MichalVTS Opublikowano 30 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2017 Witam Panów i Panie! XXX Jestem nowy na forum i właśnie zaczynam szukać Megane III 1.6 16v dla siebie. Pytania mam do was 2: 1. Na co konkretnie zwracać uwagę przy zakupie Megane, gdzie są jej słabe punkty? 2. Co sądzicie o tych dwóch egzemplarzach: https://www.otomoto.pl/oferta/renault-megane-1-6-pb-zlpg-aso-nawi-oplaty-idealny-gwarancja-ID6zq2qT.html XXX https://www.otomoto.pl/oferta/renault-megane-1-6pb-zlpg-nawi-klimatronic-aso-alu-oplaty-gwarancja-ID6zpcAn.html XXX Bardzo będę wdzięczny za pomoc, i informacje o godnych uwagi ofertach w okolicy Katowic XXX Pozdrawiam REGULAMIN pkt. 5.9 Zabrania się nadmiernego i niepotrzebnego stosowania klawisza ENTER...-mireczek01 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pikur18 Opublikowano 1 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2018 Jeżeli już szukasz auta dla siebie na dłuższy czas to polecił bym Ci Megane z silnikiem 1.4tce lub 2.0Tce te silniki są naprawdę dynamiczne i dają frajdę z jazdy. Najlepszym wyborem byłby 2.0Tce ale jest ich bardzo mało na polskim rynku niestety. Takie jest moje zdanie:),ale kazdy woli co innego... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalVTS Opublikowano 1 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2018 Zastanawiałem się nad 1.4 Tce, ale dotarłem do wątku na forum o pękających UPG i cylindrach, więc po przygodach z obecną Mazdą, wolę jednak wybrać słabszy ale prosty i niezawodny 1.6, chyba że się mylę i silniki 1.4Tce jednak nie są takie złe. Pytanie też czy z budżetem około 25tys. uda się kupić dobry egzemplarz z tym silnikiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kede86 Opublikowano 1 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2018 Chcesz pewny egzemplarz 1.4Tce to masz ten od Witmana za 28,5tys do negocjacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalVTS Opublikowano 2 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2018 Oglądałem ogłoszenie, jednak dla mnie trochę za drogo, fakt wyposażenie wypas, ale cena sporo ponad budżet. Pytanie, czy w ogóle do 25 tys. uda się znaleźć Megane z gazem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalVTS Opublikowano 12 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2018 Odświeżam swój temat, bo Mazda sprzedana i już teraz na poważnie szukam Megane. Czy ktoś może ocenić poniższe ogłoszenia zanim się wybiorę któreś zobaczyć?: 1. https://www.otomoto.pl/oferta/renault-megane-grandtour-kombii-ID6zDfuU.html 2. https://www.otomoto.pl/oferta/renault-megane-1-4-navi-klimatyzacja-skora-alufelgi-bogata-opcja-ID6zrobN.html 3. https://www.otomoto.pl/oferta/renault-megane-2010-r-1-4-turbo-klimatron-hak-serwis-parktronik-ze-szwajcarii-ID6zBXEZ.html I jedno ważne pytanie, czy warto spoglądać na Megane z 1.4 TCe która ma około 200 tys. przebiegu, czy to jest raczej proszenie się o kłopoty w postaci UPG i rozrządu do wymiany? Pozdrawiam i z góry dzięki za odpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin91 Opublikowano 14 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2018 Rzadko się udzielam na forum ale muszę się odezwać z perspektywy użytkownika silnika 1.4 TCe. Motywacją jest może to, że noszę się z zamiarem sprzedaży, więc mogę nie być obiektywny. x Mam 1.4 TCe, użytkuję zgodnie z przyjętymi zasadami auta dla turbo czy też zwykłego, wymiana płynów, oleju zgodnie z parametrami producenta, na oryginalnych elementach, nie pałuję na zimnym, po jeździe każdej jest wystudzone i nic mi się nie stało i nie odnotowuję złych prognoz. x Jak by tak każde auto prześwietlić to musielibyśmy jeździć autobusem x p.s dodam że moje autko ma 180 tysięcy km. x x x x REGULAMIN pkt. 5.9 Zabrania się nadmiernego i niepotrzebnego stosowania klawisza ENTER...-mireczek01 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lionel2000 Opublikowano 15 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2018 @MichalVTS Nikt ci nie doradzi na temat 1.4 Tce, bo zdania w tej materii są podzielone. Nie ma jednak co ukrywać że jest to silnik podwyższonego ryzyka. Tak jak pisał @Marcin91 jeżeli auto było użytkowane zgodnie ze sztuką jest szansa że nic się stanie. Tylko czy było? Tego nie wiesz . Jeżeli chcesz żeby ten samochód jechał to nie masz innego wyboru, chyba że M4R (głowica była poprawiona w 2012 aby lepiej tolerowała LPG). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalVTS Opublikowano 15 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2018 (edytowane) @Lionel2000, o 1.4 Tce już przeczytałem chyba wszystko co jest dostępne na internecie i mimo "podwyższonego ryzyka" szukam takiego samochodu, a czy dobrze trafię, to już zależy od mojego, bardziej lub mniej, wprawnego oka i kupy szczęścia przy wyborze a poza tym jak napisał @Marcin91 każde auto ma jaikeś mankamenty. A tak serio pytałem o te ogłoszenia bardziej w kontekście wyposażenia i ogólnego stanu widocznego na zdjęciach. Ja dopiero co zaczynam przygodę z Renault i ktoś z forum może wyłapie drobne różnice między stanem samochodu na zdjęciach a tym co powinno być w tym egzemplarzu. Co do M4R to właśnie wizja regeneracji głowicy odepchnęła mnie od decyzji o zakupie Laguny 3... Edytowane 15 Marca 2018 przez MichalVTS Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lionel2000 Opublikowano 15 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2018 Zawsze możesz kupić Lalkę z silnikiem F4RT i byłby to dużo lepszy wybór. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalVTS Opublikowano 15 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2018 @Lionel2000, masz rację, nie dość że chyba najładniejsze kombi z tego okresu, to jeszcze z dobrym, mocnym silnikiem. Wszytko super, jednak z tego co wiem, to nie było F4RT z manualem, a do tego ceny Laguny z tym motorem to już trochę poza moje możliwości... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lionel2000 Opublikowano 15 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2018 Wersja GT była w manualu LINK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalVTS Opublikowano 15 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2018 A to tego nie wiedziałem, ale jednak przy 205KM to spalanie będzie wysokie, a jednak poprzednie auto sprzedałem bo właśnie potrzebuje czegoś bardziej ekonomicznego. Wydaje mi się więc, że tutaj idealnym kompromisem będzie 1.4 TCe i mimo ryzyka się opłaca, nawet gdybym miał wymieniać UPG i rozrząd po jakimś czasie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalVTS Opublikowano 19 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2018 A więc koniec szukania, w sobotę stałem się szczęśliwym posiadaczem Megany III phI Dynamique z 2010 roku z silnikiem 1.4 TCe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kataryniarz Opublikowano 19 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2018 Gratuluję wyboru i zachęcam do założenia tematu w dziale "Nasi użytkownicy i ich auta" - temat zamykam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi