Waldemar__84 Opublikowano 13 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2017 (edytowane) Witam, mam problem z silnikiem w scenicu 2 1.9dci. Rok temu jakos na początku wakacji zrobiłem dłuższą trasę ok 1kkm po powrocie z trasy zgasilem silnik pod sklepem i ponownie odpaliłem silnik usłyszałem jakiś dziwny odgłos, zadzwoniłem do poprzedniego właściciela który jest mechanikiem okazało się że to panewki,dostałem namiar na niedrogiego mechanika i oczywiście pojechałem samochodem i mu zostawiłem auto niech naprawia miał zrobić turbine wtrysku panewki rozrząd koszt naprawy wyniósł 5600zł mam fakture na tą kwotę. Mechanik meczyl sie z autem 2 miesiące dwa razy rozkladal i składał silnik jak odbieralem auto prócz 5600 skasował jeszcze 250 za pompę sprzęgła pomoc zrobił kpitalke tak mówił Ale zalał silnik castrolem 10w40 jak wyjechałem od niego zrobiłem na drugi dzień 1kkm po 300km service komunikat na przechyłach top up oil level sprawdzilem poziom oleju spadł 2 kreski na skali po powrocie zauważyłem że leje z silnika jak z kaczki plamy oleju itd. Zakochałem do mechanika innego okazało się ze korek spustowy niedokrecony i prócz tego inne mniejsze wycieki zauważyłem też ze silnik na wolnych obrotach trzęsie się i skacze a jak otworzyłem wlew oleju zaczęło dawać powietrzem z odmy i chwaląc olejem slychać też było tłoki jak pracują a nie powinno pojechalem zareklamowac auto tam gdzie mi go robili mechanik powiedzial ze kazda renówka tak ma i pokazal mi jakas pelnoletnia a moze dalej i tak sie bujam z tym autem, później zauwarzylem że sprzęgło bardzo wysoko bierze praktycznie na końcu, drga cała buda od silnika juz szyba jest w jednym miejscu peknieta, silnik chodzi jak traktor chwilami na zimnym silniku slychac panewki i 5600 poszlo w ch*/ na dzień dzisiejszy mam do wymiany poduszki podejrzewam że silnik drgał na poczatku bo założyli Stare poduszki, a przez to powietrze z odmy silnik jest rozszczelniony,i pewnie dwumas i sprzęgło. Mam takie pytanie czy ma ktoś jakaś radę co mam z tym wszystkim zrobic? Bo jestem w kropce na następna wymianę panewek nie mam pieniędzy A muszę kombinować 2 klocki na sprzęgło dwumas. Jeśli ktoś ma jakiś pomysł jak doprowadzic do zwrotu kasy albo przynajmniej do naprawy rozszczelnionego silnika z resztą sam sobie radę. Czekam na jakiś pomysł od was z góry dzięki. Najlepsze jest to że stawiając auto na warsztat to prócz tych panewek chodził jak żyleta żadnych wycieków do wlewu można było oko przystawić chodził normalnie nic nie trzęsło silnikiem i żadne powietrze się nie wydobywalo z odmy. Dzięki. Edytowane 13 Września 2017 przez Waldemar__84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 13 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2017 Masz na to fakturę i kosztorys naprawy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 14 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2017 Współczuję. Nie będzie łatwo. Jak masz fakturę to zgłaszaj reklamację. Pytanie tylko czy jest najmniej sama robocizna, czy też części. Dziwi mnie, że nie zrobiłeś tego od razu. A najciekawsze jest to 5 godzin temu, Waldemar__84 napisał: zadzwoniłem do poprzedniego właściciela który jest mechanikiem...dostałem namiar na niedrogiego mechanika i oczywiście pojechałem samochodem i mu zostawiłem auto Pomijając fakt, że pojechać to mogłeś na lawecie, a tak jeszcze sam pogorszyłeś sprawę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 14 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2017 Mając fakturę , oraz znajomego mechanika od którego kupiłeś auto, trzeba dochodzić swoich praw. Z drugiej strony, naprawa silnika przez 2 miesiące b.negatywnie świadczy o tym mechaniku. Zeskanuj fakturę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Waldemar__84 Opublikowano 14 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Września 2017 (edytowane) Na fakturze pisze 5600 brutto netto 4552 VAT wyniósł 1048 zl pózniej wkleję filmik z pracą silnika. Edytowane 14 Września 2017 przez Waldemar__84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 14 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2017 Brak słów na taką fakturę . Jak można płacić za usługę widząc taką fakturę?? Na fakturze powinny być wyszczególnione użyte części do naprawy plus robocizna. Przed podjęciem naprawy na tak dużą kwotę to powinien być zrobiony kosztorys naprawy . Kolego, radzę abyś wziął do pomocy kogoś kumatego, bo ten mechanik to duży oszust Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 14 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2017 Powinieneś dostać gwarancję na piśmie. Dalej to Twoj rzeczoznawca na koszt warsztatu - musisz powiadomić właściciela na piśmie i sprawa na początku do Rzecznika Praw Konsumenta ( bezpłatnie ). Wejdź na forum Renault Laguna Klub Polska i doczytaj szczegóły działania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 14 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2017 (edytowane) Silnik 1,9 dci/120 KM to w sumie udana konstrukcja, trzeba tylko przestrzegać paru zasad ; - po starcie powoli rozgrzewać silnik, nie dawać od razu w " palnik " - przed zgaszeniem silnika, zmniejszyć obroty silnika, chłodzić turbinę przez ok.1 min , - stosować olej full syntetic , olej 2 T do paliwa , - po kupnie auta używanego, oprócz wymiany rozrządu wymienić ; profilaktycznie panewki, pompę oleju, ....magistralę olejową turbiny oraz zawór odmy olejowej , Ciekawe czy mechanik zrobił cokolwiek w tej materii. Żądaj ; specyfikacji zastosowanych części, usunięcia usterek w ramach gwarancji, zasugeruj podania sprawy .. do sądu . Poczytaj ; Na Co Zwrócić Uwagę Przy Kupnie MEGANE II /1,9/ Dci /120 KM do roku 07.2005 Edytowane 14 Września 2017 przez Andrzej-2010 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychu73 Opublikowano 14 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2017 Przed chwilą, Waldemar__84 napisał: i mu zostawiłem auto niech naprawia miał zrobić turbine wtrysku panewki rozrząd Jeśli w tych pieniądzach była regeneracja turbiny ,wtrysków wymiana rozrządu to remontu silnika nie było tylko wymiana panewek.Teraz tylko jakie było zlecenie ? Remont czy wymiana panewek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 14 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2017 Obawiam się, że niewiele możesz zdziałać z taką (pseudo)fakturą. Niczego nie udowodnisz. Nie masz potwierdzenia co zleciłeś, co i za ile zostało zrobione czy wymienione. Bez tego (pseudo)mechanik może powiedzieć wszystko co zechce i wyprzeć się wszystkiego czego zechce. Obym się mylił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 14 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2017 Ten mechanik jest cwany. Musisz go przechytrzeć. Nie widzimy, czy na dokumencie jest pieczątka i podpi?. Nie wiemy, czy masz dowód wpłaty? Faktury nie wystawia, a obraca dużymi kwotami - US takich bardzo lubi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi