pluto204 Opublikowano 17 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2018 Witam, dziś zauważyłem w mojej Megance 3, że po otworzeniu pilotem samochodu gdy w ciągu kilku minut ( trzy lub cztery) nic nie robiłem z samochodem nie otwierałem drzwi ani nic to samochód się sam zakluczył. Po raz pierwszy to zaobserwowałem i nie wiem czy to normalne czy też jakaś usterka bo gdybym zostawił pilota np na siedzeniu to mi się zatrzaśnie i po zawodach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 17 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2018 (edytowane) Normalne. Jak otworzysz drzwi/bagażnik to auto się nie zamknie, a że nie zrobiłeś nic to samo się zabezpieczyło uznając Twoje użycie karty za przypadkowe. Edytowane 17 Lutego 2018 przez pbet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pluto204 Opublikowano 17 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2018 A czy np w wypadku kończę jazdę samochodem wyciągam kluczyk i wychodzę z auta to wtedy też się zamknie czy dopiero po wduszeniu kłódki na pilocie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 17 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2018 (edytowane) Jak kartę zostawisz w aucie to nic się nie stanie. Jak nie masz HF i odejdziesz z kartą to też się nic nie stanie. Jak masz HandsFree (odpalanie bez karty w slocie, otwieranie bez dotykania karty, karta ze srebrnym znaczkiem Renault) i kartę weźmiesz że sobą to auto się samo zamknie po oddaleniu się karty od niego. Edytowane 17 Lutego 2018 przez pbet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pluto204 Opublikowano 17 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2018 Karty HF nie posiadam musiałbym sobie dorobić bo ogólnie jedną tylko mam. Jestem tylko ciekaw czy w tym modelu co posiadam taką kartę można zastosować?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 17 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2018 (edytowane) Sama karta nie wystarczy. HF to nie tylko karta ale też masa elektroniki w aucie. Instalacja, czujniki itp. pewnie gdzieś było poruszane dokładanie tego (czy możliwe itp.). Jak Cię to interesuje to skorzystaj z wyszukiwarki A zwykłą kartę można dorobić. Nawet kilku kolegów na forum może Ci w tym pomóc. Edytowane 17 Lutego 2018 przez pbet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pluto204 Opublikowano 17 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2018 Dzięki za info i chyba uważam temat za zamknięty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konwil Opublikowano 18 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2018 To ja jeszcze dopiszę, bo nie wiem czy padło: samochód zamknięty (wersja bez HF) po otwarciu z pilota/karty - gdy nie otworzysz drzwi kierowcy, a inne w tzw. międzyczasie, a następnie je zamkniesz - sam się, jak to określiłeś, zakluczy. I na to należy uważać, np. otwierając auto, pakując coś na tył, wrzuciłem sobie kiedyś kartę na przód, coby jej już w ręku nie trzymać - na szczęście w porę się zorientowałem, niemniej nie działa to ułamku sekundy (nie pamiętam, ale jest to czas chyba do kilku minut). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 18 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2018 1 godzinę temu, konwil napisał: samochód zamknięty (wersja bez HF) Ten czas z wiekiem auta jest coraz krótszy. Bardzo słuszna uwaga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lelupi Opublikowano 19 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2018 14 godzin temu, konwil napisał: To ja jeszcze dopiszę, bo nie wiem czy padło: samochód zamknięty (wersja bez HF) po otwarciu z pilota/karty - gdy nie otworzysz drzwi kierowcy, a inne w tzw. międzyczasie, a następnie je zamkniesz - sam się, jak to określiłeś, zakluczy. I na to należy uważać, np. otwierając auto, pakując coś na tył, wrzuciłem sobie kiedyś kartę na przód, coby jej już w ręku nie trzymać - na szczęście w porę się zorientowałem, niemniej nie działa to ułamku sekundy (nie pamiętam, ale jest to czas chyba do kilku minut). Nie wiem, czy był dostępny układ tak działający, ale kto wie... W każdym Megane 2 czy 3, jakie posiadałem, posiadam, otwarcie jakichkolwiek drzwi czy klapy bagażnika, dezaktywowało samoczynne automatyczne ryglowanie auta po odryglowaniu przyciskiem pilota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konwil Opublikowano 19 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2018 (edytowane) 27 minut temu, Lelupi napisał: W każdym Megane 2 czy 3, jakie posiadałem, posiadam, otwarcie jakichkolwiek drzwi czy klapy bagażnika, dezaktywowało samoczynne automatyczne ryglowanie auta po odryglowaniu przyciskiem pilota. Mam obecnie dwa samochody, tj. Megane II z 2008 i Megane III z 2016 - i działa to tak jak napisałem dopiero po otwarciu drzwi kierowcy dezaktywuje się automatyczne zamykanie auta po kilku minutach. Sprawdzone empirycznie. Jak wspomniałem wcześniej: oba auta bez HF; może z tego powodu jest różnica. Także: tak, >>był dostępny układ tak działający<<. Edytowane 19 Lutego 2018 przez konwil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lelupi Opublikowano 19 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2018 (edytowane) Dziwne,hmm, i trochę nielogiczne, w ten sposób bardzo łatwo można "zamknąć" kartę wewnątrz pojazdu. Też cały czas piszę o wersjach aut bez HF., być może zależne to jest od phasy pojazdu. Tym bardziej dziwne, że instrukcja pojazdu dosyć jednoznacznie opisuje działanie tego systemu. Strona 1.4 " W przypadku, gdy pojazd został odblokowany, ale żaden z elementów otwieranych nadwozi nie został otwarty, po dwóch minutach następuje automatyczne zablokowanie zamków" Jest to cytat z instrukcji Megane 3 ph II. Edytowane 19 Lutego 2018 przez Lelupi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konwil Opublikowano 19 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2018 Zerknę w domu do instrukcji i spróbuję jeszcze dzisiaj to zweryfikować ponownie w Megane III, bo w II to jestem pewny w 100%, że tak jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Onsi Opublikowano 19 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2018 W moim megan 3 też tak jest bez funkcii hf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 19 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2018 (edytowane) Dnia 18.02.2018 o 17:55, konwil napisał: To ja jeszcze dopiszę, bo nie wiem czy padło: samochód zamknięty (wersja bez HF) po otwarciu z pilota/karty - gdy nie otworzysz drzwi kierowcy, a inne w tzw. międzyczasie, a następnie je zamkniesz - sam się, jak to określiłeś, zakluczy. Sprawdzę to przy weekendzie. W instrukcji od ph III jest tak samo jak zacytował @Lelupi. Edytowane 19 Lutego 2018 przez pbet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi