Robaq06 Opublikowano 31 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2018 (edytowane) Witam Na temat wycieków oleju w 1.9 dci 88KW było już trochę tematów. W moim przypadku leje spod obudowy klawiatury z czym mam nadzieję sobie poradzę ale martwi mnie wolny króciec bez jakiegokolwiek wężyka, z którego ewidentnie leje olej. Cały blok silnika w oleju wraz z obudową skrzyni/dwumasy. Znajduje się on po prawej stronie silnika nad głowicą. Zdjęcia poniżej. Czy ktoś wie do czego służy i czy faktycznie powinien tam być wężyk? Żadnego wolnego wężyka nie znalazłem. Odpowietrzenie skrzyni korbowej wydawało mi się że w całości przez odmę ale może się mylę? Jak to wygląda u was ? Będę bardzo wdzięczny za pomoc z waszej strony Dzięki Paweł Edytowane 1 Kwietnia 2018 przez Robaq06 korekta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sopranovw Opublikowano 31 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2018 Jak dla mnie to jest króciec plastiku który jest z listwą wtryskową razem i tam leje się paliwo jak rozszczelni się któraś rurka od wtrysku! więcej będzie widać jak zdejmiesz ten plastikowy dekiel na dwie śruby od góry ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robaq06 Opublikowano 1 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2018 Dzięki wielkie za odpowiedź Chciałem zdjąć tą pokrywę, odpiąłem wtyczkę ze świec ale przeszkadzała rura dolotu z prawej , chyba że jest jakiś sposób na jej zdjęcie bez rozkręcania samego dolotu ? A wracając do króćca to czy nie powinno tam być jakiegoś wężyka odprowadzającego to co ewentualnie spłynie poza komorę silnikową ? U mnie pewnie leje ten olej, który wydostaje się spod pokrywy zaworów ? Bede wdzięczny za fote tego elementu u Ciebie Dzięki wielkie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sopranovw Opublikowano 1 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2018 (edytowane) u mnie żadnego wężyka nie było i nie wydaje mi się żeby fabrycznie coś tam było co do dekla to chyba bez poluzowania albo odsunięcia rury dolotu faktycznie może nie zejść a fotkę jak nie zapomnę to cykne dopiero we wtorek tyle ze mam zdiętą głowice ale pewnie będzie widać co i jak element o którym mowa to jakoś osłona<obudowa listwy wtryskowej się nazywa Edytowane 3 Kwietnia 2018 przez sopranovw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robaq06 Opublikowano 4 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2018 Dzięki wielkie Byłem dzisiaj w ASO i podpytałem o szczegóły. Było dokładnie tak jak mówisz! To jest spust paliwa w razie rozszczelnienia któregoś z zaworów i tam powinien być wężyk odprowadzający ubytki poza komorę silnika. U mnie olej ponoć leci z połączenia dolotu z tą gumową rurą (zdj 1 tam gdzie znak ?) Tam nie ma uszczelki bo teoretycznie olej nigdy się w tym miejscu nie powinien pojawić. Wygląda na to, że najprawdopodobniej turbina dostaje powietrze z resztkami oleju i puszcza dalej i w miejscu połączenia zbiera się olej. Po zdjęciu wężyka z odmy przy włączonym silniku stwierdzili że ciśnienie jest za wysokie także najprawdopodobniej puszcza gdzieś przy pierścieniach tłokowych ale ogólnie do diagnostyki co mnie trochę martwi. Jak sądzisz ma to sens ? Czy w Twoim przypadku rozbiórka głowicy była wynikiem koniecznego remontu silnika ? Jak tak to co było powodem jeśli mogę wiedzieć? Pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sopranovw Opublikowano 4 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2018 no właśnie ! dokładnie to samo ! nie sama turbina tylko tylko olej z odmy i nie stwierdzone przez serwis tylko sam jestem mechanikiem tyle że po przebytej chorobie już nie moge pracować w zawodzie ale jak dmucha z dołu to albo same pierścienie albo tak jak u mnie cylindry jajowate i spore koszty tak że drugi słupek raczej REGULAMIN pkt. 5.6 interpunkcja -mireczek01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 7 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2018 (edytowane) Witam, udało się rozwiązać problem z cieknącym olejem?? U mnie niedawno pojawił się podobny problem + zauważyłem, że turbina włącza się z opóźnieniem tj. wcześniej włączała się przy ok. 1600 obrotów, a teraz 2000 - 2100. Byłem podpytać u 2 mechaników, bez zaglądania powiedzieli, że turbina do regeneracji a to koszt 1500-2000 zł. Myślicie, że trafna diagnoza?? Ile zapłaciłeś w ASO za taki "przegląd" ??? Edytowane 7 Maja 2018 przez Gość dodatkowe pytanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 7 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2018 Auto masz od nowości? Z którego roku? Jaka moc? Stan przebiegu auta jest niski, więc czy to turbina jest do roboty to należy ; - zrobić wizję lokalną turbiny, egr - u, układu dolotu, map sensora, zaworu odmy, - podpiąć clipa i zrobić analizę pracy silnika. - Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi