colnet Opublikowano 19 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2018 Zapalił mi się na pulpicie klucz płaski (spanner) . MaxiEcu zdiagnozował błąd jako 232 - to jest błąd : czujnik ciśnienia czynnika klimatyzacji. Chcę go pomierzyć, być może jest zabrudzony, może styki zaśniedziały etc. No tak, ale gdzie jest ten czujnik ? Na moment gdy piszę - stron dotyczących ogrzewania i klimatyzacji jest 38 - wszystkie przewertowałem, ale nie znalazłem informacji gdzie jest ten czujnik. Czy możecie mi podpowiedzieć w tym temacie - tj.gdzie szukać tego czujnika ? Czy jest możliwe że klucz ten wyświetla się z powodu braku lub niedostatecznego stanu czynnika klimatyzacji ? Jeśli tak to jak to zdiagnozować ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szupi Opublikowano 19 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2018 Powinien być na rurce po prawej stronie z przodu auta na dole. Dostęp po zdjęciu dolnej osłony zderzaka o ile pamiętam. W maxiecu w grupie silnika powinna byćwartość ciśninia w układzie oraz o ile pamiętam napięcie sygnału z czujnika. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mireczek01 Opublikowano 20 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2018 16 godzin temu, colnet napisał: Czy jest możliwe że klucz ten wyświetla się z powodu braku lub niedostatecznego stanu czynnika klimatyzacji ? Nie, z powodu braku czujnika nic się nie wyświetli. Po prostu sprężarka się nie uruchomi jak brak jest czynnika. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MechanikAmator Opublikowano 23 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2018 Gdy nie masz czynnika nic się nie dzieje, czujnik jest na dolnej rurce wychodzącej z chłodnicy klimy, wkręcany na klucz 14, oraz wchodzi do niego wtyczka 3 pinowa, która u siebie wymieniałem już 3 razy Taki badziew, najpierw kup spray i wtyczki popsikaj potem dopiero bierz się za czujnik, a i przy wykręcaniu zrób to szybko zeby jak najmniej czynnika uciekło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi