi. Ogólnie ten komunikat dotyczy usterki ładowania akumulatora lub jednego z czujników przy pedałach hamulca lub sprzęgła. Tak jak wcześniej napisano może chodzić o bezpiecznik z boku w module odłączania akumulatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bobiksz Opublikowano 1 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2021 Przepraszam już uzupełniłem. Silnik 1.6 VVT rok 2009. Dziękuję za pomoc dzisiaj sprawdzę i napisze jakie wyniki Teraz sprawdziłem bezpiecznik który znajduje się z polu modułu i jest ok. Czyli zostają czujniki w pedałach ? Czy może być coś jeszcze? Właśnie siedzę w samochodzie, sprawdziłem wszystkie czujniki w pedałach i nic ( wyglądają na sprawne ). Alternator na ciepłym silniku daje 13.45 , przy wyłączonym zapłonie aku ma 12.62. Powiem ze akumulator 40Ah czy to może mieć wpływ?nie odpala bardzo płynnie ale odpala. Gdzie jeszcze może być przyczyna? REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.12 - Prezes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bobiksz Opublikowano 18 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2021 Witam. Po wymianie alternatora, rozrusznika i aku wyglada na to ze jest lepiej ale jeszcze pomarańczowy kluczyk mi się pokazuje i nie znika dopiero po odpieciu aku na 15-20 min. Co teraz zaobserwowałem ze podczas jazdy gdy chce wyłączyć ESP to przycisk raz na jakiś czas reaguje ( próba zmiany prędkości nic nie dała) . Chocialbym zapytać czy możliwe ze padł czujnik kontroli trakcji? I gdzie go mam szukać ? dziekuje za podpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 18 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2021 2 minuty temu, bobiksz napisał: Chocialbym zapytać czy możliwe ze padł czujnik kontroli trakcji? I gdzie go mam szukać ? Nie ma takiego czujnika, to kontroluje moduł abs/esp na podstawie czujników prędkości kół. ESP można wyłączyć chyba tylko do prędkości 50 km/h. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi