nazeyst Opublikowano 18 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2017 Witam was. Posiadam taki problem z moją renią,chodzi o obroty na zimnym silniku i jego praca. Rano po odpaleniu auta obroty skaczą do 3000.. oraz wahają się miedzy 2 a 3 tyś.Trwa to do momentu aż silnik nie złapie odpowiedniej temperatury.. Dzieje się tak tylko gdy silnik jest zimny.Po rozgrzaniu jest ok. -auto po wymianie świec , przepustnicy , silnika krokowego. Sama benzyna bez gazu. Renault Megane Classic 1.4 16v 2001r. Benzyna. Sedan. Proszę o pomoc , komputer nie wykrywa żadnych błędów. :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawinci Opublikowano 18 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2017 Wyłącz klimę prawdopodobnie to ona podnosi obroty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nazeyst Opublikowano 18 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2017 Klima wyłączona jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawinci Opublikowano 18 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2017 (edytowane) Odłącz na chwilę akumulator, zdejmij klemę i niech na nowo przyuczy krokowca. Nadmuch na zero ustaw. Edytowane 18 Października 2017 przez slawinci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nazeyst Opublikowano 18 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2017 (edytowane) Ok.Jutro zrobię to. Edit. A i zapomniałem dodać że im "zimniej na dworzu" tym gorzej z tymi obrotami.... Edytowane 18 Października 2017 przez nazeyst Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 18 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2017 Brak prawidłowego uszczelnienia kolektora dolotowego. Prawdopodobnie przy wymianie przepustnicy nie zostały wymienione uszczelki lub zostały źle założone. Temat poruszany wielokrotnie wystarczy użyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nazeyst Opublikowano 19 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Października 2017 Sprawdzę jutro o-ringi i wymienię. Dam znać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rejmi Opublikowano 19 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2017 suma wszystkich nieszczelności czyli do sprawdzenia czy nie łapie lewego powietrza: - przy map sensorze - oringi na przepustnicy - filtr powietrza - dokładnie rant który również robi za uszczelkę - uszczelki pod kolektorem dodatkowo adaptacja krokowaca czyli - rozgrzewasz silnik do chwili gdy włączy się wentylator, odpinasz akumulator na kilkadziesiąt sekund, podpinasz aku i włączasz zapłon (bez uruchamiania silnika) na - ok 20 sek, wyłączasz zapłon (wł-wył zapłonu) - i te sekwencję powtarzasz 4-5 razy i odpalasz i to cała adaptacja krokowca. Osobiście od pewnego czasu z tym walczyłem - krokowiec był winny ale po jego wymianie niestety.... niewiele się zmieniło i jak mierzyłem dokładnie średnice oringów czyli ściągałem przepustnicę to zobaczyłem, że miałem naderwany rant uszczelniający w filtrze powietrza.... wymieniem filtr i wszystko wróciło do normy. Co prawda oringi przepustnicy już zamówiłem więc profilaktycznie wymienię. te które są teraz... bardzo mocno wygniecione i twarde. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi