Corax Opublikowano 3 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2018 (edytowane) Witam, ostatnio kupiłem Renault Megane III, odkryłem pewien problem a mianowicie wodę we wnęce na koło zapasowe. O ile ten kłopot został już raczej rozwiązany (nieszczelny sylikon przy łączeniu z ramą), bagażnik wysuszony i za niedługo będę zabierał się za sylikonowanie. Następnym problemem jest wilgoć w kloszach tylnych lamp, zdemontowałem wszystkie te lampy i o ile w tych bocznych jest delikatnie nadcięta uszczelka to w tych lampach na drzwiach bagażowych nie ma nic do zarzucenia. Ktoś miał już taki problem? Jak go rozwiązać? Czy wymiana kloszy pomoże? Ostatnim problemem a raczej pytaniem jest światło STOP, poprzedni właściciel obsylikonował cały plastik. Ktoś zna może przyczynę, chciałbym pozbyć się sylikonu bo jest nieestetyczny :( Pozdrawiam Edytowane 3 Lutego 2018 przez Corax Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pit-men Opublikowano 3 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2018 Pewnie tamtędy lała mu się woda więc zabezpieczył w najprostszy skuteczny sposób .Niekoniecznie jest to estetyczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 3 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2018 22 minuty temu, Corax napisał: Ostatnim problemem a raczej pytaniem jest światło STOP, poprzedni właściciel obsylikonował cały plastik. Ktoś zna może przyczynę, chciałbym pozbyć się sylikonu bo jest nieestetyczny :( Może mu tamtędy woda podciekała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Corax Opublikowano 3 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2018 1 godzinę temu, pbet napisał: Nie papuguj. Domyślam się, lecz chodzi o to czy ktoś też miał taki problem. Raczej to nie jest normalne i jakiś powód tego że przeciekała musiał być. Wymiana całego klosza STOP'u coś pomoże? Ktoś może też ma Megane z końcówki 2008 pięciodrzwiową i ma podobny problem. REGULAMIN 5.13 Pisząc odpowiedź kategorycznie zabrania się cytowania w całości treści postu, który widnieje na liście napisanych jako ostatni. - mireczek01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 3 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2018 Gdzieś czytałem, że może podciekać przez okolice 3-go stopu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pit-men Opublikowano 3 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2018 Niekoniecznie wymiana całego klosza stopu ,trzeba się przyjrzeć uszczelce tam może być "pies pogrzebany". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Corax Opublikowano 3 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2018 Przed chwilą, pbet napisał: Gdzieś czytałem, że może podciekać przez okolice 3-go stopu. Przed chwilą, pit-men napisał: Niekoniecznie wymiana całego klosza stopu ,trzeba się przyjrzeć uszczelce tam może być "pies pogrzebany". Dobra, obadam temat, a co z tymi zaparowanymi kloszami? I wnęką na koło zapasowe, miał ktoś podobny problem. Czy pomiędzy wnęką na koło zapasowe a ramą samochodu jest jakaś uszczelka czy tylko sylikon? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pit-men Opublikowano 3 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2018 Którędy woda leje się na koło zapasowe to trzeba szukać .Często tylne lampy nie są dokładnie zamontowane i woda dostaje się tam tędy . Sposób na sprawdzenie domową metodą ale to raczej jak będzie ciepło -Odsłonić tylne lampy 1 osoba w bagażniku patrzy którędy leci woda ,a druga w tym czasie polewa tył samochodu wodą z węża .Każda nieszczelność wyjdzie. To tyle w temacie wnęki koła zapasowego ,a zaparowanie kloszy tylnych lamp szukanie trzeba też zacząć od demontażu lamp i inspekcji uszczelek ( tam też może znaleźć się przyczyna zalewania wnęki koła ) wysuszyć porządnie klosze i ewentualnie spróbować poprawić wszystkie miejsca klejenia (przeźroczysty silikon lub inna masa uszczelniająca jak zrobisz to z sercem to nie będzie widoczne ale skuteczne). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Corax Opublikowano 3 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2018 1 godzinę temu, pit-men napisał: Nie papuguj. A orientujesz się może czy pomiędzy karoserią a plastykową wnęką na koło jest jakaś uszczelka czy tylko sylikon. REGULAMIN 5.13 Pisząc odpowiedź kategorycznie zabrania się cytowania w całości treści postu, który widnieje na liście napisanych jako ostatni. - mireczek01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pit-men Opublikowano 3 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2018 Nie ma tam na pewno żadnej uszczelki wnęka jest integralną częścią podłogi . A może był montowany kiedyś hak i po demontażu słabo zabezpieczyli otwory . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 3 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2018 36 minut temu, Corax napisał: Domyślam się, lecz chodzi o to czy ktoś też miał taki problem. Raczej to nie jest normalne i jakiś powód tego że przeciekała musiał być. Wymiana całego klosza STOP'u coś pomoże? Ktoś może też ma Megane z końcówki 2008 pięciodrzwiową i ma podobny problem. Tak ja mam taki problem - gówniana uszczelka jakimś cudem (nikt tam nie grzebał) zrobiła się w jednym miejscu krucha i popękała. I kruszy się nadal. Cieknie do środka jak jest bardzo mocny deszcz albo myjnia. Walczę z tym od zeszłego lata. Najlepiej będzie wymienić całą uszczelkę. Ma okrągły kształt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Corax Opublikowano 3 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2018 Przed chwilą, pit-men napisał: Nie ma tam na pewno żadnej uszczelki wnęka jest integralną częścią podłogi . A może był montowany kiedyś hak i po demontażu słabo zabezpieczyli otwory . Ciężko mi powiedzieć, ja dopatrzyłem się przecieku przez ten sylikon pomiędzy karoserią a plastikową wnęką. Jest taka możliwość podczas jazdy że woda dostaje się w jednym miejscu poprzez nieszczelny sylikon czy też zestarzały. Sylikon w tamtym miejscu ma taki kolo pomarańczowy i widziałem że stała tam woda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pit-men Opublikowano 3 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2018 (edytowane) To ,że tam stała to jeszcze nie znaczy ,że tamtędy leci woda zbiera się w najniższym miejscu .Wyjąć z bagażnika wszystko łącznie z wykładziną wyłożyć gazetami i lać wodę , a wtedy na pewno zlokalizujesz miejsce przecieku, ale potrzeba cierpliwości. Edytowane 3 Lutego 2018 przez pit-men Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi