megane89 Opublikowano 14 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2017 Witam Was mam nadzieje ze pomozecie.. Swoja Meganke 1.5dci 82KM z 2004r mam od 2 lat nalatane 286000km przy czym od początku jest w rodzinie- od nowości miał kuzyn potem ja ją kupiłem. no i doczekalem sie błędu który wraca jak bumerang po usunięciu u mechanika tj check injection + service. tyle że faktycznie jest to błąd wtryskiwacza cylindra 4-osiągnięta wartość min.granicy reg.. po usunięciu znów ten sam opis ale zaznaczę że za pierwszym razem na teście wyszło że to 3 wtryskiwacz nie domaga. W wyniku błędu (jak on jest) mam problem przy odpalaniu na zimnym. kreci minimum 3 razy i tylko z przygazowaniem odpala wypuszczajac chmure bialego dymu, silnik ma tez bardziej intensywny warkot diesla...mechanik zalecił bo fakt przegiąłem trochę z przeciąganiem tego by wymienic filtry - zrobione: paliwa na delphi oleju na bosha i olej elf 10w40 zalane, zatankować do pełna i wlać preparat czyszczący wtryskiwacze i uklad paliwowy liqui molly. niestety. autko chodzilo pięknie ale po 200km błąd wrócił. nigdy nic kuzyn w aucie z pompa i wtryskiwaczami nie działał a jakoże siadają one zazwyczaj już przy 160-180000km to czy musi to ostatecznie oznaczać że pompa jest już faktycznie do wymiany bo opiłkuje do wtryskiwaczy i wadliwy wtryskiwacz też? a co drodzy użytkownicy sądzicie o innej metodzie która u Pana z tym samym komunikatem poskutkowała a auto zyskało super moc a mianowicie o zrobieniu testu z oprogramowaniem renault polegającego na wchodzeniu silnika na biegu jałowym w coraz to wyższe obroty w tym na maksymalne możliwe, by wypalić te wszystkie syfy? mechanik nie chce tego zrobić gdyż przy tym przebiegu silnik mógłby się całkowicie rozwalić, mimo iz zaznaczę - auto niiigdy nie miało żadnych usterek silnika ani spadku mocy. również w trakcie tego błędu tego nie odczuwam na gorącym silniku. natomiast jest problem przy odpalaniu na zimnym. kreci minimum 3 razy i tylko z przygazowaniem odpala wypuszczajac chmure bialego dymu, silnik ma tez bardziej intensywny warkot diesla... czy polecacie faktycznie inwestować w tą jakże kosztowną rzecz jaką jest pompa, zbiornik paliwa wtryskiwacze- tysiące złotych pewnie, czy może zacząć od ryzyka a więc "wypalania".. p.s. fotka z zupelnie innych wyczynow jak widac- wymiana błotnika lewego ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sKarlosMegane Opublikowano 15 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2017 (edytowane) Standardowo próba przelewowa i wymienić zaworek najbardziej zużyty. Po takim przebiegu z pewnością któryś już mocno odbiega od pozostałych i stąd problemy z rozruchem. Edytowane 15 Listopada 2017 przez sKarlosMegane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 15 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2017 (edytowane) Silnik na osprzęcie delphi, więc kierunek myślenia prawidłowy. Jak podejdziesz fachowo do problemu, to koszty nie będą duże. Pierwszym i najczęstszym objawem zanieczyszczenia układu paliwowego opiłkami metalu są trudności w uruchomieniu silnika oraz błąd check injection. Warto poczytać ; Opiłki metalu w paliwie w silniku 1,5 dci do roku 2006 ; 1/Filtr paliwa nie wychwytuje opiłków metalowych z łuszczącej się pompy wtryskowej, ponieważ; '' rozmiar wielkości oczka filtra paliwa to 0,6 mikrona a rozmiar opiłków metali to 0,2 mikrona !!! ", 2/ Magnes, również nie wychwytuje tych opiłków , 3/ Trzeba szkło powiększające i szukać na; a/ filtrze paliwa, b/ wewnątrz filtra paliwa, c/ czujniku ciśnienia paliwa, d/ na zaworkach przelewowych wtryskiwaczy, Warto wpisać w google ; TSI typowe usterki, aby przekonać się, że inni też mają poważne problemy. Edytowane 15 Listopada 2017 przez Andrzej-2010 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
megane89 Opublikowano 15 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2017 oki dzieki bardzo koledzy wezme to pod uwage podczas rozmowy z mechanikiem w pt. przy czym z wlasnej glupoty stary filt paliwa nie zatrzymalem po wymianie a nowy- delphi za 150zl ma najechane ledwo z 500km wiec obawiam sie ze duzo w nim nie znajde a jak rozetne to znow nowy kupic trzeba... REGULAMIN pkt 5.6 literki PL - mireczek01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
driver89 Opublikowano 15 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2017 uzytkownik powyzej (megane89) to ja. teraz pisac bede z tego i tylko tego konta jak co... REGULAMIN pkt 5.6 literki PL - mireczek01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mireczek01 Opublikowano 15 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2017 Regulamin zabrania posiadania dwóch kont. Dlatego rozumiem, że pierwsze @megane89 jest nieaktualne (do usunięcia)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
driver89 Opublikowano 17 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2017 tak oczywiscie poprosze usunac to wczesniejsze REGULAMIN pkt 5.6 literki PL - mireczek01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi