Skocz do zawartości

Co ile wymiana rozrządu?

sebak@op.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Jaki jest interwał wymiany paska, napinaczy rozrządu oraz pompy wody?

Chodzi mi rozrząd pracujący na oryginalnych podzespołach (wymieniany ostatnio w ASO).

Coś mi się obiło o uszy, że 120 tyś.km, to prawda?

Dla silnika 1.5 dCi z tego okresu (faza II) to było jak piszesz 120 kkm lub 6 lat. Powinieneś znaleźć interwały po zalogowaniu się na stronie Moje Renault i wpisaniu samochodu na swoje konto. Jest tam coś takiego jak "Plan obsługi serwisowej".

Przechwytywanie.PNG

Edytowane przez konwil

No nie jest łatwo :-)

1. Najpierw należy kliknąć na >>chcę zobaczyć plan/historię moich przeglądów<< (oczywiście po wyborze samochodu).

2. Następnie przewinąć ten 'plan' i kliknąć >>chcę zobaczyć mój plan obsługi serwisowej<<.

Przechwytywanie2.PNG

Edytowane przez konwil

Wg Moje Renault wynika, że mam jeszcze gwarancję antykorozyjną:

Gwarancja antykorozyjna

144 m-c czasu ważności. - Data zakończenia: 17.09.2018

Stan: 
Aktywny
Ale wymiana płynu hamulcowego co 120.000 km???  Co 4 lata???

A może to co się obecnie czyta/mówi o tak częstej wymianie płynu to przegięcie i naciąganie a Renault ma rację?

2 godziny temu, pit-men napisał:

Nie papuguj.

A skąd kolega wie, że w 1.9dCi jest 6 lat? I skąd przypuszczenie, że czegoś nie rozumiem?

lapka2.gif
REGULAMIN

5.13    Pisząc odpowiedź kategorycznie zabrania się cytowania w całości treści postu, który widnieje na liście napisanych jako ostatni. - mireczek01

50 minut temu, pit-men napisał:

Nie papuguj.

Widocznie jednak nie takim.

Serwisy.png

lapka2.gif
REGULAMIN

5.13    Pisząc odpowiedź kategorycznie zabrania się cytowania w całości treści postu, który widnieje na liście napisanych jako ostatni. - mireczek01

W gruncie rzeczy zależy. Jeśli robione w ASO to teoretycznie można czekać do końca interwału. Jak strzeli to zrobią remont silnika, a zapłaci tylko tyle co za wymianę rozrządu.