Redami Opublikowano 30 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2018 Witam serdecznie użytkowników tego forum!XXX Od około miesiąca jestem szczęśliwym posiadaczem Megane III w wersji 5cio drzwiowej. Mam problem z przednimi czujnikami parkowania - jednym słowem nie raz szaleją. Dla przykładu: Potrafią pikać, gdy niczego nie ma przede mną. Ostatnio było to na tyle uciążliwe, że wyłączyłem przyciskiem wszystkie czujniki podczas jazdy. Gdy parkowałem, to włączyłem je i przednie czujniki piszczały cały czas. W ustawieniach osobistych wyłączyłem przednie czujniki. Dziś, po kilku dniach na parkingu włączyłem je i testowałem. Wszystko działa znakomicie. Obawiam się jednak, że problem powróci. XXX Samochód był podpięty pod komputer i nie ma błędów na czujnikach. Podejrzewam, że problemem może być plastik na którym zamontowana jest tablica rejestracyjna. Padł pomysł, by go zdjąć i założyć blach prosto na samochód bez plastiku. XXX Pytanie moje jest następujące: Czy ktoś z was spotkał się już z takim problemem? Czy istnieje szansa, że standardowa ramka na tablice może blokować czujniki o przez to ona szaleją. Najdziwniejsze jest to, że nie zawsze jest problem. Muszę czekać aż czujnik znów oszaleje, by zdjąć tablice i to sprawdzić. XXX Pozdrawiam! REGULAMIN pkt. 5.9 Zabrania się nadmiernego i niepotrzebnego stosowania klawisza ENTER...-mireczek01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 30 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2018 3 godziny temu, Redami napisał: Czy ktoś z was spotkał się już z takim problemem? Ja się spotkałem ale w służbowej Toyocie. Czujniki z przodu potrafią mi zawyć ciągłym dźwiękiem i wyć kilka / kilkanaście sekund nawet jak jadę z prędkościami adekwatnymi do terenu niezabudowanego. Sytuacja dzieje się gdy np. był mróz i w okolicach czujników jest / był zamarznięty śnieg. Jakie miałeś warunki klimatyczne przy wspomnianej sytuacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
omega Opublikowano 30 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2018 Dodam, że jak to starsza renówka to warto sprawdzić wiązkę, ale trzeba zdjąć zderzak. Uszkodzeniu ulega ona zaraz przy zderzaku. Czy dzieje Ci się to częściej jak jeździsz po mokrym czy w dużej wilgotności a jest dobrze w suche i mroźne dni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Redami Opublikowano 30 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2018 8 godzin temu, pbet napisał: Ja się spotkałem ale w służbowej Toyocie. Czujniki z przodu potrafią mi zawyć ciągłym dźwiękiem i wyć kilka / kilkanaście sekund nawet jak jadę z prędkościami adekwatnymi do terenu niezabudowanego. Sytuacja dzieje się gdy np. był mróz i w okolicach czujników jest / był zamarznięty śnieg. Jakie miałeś warunki klimatyczne przy wspomnianej sytuacji? Nie było śniegu ani lodu w okolicach czujników. Specjalnie sprawdzałem. Moją pierwszą myślą było właśnie fizyczne zasłonięcie ich przez coś. Dodam, że problem występuje tylko przy małej prędkości adekwatnej do manewrów na parkingu. Przy większej czujnik milczy. 6 godzin temu, omega napisał: Dodam, że jak to starsza renówka to warto sprawdzić wiązkę, ale trzeba zdjąć zderzak. Uszkodzeniu ulega ona zaraz przy zderzaku. Czy dzieje Ci się to częściej jak jeździsz po mokrym czy w dużej wilgotności a jest dobrze w suche i mroźne dni? Szczerze to trudno powiedzieć. Wydaje mi się, że raczej problem był przy większej wilgotności, jednak nigdy nie zwracałem na to uwagi. Dla przykładu dziś - całkiem ok pogoda, sucho i wszystko działało. Gdy temperatura oscylowała w okolicach -3 +3 to był raczej problem. Jednak tutaj nie mam pewności. Do tej pory nie analizowałem tego w ten sposób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal.s Opublikowano 2 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2018 Też tak miałem - okazało się jak zmieniłem ramki po zakupie - trzeba przywiercić na samych rogach, bo jak lekko odstawała ramka, to czujnik piszczał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacho8 Opublikowano 17 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2018 Witam!! Ja mam Meganke 2009 r czujniki z przodu i z tyłu i po każdym deszczu , myciu piszczą -niestety. Chyba renówki tak mają, wymieniłem te przezroczyste uszczelki na czujnikach i nic nie pomogło. Najczęściej piszczy przód, w tylnim zderzaku chyba są bardzie j szczelne. Autko podpięte pod kompa zero błędów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 17 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2018 Nie tylko Renault ma z tym problemy. Przy większym deszczu lub deszczu ze śniegiem w Toyocie też ten system potrafi zwariować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
basstek1 Opublikowano 22 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2019 Odświeżę temat. U mnie jest podobnie z przednim czujnikiem. clip pokazuje błąd prawy przedni czujnik. miał ktoś taki problem, że gdy clip pokazuje konkretnie, konieczna jest wymiana czujnika? REGULAMIN: pkt. 5.7 - Prezes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheOktik Opublikowano 24 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2019 Może być czujnik uszkodzony, może coś z wiązką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daciek1 Opublikowano 30 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2019 U mnie też pokazuje błąd prawy przedni czujnik. Jak można dostać się do tego czujnika? Czy trzeba demontować przedni zderzak żeby go wymienić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczor25022 Opublikowano 30 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2019 Wewnętrzny czy zewnętrzny? Wewnętrzny jest bez konieczności zdejmowania zderzaka, jest na zaczepach element w którym zamontowany jest czujnik, wymiana zajmuje do 5 minut. U mnie lekko ramka odstawała i czujnik wariował. Pomogło przykręcenie ramki tak by nie odstawała od zderzaka i od 2 lat spokój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daciek1 Opublikowano 1 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2019 Jednak to lewy zewnętrzny czujnik. Jak w tym przypadku z wymianą? Jest konieczność zdejmowania zderzaka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi