Debol Opublikowano 7 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2017 Witam posiadam Megane od jakiegoś roku i na początku w zime nie przypominam sobie żeby przy włączaniu nawiewów na szyby włączała mi się razem z nimi klimatyzacja, teraz zauważyłem, że tak właśnie jest. Szyby co prawda się odparowują ale wlatuje zimne powietrze co w zimę może być nieprzyjemne Ktoś wie jak to ustawić żeby włączały się same nawiewy bez klimy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mireczek01 Opublikowano 7 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2017 Nie da się wyłączyć wtedy klimy, przy włączeniu nawiewów na szyby zawsze włączy się klimatyzacja - czy to w zimie czy też w lecie. Lepiej wtedy odparowują szyby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konwil Opublikowano 8 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2017 Można rozszczelnić układ A na poważnie, to bez klimatyzacji nie ma szans na sprawne odparowanie szyb w trakcie deszczu/pluchy. Nawiew dmucha wówczas tylko na szybę; stosuję to również w zimne dni, nawet bardzo zimne - nie odczułem dużego problemu. Dodatkowo włącza się ogrzewanie szyby tylnej i lusterek (jeśli jest). To funkcja tzw. >>dobra widoczność<< (czy coś w ten deseń). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 8 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2017 Przecież na klimie można ustawić cieplejsze powietrze. Rozumiem, że temat dotyczy auta z klimą automatyczną? Czy opisywany przypadek dzieje się po naciśnięciu przycisku po lewej nad AC i obiegiem? Jeśli tak to naturalne, że klima się włączy gdyż to przycisk głównie do szybkiego odparowywania. A co się dzieje gdy przełączysz ręcznie nawiew na szybę lub szybę i nogi panelem po prawej? Też włącza się klima? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MechanikAmator Opublikowano 18 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2017 Rola klimatyzacjii to ochłodzić latem, a zimną osuszyć powietrze, stąd zimą szybciej odparowywuje gdy automatycznie włącza się klima Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konwil Opublikowano 18 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2017 Dnia 8.09.2017 o 18:20, pbet napisał: A co się dzieje gdy przełączysz ręcznie nawiew na szybę lub szybę i nogi panelem po prawej? Też włącza się klima? Z ciekawości jakiś czas temu sprawdziłem u siebie, aby nabrać całkowitej pewności: AC wyłączone ręcznie (pali się czerwona dioda), nawiew ustawiam ręcznie na górę (szyba) i AC pozostaje wyłączone. Ale rzeczywiście spotkałem się z czymś takim, ze AC się włącza jak ustawi się nawiew tylko na szybę (ręcznie) - nie pamiętam w jakim aucie; być może było to w samochodzie z klimatyzacją ręczną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi